Chroni stawy, tętnice i skórę. Białko, które zapewni młodość na dłużej. Warto uzupełnić niedobory
Białko młodości to niemalże najważniejszy budulec, z którego składa się organizm człowieka. Z tego powodu jego braki mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Warto wiedzieć, czym tak naprawdę jest kolagen, jakie są objawy jego niedoboru i kto powinien go brać. Znaleźć go można w niektórych produktach spożywczych, ale jeśli nie jadasz np. galaret, ryb i wywarów z kości, możesz przyjmować suplement w postaci hydrolizatu kolagenu. Poniżej wyjaśniamy, jakie ma właściwości zdrowotne.
Kolagen to białko budulcowe, które sprawia, że tkanki są odporniejsze na rozciąganie. To jeden z najważniejszych składników w organizmie człowieka, gdyż jest obecny w większości komórek i narządów wewnętrznych. Buduje naczynia krwionośne i usprawnia krążenie krwi.
Kolagen tworzy także warstwę ochronną dla narządów wewnętrznych takich jak wątroba lub żołądek. Znajduje się w stawach, kościach, chrząstkach, skórze, paznokciach, włosach, wpływając na ich wygląd i kondycję.
Objawy niedoboru kolagenu są widoczne gołym okiem. Po zauważeniu tych oznak należy pomyśleć o włączeniu suplementacji tego białka np. w diecie.
Niedobór kolagenu objawia się bólami mięśni i stawów. Mogą pojawiać się obrzęki i stany zapalne mięśni. Kości stają się bardziej podatne na złamania oraz zwiększa się ryzyko wystąpienie osteoporozy. Nieuzupełnienie białka, a tym samym narażenie kości i stawów na braki doprowadzić może m.in. do choroby zwyrodnieniowej.
Bez odpowiedniej ilości kolagenu w naszym organizmie znacznie pogorszy się stan cery, włosów i paznokci. Zaczną pojawiać się zmarszczki, skóra utraci jędrność, nawilżenie i blask. Tak samo włosy - staną się matowe i podatne na uszkodzenia. Paznokcie staną się z kolei łamliwe i podatne na rozdwajanie.
Czytaj także: Zdrowy i dietetyczny składnik jarzynówki. Dostarcza białka, obniża cukier i pomaga schudnąć
Organizm bez kolagenu stanie się łatwym celem wszelkich chorób i infekcji. Układ immunologiczny pracuje gorzej, dlatego słabiej broni się przed drobnoustrojami. Osoby z niedoborem kolagenu są również narażone na dłużej trwający proces gojenia się ran czy rekonwalescencję np. po złamaniu kości.
Braki białka młodości można też zauważyć po zmniejszonym apetycie. Kolagen stymuluje ośrodek sytości, a jego niedobór prowadzi do rozregulowania pracy tej części mózgu. Dojść może także do zaburzenia nazywanego zespołem nieszczelnego jelita lub refluksu.
Kolagen nazywany białkiem młodości bierze udział w budowaniu większości komórek. Dzięki temu przyjmowanie hydrolizat kolagenu będzie mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Przede wszystkim białko pomoże na bóle i dolegliwości stawów. Pozwoli również na łatwiejsze gojenie się ran oraz szybsze zrastanie się kości po urazach.
Kolagen będzie też dobrą opcją dla osób, które mają problem z suchością skóry i brakiem jej elastyczności. Białko przywróci równowagę cerze - nawilży ją, uelastyczni i zapobiegnie powstawaniu zmarszczek.
Kolagen powinny brać przede wszystkim osoby, które zauważyły u siebie wcześniej wskazane objawy niedoboru tego składnika. Należy też pamiętać, że z wiekiem organizm zmniejsza produkcję kolagenu.
Aby zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także zdrowe stawy, naczynia krwionośne i narządy wewnętrzne, warto zacząć suplementację jeszcze przed ukończeniem 30. roku życia.
Osoby narażone na duży stres, prowadzące siedzący tryb życia i nieuprawiające regularnie aktywności fizycznej powinny włączyć do diety kolagen, ponieważ są to czynniki, które mogą mieć wpływ na obumieranie białka.
Wyróżnia się cztery kolageny, ze względu na ich pochodzenie:
- kolagen rybi (morski),
- kolagen wołowy,
- kolagen wieprzowy,
- kolagen drobiowy.
Z tych wszystkich białek najczęściej wybierany jest kolagen rybi lub wołowy, jednak to rybi przyswaja się najlepiej. Składnik ten posiada budowę bardzo zbliżoną do kolagenu ludzkiego. Białko morskie pochodzi z rybich skór i łusek.
Najwięcej kolagenu będą zawierać takie produkty jak:
- kurze łapki,
- galaretki warzywne, owocowe, mięsne, rybne,
- podroby,
- chrząstki,
- buliony gotowane na kościach wołowych, wieprzowych, drobiowych,
- skóry z ryb, kurczaka.
Wzbogacając swoją dietę o taką żywność, zwiększymy ilość kolagenu w organizmie. Taka ilość może być jednak niewystarczająca, aby uzupełnić braki, zalecana jest wtedy dodatkowa suplementacja.
CZYTAJ TAKŻE:
Aromatyczny i odżywczy rosół kolagenowy. Babciny sposób na dolegliwości zdrowotne
Witaminy na jędrną i nawilżoną cerę. Co jeść i czym się smarować?
Świetne dla osób z nadwagą i sercowców. Nie żałuj do żurku, jaj i pasztetów