Wyciszy, ułatwi zasypianie, pozwoli spokojnie przespać noc. Księżycowe mleko pij wieczorem

Księżycowe mleko to napój, po który warto sięgać wieczorem, kiedy już myślimy o śnie. Od kilku lat przeżywa renesans popularności, a trzeba zaznaczyć, że spożywane jest od wieków. Księżycowe mleko traktowane jest jako środek na dobry i spokojny sen. Pozwala się wyciszyć i uspokoić. Z jakich składników składa się moon milk? Jak przygotować ten napój? Wyjaśniamy.

Księżycowe mleko - co to takiego?

Księżycowe mleko, tzw. moon milk, to napój, którego bazą jest ciepłe mleko lub ciepły napój roślinny z dodatkiem różnych ziół, przypraw, miodu i innych składników nadających mu wyjątkowy aromat i kolor. Wywodzi się z ajurwedy - tradycyjnej medycyny indyjskiej, której początki sięgają XII wieku p.n.e. Popularność w ostatnich latach zawdzięcza mediom społecznościowym. Przez lata receptura na księżycowe mleko ewoluowała, powstało wiele jej wariantów, ale po dziś dzień sięga się po ten napój w celu odprężenia i na lepszy sen.

Reklama

Czym księżycowe mleko różni się od złotego mleka?

Księżycowe mleko to nie to samo co złote mleko. Złote mleko to napój przygotowywany na bazie kurkumy, mleka lub napoju roślinnego oraz innych przypraw. W księżycowym mleku znajdziemy np. ashwagandhę, której nie dodaje się do złotego mleka. Ashwagandha, znana również jako witania ospała lub żeń-szeń indyjski, to roślina zaliczana do adaptogennych, która w ostatnich latach stała się szczególnie popularna wśród osób ceniących medycynę naturalną. Czasami księżycowe mleko określa się jako "eliksir adaptogenny".

Właściwości księżycowego mleka

Chociaż  badania dotyczące wpływu księżycowego mleka na organizm są ograniczone, wiele osób, które uczyniły ten napój stałym elementem swojej porannej lub wieczornej rutyny, twierdzi, że daje dobre efekty. Biorąc pod uwagę, że łatwo jest przygotować go w domu, dlaczego nie spróbować?

Księżycowe mleko może zapewnić szereg korzyści, takich jak poprawa snu lub zmniejszenie stresu, jednak, ze względu na różne receptury, efekty mogą być różne u różnych osób i trzeba mieć to na uwadze.

Wspomniana już ashwagandha, która jest bardzo ważnym składnikiem księżycowego mleka, wykazuje pozytywny wpływ na układ hormonalny, układ krążenia, układ oddechowy i układ nerwowy. Ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwstresowe. Ashwagandha niweluje stres i wspomaga utrzymanie optymalnego poziomu kortyzolu w organizmie, działa przeciwlękowo, zwiększa odporność na działanie czynników stresowych, pozwala zmniejszyć poziom cukru we krwi, poprawia pamięć. Może również poprawić jakość snu. Właściwości uspokajające, które pomagają uzyskać spokojny sen, posiada również dodawana do księżycowego mleka gałka muszkatołowa. Podobnie kurkuma - ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i może pomóc w uśmierzaniu bólu, dzięki obecności aktywnego składnika zwanego kurkuminą. Mniej bólu i dyskomfortu może przełożyć się na spokojniejszy sen.

Wypicie księżycowego mleka przed snem może w naturalny sposób wywołać uczucie senności. W rzeczywistości mleko nie musi nawet być podgrzewane, aby uzyskać taki efekt, jednak wielu osobom cieplejsze smakuje lepiej. Dzięki temu napojowi szybciej się wyciszysz, zrelaksujesz i obniżysz poziom stresu.

Jak przygotować księżycowe mleko?

Istnieje wiele przepisów na księżycowe mleko. Nasz również możesz dopasować do siebie.

Do przygotowania księżycowego mleka potrzebujesz:

  • szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • pół łyżeczki sproszkowanej ashwagandhy (możesz też użyć np. korzenia macy),
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypty gałki muszkatołowej (uważaj z jej ilością), 
  • łyżeczki oleju kokosowego lub masła ghee (możesz też użyć zwykłego masła),
  • łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy. 

Przyprawy, jakich również możesz użyć w księżycowym mleku, to: kardamon, goździki, wanilia, szafran czy pieprz. Możesz też dodać płatki kwiatów.

Mleko gotuj na małym ogniu. Uważaj, nie doprowadź do zagotowania. Gdy mleko będzie ciepłej, dodaj ashwagandhę, przyprawy i płatki kwiatów (jeśli ich używasz). Następnie dokładnie zamieszaj, aby składniki się połączyły i gotuj przez ok. 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Potem dodaj olej kokosowy lub masło, rozmieszaj i wlej do kubka. Gdy napój ostygnie, dosłodź go miodem lub syropem klonowym czy z agawy.

CZYTAJ TAKŻE: 

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też

Najlepsza kawa dla ciśnieniowców, zestresowanych i chorych na refluks. Łagodniejsza, a wciąż zdrowa

10 powodów, dla których warto pić napar z pokrzywy. Poprawi wyniki krwi i pomoże schudnąć

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mleko | przyprawy | ashwagandha
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL