To dzieje się z organizmem, gdy jesz kalafiora. Zaskakujące skutki

Wydaje się niektórym nudny, przynajmniej w smaku. Wydaje się też, że nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych, ale to tylko pozory. Kalafior to m.in. związki o właściwościach przeciwnowotworowych, do tego błonnik, witamina C i witaminy z grupy B. Jeśli do tej pory uważałeś, że kalafior to niewiele znaczący dodatek do obiadu, przedstawiamy ci kilka dobrych powodów, by sięgać po niego częściej.

Kalafior - co to za warzywo?

Kalafior to jedna z odmian kapusty warzywnej, roślina należąca do rodziny kapustowatych (krzyżowych), której jadalna część nazywana jest różą. W Polsce uprawia się niemal wyłącznie kalafiora o różach białych lub kremowych, ale rośnie zainteresowanie też innymi odmianami, o nieco odmiennym kształcie, jak również innym zabarwieniu. I tak np. kalafior może tworzyć fioletowe róże o pikantniejszym smaku od odmian białych czy też róże zielone, które w smaku są delikatne, bardziej słodkie.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Dlaczego warto go jeść? Dlaczego często powinien gościć na naszych talerzach?

Reklama

Niewiele kalorii, ale mnóstwo składników odżywczych

Kalafior zawiera znaczną ilość wody (92 proc.), dzięki czemu jest warzywem niskokalorycznym. 100 g surowego kalafiora to ok. 27 kcal. Mimo to jest on bogaty w składniki odżywcze. Zawiera dużo witaminy C, jest źródłem witamin z grupy B (w tym witaminy B1, B2 i B6) i witaminy E, w jego składzie znajdziemy potas, sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, jod, cynk czy fosfor. Kalafior to też m.in. flawonoidy i beta-karoten, czyli powszechnie znane antyoksydanty. I sulforafan - związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dla niektórych ważna będzie również spora zawartość błonnika.

Kalafior dobrym źródłem błonnika pokarmowego

Kalafior odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten sprzyja odczuciu sytości po spożyciu posiłku, a co więcej obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także pobudza perystaltykę jelit, wpływając na prawidłowy rytm wypróżnień. Kalafior jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. 

Glukozynolany w kalafiorze zmniejszają ryzyko nowotworów

Glukozynolany, znajdujące się m.in. w kalafiorze, ale też brokułach, kapuście białej, brukselce czy rzodkiewce mają istotne znaczenie w przypadku chemoprewencji nowotworów. Liczne badania epidemiologiczne, a także doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że duże spożycie warzyw z rodziny krzyżowych może chronić organizm ludzki przed rozwojem nowotworów.

Kalafior jako element diety dobrej dla serca

Jedzenie warzyw krzyżowych, a wśród nich kalafiora, jak wynika z badań, wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Działanie kardioprotekcyjne ma m.in. sulforafan. Poprawia parametry lipidogramu, może obniżać poziom "złego" cholesterolu i zwiększać poziom tego "dobrego". Poza tym może hamować agregację płytek krwi i dzięki temu zapobiegać zakrzepom.

Białe różyczki dobre dla mózgu

Spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. I znów rozchodzi się o sulforafan. Naukowcy stwierdzili, że ten składnik przynosi konkretne korzyści w diecie osób starszych. U osób, które go suplementowały, odnotowano poprawę procesów myślowych.

Inne zalety kalafiora

Ekstrakty z kalafiora zawierają substancje, które mają zdolności do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych - bakterii i grzybów. Badania dotyczyły działania na m.in. Escherichia coli i Listeria monocytogenes. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest także bogate w składniki, które wspierają układ immunologiczny (to m.in. witamina C), chronią przed reumatyzmem i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.

Kto nie może jeść kalafiora?

Kalafior jest warzywem bogatym w substancje odżywcze i jego spożywanie może przynieść liczne korzyści dla organizmu. Jednak może nie być dobrym wyborem dla wszystkich. U niektórych osób może powodować np. reakcje alergiczne. Dla osób mających problemy z tarczycą ważną informacją będzie to, że kalafior jako warzywo krzyżowe zawiera goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze, które mogą pogarszać objawy. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożycie warzyw krzyżowych. Na kalafiora uważać muszą też osoby z chorobą wrzodową i chorobami jelit.

CZYTAJ TAKŻE: 

"Bałkański kawior" pomoże schudnąć i wzmocni odporność. Poprawi też pracę serca

Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności

Obowiązkowe warzywo dla odchudzających się. Źródło witamin i błonnika

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL