To dzieje się z organizmem, gdy jesz kalafiora. Zaskakujące skutki
Wydaje się niektórym nudny, przynajmniej w smaku. Wydaje się też, że nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych, ale to tylko pozory. Kalafior to m.in. związki o właściwościach przeciwnowotworowych, do tego błonnik, witamina C i witaminy z grupy B. Jeśli do tej pory uważałeś, że kalafior to niewiele znaczący dodatek do obiadu, przedstawiamy ci kilka dobrych powodów, by sięgać po niego częściej.
Kalafior to jedna z odmian kapusty warzywnej, roślina należąca do rodziny kapustowatych (krzyżowych), której jadalna część nazywana jest różą. W Polsce uprawia się niemal wyłącznie kalafiora o różach białych lub kremowych, ale rośnie zainteresowanie też innymi odmianami, o nieco odmiennym kształcie, jak również innym zabarwieniu. I tak np. kalafior może tworzyć fioletowe róże o pikantniejszym smaku od odmian białych czy też róże zielone, które w smaku są delikatne, bardziej słodkie.
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Dlaczego warto go jeść? Dlaczego często powinien gościć na naszych talerzach?
Kalafior zawiera znaczną ilość wody (92 proc.), dzięki czemu jest warzywem niskokalorycznym. 100 g surowego kalafiora to ok. 27 kcal. Mimo to jest on bogaty w składniki odżywcze. Zawiera dużo witaminy C, jest źródłem witamin z grupy B (w tym witaminy B1, B2 i B6) i witaminy E, w jego składzie znajdziemy potas, sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, jod, cynk czy fosfor. Kalafior to też m.in. flawonoidy i beta-karoten, czyli powszechnie znane antyoksydanty. I sulforafan - związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dla niektórych ważna będzie również spora zawartość błonnika.
Kalafior odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten sprzyja odczuciu sytości po spożyciu posiłku, a co więcej obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także pobudza perystaltykę jelit, wpływając na prawidłowy rytm wypróżnień. Kalafior jest idealnym składnikiem diety odchudzającej.
Glukozynolany, znajdujące się m.in. w kalafiorze, ale też brokułach, kapuście białej, brukselce czy rzodkiewce mają istotne znaczenie w przypadku chemoprewencji nowotworów. Liczne badania epidemiologiczne, a także doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że duże spożycie warzyw z rodziny krzyżowych może chronić organizm ludzki przed rozwojem nowotworów.
Jedzenie warzyw krzyżowych, a wśród nich kalafiora, jak wynika z badań, wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Działanie kardioprotekcyjne ma m.in. sulforafan. Poprawia parametry lipidogramu, może obniżać poziom "złego" cholesterolu i zwiększać poziom tego "dobrego". Poza tym może hamować agregację płytek krwi i dzięki temu zapobiegać zakrzepom.
Spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. I znów rozchodzi się o sulforafan. Naukowcy stwierdzili, że ten składnik przynosi konkretne korzyści w diecie osób starszych. U osób, które go suplementowały, odnotowano poprawę procesów myślowych.
Ekstrakty z kalafiora zawierają substancje, które mają zdolności do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych - bakterii i grzybów. Badania dotyczyły działania na m.in. Escherichia coli i Listeria monocytogenes. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest także bogate w składniki, które wspierają układ immunologiczny (to m.in. witamina C), chronią przed reumatyzmem i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
Kalafior jest warzywem bogatym w substancje odżywcze i jego spożywanie może przynieść liczne korzyści dla organizmu. Jednak może nie być dobrym wyborem dla wszystkich. U niektórych osób może powodować np. reakcje alergiczne. Dla osób mających problemy z tarczycą ważną informacją będzie to, że kalafior jako warzywo krzyżowe zawiera goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze, które mogą pogarszać objawy. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożycie warzyw krzyżowych. Na kalafiora uważać muszą też osoby z chorobą wrzodową i chorobami jelit.
CZYTAJ TAKŻE:
"Bałkański kawior" pomoże schudnąć i wzmocni odporność. Poprawi też pracę serca
Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności
Obowiązkowe warzywo dla odchudzających się. Źródło witamin i błonnika