Reklama

Liście orzecha włoskiego w domowej apteczce. Dobre dla skóry i układu pokarmowego

Sezon na włoskie orzechy zbliża się wielkimi krokami. Owoce orzecha włoskiego zbiera się zwykle pod koniec września, do października, a nieco wcześniej liście. Liście orzecha włoskiego, co niektórych może zaskoczyć, także można wykorzystać (np. jako dodatek do kiszonych ogórków) i one również korzystnie wpływają na zdrowie. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie czy moczopędnie. Kiedy i jak je stosować? Wyjaśniamy.

Orzech włoski - dla serca i mózgu

Orzecha włoskiego nie trzeba nikomu przedstawiać. Nikogo nie trzeba też przekonywać, że spożywanie owoców tego drzewa niesie wiele korzyści i że warto wprowadzać je do diety. Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy, wspierają pracę mózgu, stosowane są w profilaktyce osteoporozy. Garść orzechów włoskich to świetna zdrowa przekąska. Ale prócz owoców tego drzewa wykorzystuje się też liście, łupiny i korę - w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce. My skupimy się na liściach orzecha włoskiego i ich właściwościach.

Reklama

Liście orzecha włoskiego - właściwości

Na orzechy włoskie trzeba długo poczekać. I podczas gdy termin ich zbioru przypada na okres od końca września do października, liście orzecha włoskiego, do suszenia, zbiera się pod koniec maja i w czerwcu, kiedy są już dobrze rozwinięte. Pamiętać należy, by były bez skazy i nie miały np. żadnych plam. Suszone liście orzecha włoskiego można oczywiście kupić w sklepach zielarskich. Za 100 g tego produktu zapłacimy ok. 10 zł.

Z liści orzecha włoskiego można przygotować napar, płukankę do włosów, a nawet zdrowotną nalewkę.

Liście orzecha włoskiego zawierają m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, flawonoidy (w tym kwercetynę i kemferol), a także garbniki, kwas elagowy, kawowy i olejki eteryczne, które wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Liście orzecha włoskiego działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, ściągająco i moczopędnie.

Przede wszystkim liście orzecha włoskiego stosowane są w różnych schorzeniach skóry - w łagodnych stanach zapalnych i w celu zmniejszenia nadmiernej potliwości dłoni i stóp. Łagodzą podrażnienia, trądzik, liszaje i egzemy, przyspieszają gojenie się ran. Pomagają w przypadku skórnych grzybic i zakażeń bakteryjnych. W tym celu napary z liści orzecha włoskiego stosuje się oczywiście zewnętrznie, do obmywania i robienia okładów. Są one także skuteczne w leczeniu łupieżu.

Liście orzecha włoskiego stosowane są także w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego. Po napary sięga się w stanach zapalnych żołądka i jelit, kiedy dokuczają biegunki, zaparcia czy wymioty. Łagodzą objawy zatrucia pokarmowego i wspomagają leczenie grypy żołądkowej. Bywają też stosowane jako uzupełnienie kuracji przeciwpasożytniczej w obrębie układu pokarmowego. 

Z kolei płukankę z liści orzecha włoskiego wykorzystuje się w celu lekkiego przyciemnienia włosów.

Napar, odwar i płukanka do włosów z liści orzecha włoskiego

Do przygotowania naparu potrzebujemy oczywiście suszonych liści orzecha włoskiego. Gotowe mieszanki, jak już wspomnieliśmy, dostaniemy w sklepach zielarskich. Własne ususzone liście trzeba będzie pokruszyć. Dwie łyżki liści należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.

By przygotować odwar, mocniejszy od naparu, należy trzy łyżki liści orzecha włoskiego gotować w litrze wody przez 10 minut.

Płukankę do włosów, która sprawdzi się przy pierwszych siwych włosach, i w przypadku osób ciemnowłosych, przygotowuje się z młodych liści orzecha włoskiego, ale też suszonych. Głównym składnikiem mogą być też łupiny. Wtedy rozdrobnione łupiny gotuje się przez dwie godziny na wolnym ogniu, a następnie powstały wywar, oczywiście po przestudzeniu, używa się do ostatniego płukania włosów po umyciu. Co się tyczy liści - świeże liście, ok. 30 sztuk (używa się też suszonych - 3 łyżki) gotuje się w litrze wody. Na wolnym ogniu mieszanka musi postać jeszcze przez ok. 10 minut, by nabrała mocy. Kiedy ostygnie, nadaje się do użycia. 

Nalewka z liści orzecha włoskiego - przepis

Z liści orzecha włoskiego można przygotować także nalewkę. Potrzebujesz do tego: 30 g liści, ale dobrze ususzonych, 150 ml wódki oraz 100 ml wody źródlanej. Liście należy pokruszyć, wsypać do słoika i zalać alkoholem. Tak przygotowany słój odstawiamy na dwa tygodnie, pamiętając o tym, by potrząsać mieszanką 2-3 razy dziennie. Po upływie dwóch tygodni nalewkę przecedzamy, by pozbyć się niechcianych liści, i wstawiamy do lodówki na kolejne 5-6 dni.

Nalewka z liści orzecha włoskiego wzmocni serce i zadziała na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Z jej pomocą można przyrządzić również płukankę do włosów. 

CZYTAJ TAKŻE:

Nalewka z pokrzywy. Zdrowie zamknięte w buteleczce

Jak wybrać dobre orzechy włoskie?

Jak sadzić orzech włoski? Najważniejsze informacje

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL