Chroni przed rakiem i grzybami, odchudza i leczy infekcje. Dodawaj do rosołu albo na kanapkę
Stosowana na co dzień w kuchni wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, chroniąc przed zaparciami i przyspieszając przemianę materii. Piperyna zawarta w pieprzy nadaje nie tylko ostrzejszy smak potrawom, ale również wzmacnia układ krwionośny, odpornościowy i zawiera w sobie… witaminy. Na co pomaga pieprz i który warto wybierać: czarny, biały czy zielony? Odpowiadamy
Czarny pieprz to przyprawa, bez której trudno przygotować potrawy mięsne, sosy czy nawet sałatki. Dzięki zawartej w nim piperynie jedzenie ma ostrzejszy smak i jest bardziej rozgrzewające.
Piperyna jest alkaloidem działającym antybakteryjnie, przeciwbólowo i przeciwgrzybiczo. Ponadto wykazano, że regularne spożywanie piperyny hamuje rozwój chorób neurodegradacyjnych, takich jak choroba Alzheimera oraz korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Pieprz zawiera w sobie wiele cennych składników i dlatego nie należy z niego rezygnować w codziennej diecie. W pieprzy znajdziemy:
- błonnik,
- garbniki,
- piperynę,
- magnez,
- żelazo,
- mangan,
- witaminę C,
- witaminę K.
Pieprz zawiera w sobie również olejki eteryczne, które działom rozgrzewająco na organizm i wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Pieprz ma właściwości rozgrzewające, rozszerzające naczynia krwionośne i napotne. Zwiększona ilość potu pomaga w walce z gorączką, która towarzyszy infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Warto stosować go również w przypadku infekcji dróg oddechowych, ponieważ działa odkażająco i ułatwia odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny.
Piperyna w połączeniu z kurkuminą wykazuje silne działanie antynowotworowe. W medycynie stosowana jest ta kombinacja składników w leczeniu m.in. raka piersi. W terapii nowotworowej stosuje się duże dawki piperyny, ponieważ badania wykazały, że blokuje ona wolne rodniki i zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.
Regularne spożywanie pieprzy wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Znajdujący się w nim błonnik pomaga oczyścić jelita z zalegających resztek pokarmowych, a piperyna zwiększa produkcję enzymów trawiennych, co przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciem i uczuciu ciężkości nawet po obfitym posiłku.
Rozgrzewające właściwości pieprzu rozszerzają naczynia krwionośne, przyspieszają akcję serca, a tym samym wzrasta ilość spalanych kalorii w trakcie wysiłku fizycznego. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że pieprz hamuje wzrost komórek tłuszczowych, co zapobiega nadwadze i otyłości.
Pieprz działa przeciwbólowo stosowany zarówno od wewnątrz, jak i zewnętrznie. Pozyskiwane z niego olejki eteryczne rozgrzewają i blokują receptory bólowe, dlatego w przypadku chorób reumatycznych czy migrenowych bólów głowy, wystawczy niewielką ilość olejku pieprzowego połączyć z innym olejem i wcierać w stawy czy skronie.
Olejek pieprzowy znajduje się również w wielu kosmetykach, stosowanych celem opóźnienia procesów starzenia się skóry.
Czarny pieprz jest wytwarzany z niedojrzałych, jeszcze zielonych owoców Piper nigrum. Zebrane owoce są gotowane i suszone na słońcu co sprawia, że ich skórka nabiera czarnego koloru. Czarny pieprz jest najmocniejszy i ma najbardziej intensywny smak.
Biały pieprz przygotowywany jest w inny sposób, chociaż jego owoce również pochodzą z Piper nigrum. W trakcie pozyskiwania pieprzy, owoce pozbawione są jednak owocni, w której znajduje się piperyna. Nie posiada on zatem wszystkich cennych właściwości, co pieprz czarny.
Pieprz zielony wytwarza się z jeszcze niedojrzałych owoców, które są gotowane a następnie zabezpieczane siarczanem potasu przed utratą koloru. Pieprz marynowany jest w solance lub occie, a do sprzedaży trafia w postaci liofilizowanej lub odwadnianej.
Ze wszystkich rodzajów pieprzu, pieprz czarny posiada najwięcej właściwości zdrowotnych, ponieważ zawiera największą ilość piperyny.
W dawkach stosowanych w kuchni, pieprz nie wykazuje żadnych działań niepożądanych i uznawany jest za przyprawę bezpieczną. Należy jednak wiedzieć, że w zwiększonych dawkach, piperyna działa moczopędnie i może przez to obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Duża ilość tej substancji prowadzi również do podrażnień gardła i żołądka, a w konsekwencji może wywołać rozwolnienie.
Wyizolowaną piperynę z pieprz można zakupić w aptece i stosowana jest przede wszystkim jako substancja wspomagająca odchudzanie. Szczególną ostrożność powinny zachować jednak osoby cierpiące na choroby serca i nadciśnienie tętnicze.
Ponadto piperyna może potęgować działanie niektórych leków lub je znosić, dlatego jej nadmiar nie jest wskazany w przypadku osób przyjmujących leki przeciwalergiczne.
CZYTAJ TAKŻE: