Stosuj zamiast diety. Mindful eating pomaga kontrolować wagę i usprawnia trawienie

W mindful eating chodzi o odpowiednie podejście do jedzenia, od wygodnego siedzenia, i powolnego żucia, poprzez świadome monitorowanie uczucia głodu i sytości
W mindful eating chodzi o odpowiednie podejście do jedzenia, od wygodnego siedzenia, i powolnego żucia, poprzez świadome monitorowanie uczucia głodu i sytości132rf123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Co to jest Mindful eating (uważne jedzenie)?
  2. Na czym polega Mindful eating (uważne jedzenie)?
  3. Zasady Mindful Eating - uważnego jedzenia
  4. Korzyści Mindful Eating
  5. Mindful eating - jak zacząć?

Co to jest Mindful eating (uważne jedzenie)?

Mindful eating (uważne jedzenie) – co to jest. Jak jeść uważnie?
Mindful eating (uważne jedzenie) – co to jest. Jak jeść uważnie?123RF/PICSEL

Na czym polega Mindful eating (uważne jedzenie)?

Zobacz również:

    Zasady Mindful Eating - uważnego jedzenia

    • Świadomość, czyli skupienie uwagi na samym procesie jedzenia, włączając smak, teksturę, zapach i doznania.
    • Obecność, czyli bycie obecnym w momencie jedzenia, eliminacja rozproszenia myśli na inne czynności.
    • Akceptacja swoich uczuć, myśli i doznań podczas jedzenia, bez osądzania czy krytyki.
    • Słuchanie ciała - rozpoznawanie sygnałów ciała mówiących o głodzie i sytości oraz reagowanie na nie właściwie.
    • Wolność od żywienia emocjonalnego - unikanie używania jedzenia jako reakcji na emocje, takie jak stres czy smutek.

    Zobacz również:

    Korzyści Mindful Eating

    Zobacz również:

      Mindful eating - jak zacząć?

      1. Zanim sięgniesz po jedzenie, zatrzymaj się na chwilę i zastanów, czy naprawdę odczuwasz głód. Bądź świadomy swoich emocji i uczuć.
      2. Stwórz odpowiednie warunki do spożywania posiłków: wybierz spokojne otoczenie i wygodne miejsce do siedzenia. Odstaw wszelkie "rozpraszacze", takie jak telewizor czy telefon. Skup się na samym jedzeniu.
      3. Przyjrzyj się swojemu posiłkowi: jego wyglądowi, kolorom i teksturze. Zastanów się, czy zawiera zdrowe składniki i czy jest to coś, co rzeczywiście lubisz jeść.
      4. Kontroluj rozmiar porcji - nie nabieraj od razu dużych ilości jedzenia na talerz. Możesz zawsze dołożyć sobie porcję, jeśli okaże się, że jesteś jeszcze głodny.
      5. Jedz powoli i bez pośpiechu, skupiając się na każdym kęsie. Przerywaj jedzenie, aby dać czas swojemu organizmowi na odczucie sytości. Pamiętaj, że sygnałom z brzucha do mózgu potrzeba czasu, około 15-20 minut.
      6. Po posiłku zastanów się, jak się czujesz. Czy jesteś już najedzony? Czy twoje ciało zaspokoiły jego potrzeby? Celuj w zakończenie posiłku z uczuciem zadowolenia, ale bez przekroczenia granicy sytości.
      MOŻNA ZDROWIEJ Dr Oleszczuk: 80 proc. chorób wynika ze złej diety. Podaje receptę na długie życieKarolina DudekINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.