Reklama

Długotrwałe spożywanie substancji słodzących a praca mózgu. Nowe badania

Długotrwałe spożywanie substancji słodzących może trwale zakłócać działanie tzw. układu nagrody w mózgu, który odpowiada za motywację - zauważają badacze, którzy prowadzili obserwacje na myszach. Ciągły dostęp do słodyczy (zarówno cukru spożywczego, jak i popularnych słodzików) powodował u zwierząt "usztywnienie" zachowania oraz procesu podejmowania decyzji. "Wyniki pokazują, że nie ma słodyczy bez konsekwencji, nawet jeśli nie są one widoczne na pierwszy rzut oka" - wyjaśnia dr Miron Kursa z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego.

Układ nagrody w mózgu - za co odpowiada?

Artykuł naukowców z Francji, USA i Polski - z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN oraz Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW (ICM UW) - dotyczący neurobiologicznych efektów długotrwałego spożywania substancji słodzących, np. na tzw. układ nagrody, ukazał się w czasopiśmie "Cerebral Cortex"

"Układ nagrody to podsystem mózgu odpowiadający za motywację - dla przykładu, bez niego zapewne odbijalibyśmy się w nieskończoność po zamkniętym pokoju niczym zombie, nie będąc w stanie ani zniechęcić się naszą sytuacją, ani zainteresować się klamką u drzwi. Jednym z bodźców silnie oddziałujących na ten układ jest słodki smak, co związane jest z tym, że dla większości ssaków znalezienie czegoś słodkiego to sygnał, że znalazły się u nadzwyczaj obfitego źródła energii, które warto w pierwszej kolejności wyeksploatować" - opisuje współautor publikacji dr Miron Kursa z ICM, cytowany w prasowym komunikacie.

Reklama

Ciągły dostęp do słodyczy. Konsekwencje dla mózgu

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez słodyczy. Takie zachowanie ma swoje konsekwencje dla pracy układu nerwowego i o tym wiadomo od dawna. Tym razem jednak naukowcy chcieli przyjrzeć się szczegółowo jednej kwestii, mianowicie - co się dzieje, gdy układ nagrody w mózgu jest aktywowany na okrągło przez ciągły dostęp do słodyczy. 

Jak informuje ICM UW, do badania wykorzystano myszy, które przez dłuższy czas miały dostęp do wody słodzonej sacharozą (cukrem spożywczym) lub słodzikami (sacharyną i sukralozą), co symuluje schemat konsumpcji tych substancji przez ludzi.

Zachowania zwierząt były następnie badane m.in. w tzw. mysim kasynie wzorowanym na stosowanym w psychologii Iowa Gambling Task. Mysz ma w nim do wyboru cztery ramiona o różnym stopniu ryzyka. W bardziej ryzykownych mogą znaleźć więcej chrupek, ale jest też większa szansa, że część z nich będzie nieprzyjemnie gorzka. W bezpiecznych ramionach chrupek jest mniej, za to szansa, że są one niejadalne, jest dużo mniejsza.

Badanie wykazało, że słodziki powodują usztywnienie decyzji podejmowanych przez zwierzęta, które bardzo szybko i stabilnie wybierają konkretne ramiona, słabo zważając na opłacalność swojego wyboru - tłumaczą naukowcy ICM. 

Cukier a słodziki. Co bardziej wpływa na mózg?

Wyniki sugerują również, że istnieją osobnicze różnice w podatności na efekty wywołane przez badane substancje.

"Zaobserwowaliśmy zachowania konsystentne z upośledzeniem funkcji układu nagrody takie jak usztywnienie zachowania czy rezygnacja z eksploracji. Co ciekawe, słodziki podnosiły sztywność wyboru i szybkość jego podejmowania znacznie mocniej niż cukier spożywczy" - komentuje dr Kursa.

"Przy tym stwierdziliśmy także znaczącą zmienność między różnymi osobnikami - pewne myszy reagowały mocniej, a pewne wydawały się odporne. Można tłumaczyć to tym, że z ewolucyjnego punktu widzenia sytuacja ciągłej obfitości wysokokalorycznego jedzenia jest bardzo rzadka i nie ma presji selekcyjnej na wykształcenie jednolitej odpowiedzi" - tłumaczy badacz.

Obserwacje behawioralne znalazły też potwierdzenie w analizach neurobiochemii mózgu, które wykazały zmiany w strukturach związanych z układem nagrody, przy braku istotnych zmian w ogólnym metabolizmie zwierząt.

Badacze: Nie ma słodyczy bez konsekwencji

Analizy molekularne pokazały też różnice w mechanizmie działania sacharozy i słodzików. Wszystkie badane substancje zaburzały obrót dopaminy (neuroprzekaźnika zwanego hormonem szczęścia) w korze przedczołowej. Sacharoza wydaje się powodować ten stan poprzez przesterowanie ciała migdałowatego (znanego jako ośrodek przetwarzania emocji), podczas gdy sacharyna oddziałuje przez przednią część wyspy, strukturę odpowiedzialną m. in. za unikanie negatywnych skutków podejmowanych wyborów.

"Naturalnie istnieje potrzeba dalszych badań, ale nasze wyniki pokazują że nie ma słodyczy bez konsekwencji, nawet jeśli nie są one widoczne na pierwszy rzut oka" - podsumowuje dr Miron Kursa z ICM.

Przypomnijmy, że już wcześniej zwracano uwagę chociażby na to, że wysokie spożycie napojów słodzonych cukrem w okresie dojrzewania może wpływać na rozwój mózgu i powodować zaburzenia uczenia się i pamięci w wieku dorosłym. 

Czytaj także: 

Jesz dużo węglowodanów i masz oponkę na brzuchu? Pracujesz na insulinooporność

Owoce, które błyskawicznie podnoszą cukier. Uważaj!

Czym grozi duża ilość cukrów prostych w diecie? 

PAP/INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mózg | cukier | substancje słodzące

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL