Dodaj do miodu i stosuj łyżeczkę dziennie. Pomoże ci trzymać się z dala od lekarzy
Miód i nasiona czarnuszki siewnej to podstawowe składniki tzw. czarnego miodu - przeciwzapalnego i prozdrowotnego specyfiku, stosowanego z powodzeniem w medycynie naturalnej. Dlaczego warto go zrobić? Czarny miód jest turbozdrowy - lepszy od popularnego u nas miodu z cytryną i czosnkiem. Leczy znacznie więcej niż tylko infekcje i niedobory odporności. Śmiało można powiedzieć, że czarny miód pomoże ci trzymać się z dala od lekarzy. Sprawdź, jak działa i jak go zrobić.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina od wieków wykorzystywana w medycynie naturalnej. Tłoczony z niej olej jest uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Kto próbował pić olej z czarnuszki, wie, że powiedzenie "gorzki lek najlepiej leczy" jest prawdziwe. Bo choć niedobry, to jest ceniony w leczeniu m.in. cukrzycy, schorzeń wątroby i serca, a także stanów zapalnych stawów i skóry.
Czarnuszka i olej z czarnuszki, stosowane jako suplement diety, zapewniają organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Warto połączyć je z miodem, by wzbogacić ich działanie o najlepszy naturalny antybiotyk i poprawić ich smak.
Miód z dodatkiem nasion i oleju czarnuszki ma charakterystyczny, ciemny kolor i intensywny smak oraz zapach. Kryje w sobie moc cennych składników odżywczych, w tym witamin (A, B, C, E), minerałów (m.in. żelaza, magnezu i wapnia) oraz przeciwutleniaczy.
Czarny miód posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in.:
- poprawia odporność - miód z dodatkiem nasion czarnuszki naturalnie wspiera układ odpornościowy dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić organizm przed chorobami;
- zwalcza infekcje, skraca czas choroby, łagodzi stany zapalne - zarówno czarnuszka, jak i miód mają udowodnione badaniami działanie przeciwzapalne. Są stosowane jako remedium na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Sprawdzą się także jako wsparcie w leczeniu stanów zapalnych zatok, stawów i skóry;
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo - miód jest bodaj najbardziej znanym naturalnym antybiotykiem. Czarnuszka słynie z podobnych właściwości, medycyna alternatywna zaleca stosowanie czarnuszki jako remedium na zakażenie bakteryjne m.in. dróg moczowych lub podczas anginy. Syrop z czarnuszki i miodu będzie pomocy także jako wsparcie w leczeniu kandydozy, bo działa przeciwgrzybiczo;
- wspomaga trawienie - czarnuszka siewna zawiera olejki eteryczne, które mogą działać korzystnie na układ trawienny, reguluje wydzielanie soków trawiennych, przywracając naturalne pH organizmu, a miód działa kojąco na błony śluzowe żołądka i jelit - jest też naturalnym prebiotykiem, który wzmacnia istniejącą florę bakteryjną w jelitach. To przekłada się na dobrostan całego organizmu;
- obniża cholesterol - wysoka zawartość nienasyconych kwasów omega-3, -6 i -9 w czarnuszce i oleju z czarnuszki poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, pomaga zapobiegać ich twardnieniu i powstawaniu zakrzepów, a także pomaga w rozbijaniu złogów cholesterolowych;
- obniża ciśnienie - wyciąg z czarnuszki obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega powstawaniu stanu zapalnego w układzie krwionośnym;
- łagodzi objawy alergii - miód z dodatkiem nasion czarnuszki może pomóc łagodzić objawy alergii, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyhistaminowym zawartym w czarnuszce;
- wspiera zdrowie skóry - czarny miód zawiera składniki, w tym witaminy młodości A i E, które pomagają nawilżać i odżywiać skórę, przyspieszają jej regenerację, a także działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Czarnuszka jest znana m.in. ze wspomagania leczenia objawów AZS - atopowego zapalenia skóry.
Oto prosty przepis na przygotowanie czarnego miodu z czarnuszką i imbirem:
Składniki:
- 1 szklanka naturalnego miodu,
- 2 łyżki nasion czarnuszki,
- 2 łyżki oleju z czarnuszki,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 szklanki wody.
W rondelku zagotuj wodę. Dodaj nasiona czarnuszki i mielony imbir, zmniejsz ogień i podgrzewaj ok. 5 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw mieszankę na kilka minut, aby ostygła. W kąpieli wodnej (w misce nad wodną parą) delikatnie ogrzej miód z dodatkiem oleju z czarnuszki. Pamiętaj, że w wysokiej temperaturze miód i olej tracą swoje właściwości, więc nie dopuść do ich przegrzania. Mogą mieć maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Następnie zawartość obu naczyń wymieszaj. Nasion czarnuszki nie odcedzaj.
Gotowy czarny miód z czarnuszką, olejem i imbirem przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Ten przepis można modyfikować, np. dodając więcej lub mniej imbiru. W zależności od preferencji smakowych można go też wzbogacić o cytrynę.
Miód z czarnuszką i imbirem można stosować jako dodatek do herbaty lub jako naturalny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki specyfiku - dwóch łyżeczek.
Poza alergią na którykolwiek ze składników syropu przeciwwskazaniem do jego stosowania może być stan hiperglikemii (wysokiego poziomu cukru we krwi), gdyż fruktoza znajdująca się w miodzie dodatkowo go podniesie. Cukrzycy i osoby w stanach przedcukrzycowych nie muszą rezygnować z tego suplementu, pod warunkiem ustabilizowanej glikemii.
Środek należy stosować z umiarem i, jak w przypadku wszystkich ziołowych suplementów, nie wolno stosować go zbyt długo. Po dwutygodniowej kuracji powinna nastąpić minimum dwutygodniowa przerwa w przyjmowaniu preparatu.
Warto też pamiętać, że miód z dodatkiem nasion czarnuszki, podobnie jak każdy inny produkt naturalny, nie jest lekarstwem i nie zastępuje wizyty u lekarza.
CZYTAJ TAKŻE:
Tak działa mleko muszkatołowe. Pij wieczorem, efekty odczujesz od razu
Dostarczy witamin i pomoże przy przeziębieniu. Dlaczego warto pić wodę z sokiem z malin?
Kiepskie towarzystwo dla zielonej herbaty. Z czym jej nie łączyć?