Łagodzi ból i objawy niestrawności. Dodawaj do zup i sosów, pij napary, rób syrop
To przyprawa, którą znaleźć można praktycznie w każdej kuchni. Nie każdy wie jednak, że ziele angielskie z powodzeniem wykorzystywane jest również w ziołolecznictwie. Działa ono przeciwbólowo i łagodząco na wszelkie objawy ze strony układu pokarmowego. Ale nie tylko. Sprawdź, dlaczego ziele angielskie warto mieć w domowej apteczce.
Ziele angielskie to przyprawa, którą znaleźć można praktycznie w każdej kuchni. Jej nazwa jest nieco myląca, ponieważ roślina wcale nie pochodzi z Anglii. Ziele angielskie (a właściwie nasiona korzennika nasiennego) pierwotnie uprawiane było na Jamajce. Do Europy roślina trafiła nieco później. Dziś ziele angielskie jest niezwykle popularne. Chętnie dodajemy je do zup czy sosów.
Nie każdy wie, że roślina z powodzeniem wykorzystywana jest również poza kuchnią, w ziołolecznictwie. Ziele angielskie zawiera cenne glikozydy i fenylopropanoidy. Z ziela angielskiego (podobnie jak z liści laurowych) przygotować można napar. Stosować go można zewnętrznie (np. do okładów lub jako tonik) oraz doustnie. Innym pomysłem jest syrop z rozdrobnionego ziela angielskiego, cukru i wody, który wspomaga leczenie infekcji. Ziele angielskie posiada bowiem właściwości antybakteryjne i odkażające.
Napar z ziela angielskiego to ludowy sposób na problemy trawienne, niestrawność, zaparcia, wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty.
Ziele angielskie, po zalaniu wrzątkiem, będzie też skutecznym napojem na:
- bóle głowy,
- problemy z krążeniem,
- bóle mięśni i stawów,
- stany zapalne skóry,
- trądzik,
- infekcje bakteryjne i grzybicze,
- wysokie ciśnienie,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- ból gardła,
- katar.
Rozgryzione i possane kilka minut ziele angielskie pomaga też uśmierzyć ból i stan zapalny dziąseł, zębów, migdałków i gardła. Niweluje także nieprzyjemny zapach z ust.
Występujące w zielu angielskim flawonoidy biorą czynny udział w detoksykacji organizmu i pozbywaniu się wolnych rodników, co chroni komórki przed uszkodzeniami. Ziarenka ziela angielskiego, dzięki zawartym w nim składnikom, poprawiają też kondycję skóry, włosów i paznokci, łagodzą objawy trądziku.
Ziele angielskie przeciwwskazane jest m.in. osobom cierpiącym na wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego i uchyłków. Nadużywanie go powodować może zaburzenia pokarmowe.
W nadmiernych ilościach ziela angielskiego nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Należy pamiętać również, że ziele angielskie wchodzić może w interakcje z niektórymi lekami. Osoby chore przewlekle oraz na stałe przyjmujące leki przed terapią zielem angielskim powinny skonsultować się lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE
Słowiańska przyprawa na trawienie. Pij napar z jałowca lub dodawaj do dań
Dodawaj do wody, herbaty i zup. Przyspieszają metabolizm i ułatwiają odchudzanie