Szybko uzupełnią braki magnezu. Wzmocnią, obniżą ciśnienie i cholesterol

Przez najbliższe tygodnie na naszych stołach będzie królowała dynia. To niesamowicie wdzięczne warzywo, które ma tysiące zastosowań w kuchni (wcale nie nadaje się tylko na zupę). Choć w wielu przepisach czytamy "pozbądź się pestek", nie wyrzucaj ich do kosza. Pestki dyni oferują imponujący zestaw składników odżywczych, który korzystnie wpływa na zdrowie. Nasiona dyni dostarczają m.in. magnezu, cynku i potasu, znajdziemy w nich też spore ilości białka. Jak jedzenie pestek dyni wpływa na zdrowie? W jakiej wersji będą dla nas najlepsze? Odpowiadamy.

Pestki dyni - bogactwo składników odżywczych

O pestkach dyni przypominamy sobie, gdy nastaje jesień, bo wiadomo - sezon na dynię w pełni. Ale po pestki dyni warto sięgać nie tylko o tej porze roku, a właściwie o każdej. Pestki dyni zawierają stosunkowo dużo białka i błonnika, są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, antyoksydantów, a także wielu witamin i minerałów. Dostarczają magnezu (są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu), potasu i cynku

Reklama

Znajdziemy w nich także:

  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B (w tym witaminę B2 i kwas foliowy),
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę K.

Pestki dyni, choć wyglądają niepozornie, są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. To jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura. Warto jednak mieć na uwadze, że są produktem wysokokalorycznym. Wartość energetyczna pestek dyni wynosi ok. 570 kcal/100 g.

Właściwości zdrowotne pestek dyni

Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Zawierają również niewielkie ilości witaminy E i karotenoidów. To związki, które są organizmowi niezbędne - neutralizują wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i w ten sposób przyczyniać się do procesów chorobowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko m.in. wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy problemów ze wzrokiem. Badacze zaobserwowali, że jedzenie pestek dyni wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie. Dietę bogatą w pestki dyni powiązano także ze zmniejszonym ryzykiem raka prostaty i jelita grubego.

Pestki dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu. Niedobór magnezu to częste zaburzenie, dlatego warto zadbać o to, by jego źródeł nie zabrakło w diecie. Zdrowy poziom magnezu jest ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia (warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia) i poziomu cukru (poprawia metabolizm glukozy oraz wpływa na poprawę parametrów wrażliwości komórek na insulinę), a także utrzymania zdrowych kości. Magnez, wraz z wapniem i fosforem, odpowiada za właściwą mineralizację kości, chroniąc je przed osteoporozą. Poza tym redukuje poziom znużenia i zmęczenia psychicznego oraz fizycznego i poprawia pamięć i koncentrację. Pestki dyni obniżają także poziom "złego" cholesterolu.

Pestki dyni zawierają także cynk, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i utrzymania funkcji odpornościowych. Jego niedobór, podobnie jak magnezu, jest powszechny. To też składnik, który poprawia stan skóry oraz wzmacnia paznokcie i włosy, a także wpływa na kobiecą i męską płodność. Badania sugerują, że pozytywnie wpływa też na objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza.

Nie można pominąć faktu, że pestki dyni są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, co sprawia, że korzystnie wpływają na układ trawienny. Na uwagę zasługuje też białko. To zdrowa, wartościowa przekąska, która na długo pozostawia uczucie sytości.

Pestki dyni pozytywnie wpływają także na sen. To bowiem naturalne źródło tryptofanu. Odpowiednia ilość tryptofanu w codziennej diecie zmniejsza też ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju.

Pestki dyni - przeciwwskazania

Pestki dyni to źródło dobrych kalorii, ale osoby na diecie odchudzającej powinny zwrócić uwagę na ich kaloryczność w trakcie komponowania codziennych posiłków. Optymalna dzienna porcja pestek dyni to 30 g.

U niektórych osób po spożyciu mogą pojawić się objawy świadczące o alergii - i to zarówno po zjedzeniu miąższu, jak i pestek czy oleju. Co ciekawe, medycynie znane są przypadki wystąpienia objawów alergii po spożyciu pestek z jednoczesnym brakiem objawów po zjedzeniu miąższu.

Ostrożnie do pestek z dyni powinny podchodzić osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Pestki dyni są bezpieczne dla przyszłych mam i kobiet karmiących.

Jak jeść pestki dyni?

Pestki dyni, z łupinami lub bez, surowe, jak i uprażone, dostępne są w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Same w sobie mają lekko orzechowy smak (prażone są intensywniejsze w smaku), ale dostaniemy je też np. w połączeniach z mleczną czekoladą, karmelem, solą i innymi przyprawami. Najlepiej jednak jeść je bez żadnych dodatków. Łupiny z pestek dyni są jadalne, ale u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą wywoływać podrażnienia.

Do czego dodawać pestki dyni? Świetnie nadają się do sałatek, musli, jogurtów, dipów czy smoothie. Pestki dyni urozmaicą smak wypieków - ciast, ciasteczek, a także pieczywa. Można je wykorzystać do przygotowania zdrowych batonów, a nawet pysznego masła. Najprościej? Można je po prostu chrupać.

CZYTAJ TAKŻE: 

Obniży ciśnienie i cholesterol, wspomoże pracę mózgu. Pij, dodawaj do owsianki i sałatek

Czym może skutkować zjedzenie dyni? Wymioty i biegunka to nie wszystko

Co dzieje się ciałem, gdy jesz siemię lniane? Wdzięczne będą nie tylko jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL