Pij łyżkę dziennie dla zdrowia jelit, figury i młodego wyglądu. Owocowy ocet z domowej fermentacji
Octy owocowe zdobywają coraz większą popularność dzięki swoim walorom smakowym i udowodnionym naukowo działaniem na organizm. Ocet owocowy to w pełni naturalny produkt, który można łatwo przygotować w domu, z sezonowych owoców takich jak truskawki, maliny czy czereśnie - lub w duchu "zero waste" fermentując same okrawki czy szypułki owoców. Lista korzyści dla organizmu, jakie daje ocet, jest naprawdę imponująca. Poznaj działanie i właściwości zdrowotne octu z truskawek, malin i czereśni oraz przepis na ich przygotowanie.
Domowy ocet to wyborny dodatek do potraw, ale także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Można pić go z wodą, przygotować z nim okłady na obolałe mięśnie lub stawy, przemywać nim skórę z tendencją do łupieżu, trądzikiem lub nawracającą grzybicą jamy ustnej lub stóp.
Przygotowanie octu owocowego w domu jest proste - wymaga jedynie kilku składników oraz odrobiny cierpliwości. Spożywając regularnie domowy ocet, np. w formie dodatku do sosu winegret lub po prostu - zmieszanego z wodą, można zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu stanów zapalnych związanych ze stresem oksydacyjnym. Owoce takie jak truskawki, maliny i czereśnie cenione są jako naturalne wsparcie dla serca (bo m.in. obniżają ciśnienie), układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego.
Ocet jest szczególnie polecany osobom mającym problemy z trawieniem i zmagającym się z zaparciami, a także cukrzykom i osobom z insulinoopornością. Pozytywnie wpływa na metabolizm, wspomaga odchudzanie, wspiera pracę wątroby i nerek, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.
Jak naturalny ocet działa na organizm?
- Detoksykacja organizmu. Octy owocowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, działają zółciopędnie - wspomagają pracę wątroby i moczopędnie - co wywołuję intensywniejszą pracę nerek.
- Wsparcie układu trawiennego. Naturalne kwasy obecne w occie owocowym mogą poprawić trawienie, wspierając produkcję soków żołądkowych i enzymów trawiennych. A ponieważ ocet powstaje na drodze naturalnej fermentacji, podobnie jak inne kiszonki, jest on naturalnym probiotykiem zbawiennym dla zdrowia mikrobioty jelitowej.
- Wzmacnianie odporności. Octy z owoców zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami.
- Obniżenie poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie octu owocowego wspiera prace trzustki, odpowiedzialnej za produkcję insuliny i metabolizm cukrów, przez co może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
- Spadek cholesterolu i trójglicerydów. Osoby spożywające naturalny ocet owocowy odnotowują spadek poziomu tłuszczów we krwi (trójglicerydów) oraz cholesterolu, które są kluczowymi wskaźnikami zdrowia metabolicznego. Chronią się w ten sposób przed rozwojem miażdżycy i wstąpieniem zawału lub udaru.
- Wsparcie w odchudzaniu. Jak dowodzą kolejne badania naukowe, wpływ picia octu na sylwetkę to nie mit, a fakt. Badani, którzy co rano pili szklankę wody z łyżką octu - w gubili średnio nawet od sześciu do ośmiu kilogramów już po 12 tygodniach
- Poprawa zdrowia skóry. Stosowanie octów owocowych jako toniku lub płukanki do pielęgnacji skóry może pomóc w zwalczaniu trądziku, zmniejszaniu stanów zapalnych i poprawie ogólnego wyglądu skóry.
- Działanie przeciwgrzybicze octów znajduje zastosowanie m.in. w kąpielach dla stóp, płukankach do włosów z łupieżem, oraz jako płyn do płukania ust z problemem nawracających aft i pleśniawek.
Od kilku lat panuje moda na picie octu, np. jabłkowego, i wykorzystanie jego prozdrowotnych właściwości w celu poprawy trawienia, metabolizmu i ogólnego samopoczucia. Czemu więc nie iść o krok dalej i nie eksperymentować z innymi owocami?
Truskawki, maliny czereśnie - te owoce są dostępne sezonowo i właśnie teraz mają najwięcej witamin i składników odżywczych. Zwykle trafiają do koktajlu lub ciasta, ewentualnie stają się dżemem. Tymczasem miękkie owoce szybko się psują, a bywa że kupujemy ich za dużo lub są tak bardzo dojrzałe, że nie sposób wszystkich zjeść i przerobić. Wówczas warto je przetworzyć i uzyskać domowy ocet z truskawek, malin lub czereśni. Do przygotowania octu można też użyć okrawków z owoców.
Truskawki, maliny i czereśnie są bogate w antyoksydanty, które pomagają utrzymać zdrowie i młodość komórek organizmu na dłużej, redukują skutki stresu oksydacyjnego. Wśród antyoksydantów jest i ten najbardziej znany - witamina C, która wspiera odporność, regenerację błon śluzowych i komórkowych, pomaga dbać o piękną skórę, odporność i zdrowe naczynia krwionośne.
Truskawki zawierają ponadto kwas foliowy, antocyjany oraz błonnik. Ocet z truskawek może pomóc w poprawie zdrowia serca, wspomagać układ odpornościowy i działać przeciwzapalnie.
Maliny to także źródło manganu, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Ocet z malin może wspomagać zdrowie układu krążenia, działać przeciwbakteryjnie oraz wspierać odchudzanie. Można stosować go jako wsparcie w leczeniu infekcji wirusowych lub w czasie przeziębień.
Czereśnie dostarczają kluczowego dla serca potasu, błonnika oraz melatoniny. Ocet z czereśni może pomagać w regulacji snu, obniżać ciśnienie krwi i działać przeciwzapalnie. Doskonale wspiera naturalny cykl dobowy, ułatwiając zasypianie. Są wskazane w przypadku objawów dny moczanowej i u osób z kamicą nerkową.
Przepis na domowy ocet z owoców sezonowych.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek, malin, czereśni lub innych ulubionych owoców sezonowych. Możesz też użyć resztek i okrawków z owoców np. szczytów truskawek z szypułkami, które zostały ci po przyrządzaniu konfitur.
- 1 litr wody
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie)
Jak zrobić ocet z truskawek lub malin?
Zacznij od owoców:
- Truskawki umyj i usuń szypułki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Maliny delikatnie opłucz.
- Czereśnie umyj i usuń pestki, choć ich drylowanie nie jest konieczne.
Następnie włóż owoce do dużego słoja, dodaj wodę i cukier. Jeśli używasz drożdży, dodaj je razem z owocami. Przykryj słój gazą i zabezpiecz gumką. Pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na około 1-2 tygodnie, mieszając codziennie. Po fermentacji przecedź płyn przez gazę, przelej do czystej butelki i przechowuj w lodówce. Nie pasteryzuj.
Ocet z truskawek, malin lub czereśni może być doskonałym zamiennikiem popularnego octu jabłkowego, którego zaleca się jako dodatek do wody w celu poprawy metabolizmu i wsparcie w odchudzaniu. Najlepszy moment na picie octu jest rano na czczo lub tuż przed śniadaniem czy pierwszą kawą. Napędza to metabolizm na cały dzień i naturalnie pobudza jelita.
Eksperci zalecają też pić łyżkę octu zawsze 10 minut przed tłustym i węglowodanowym posiłkiem lub niedługo po spożyciu słodyczy.
Ocet malinowy może być ponadto wykorzystywany wspomagająco przy przeziębieniu, grypie i infekcjach układu pokarmowego. Uważa się, że może przynieść ulgę osobom narzekającym na bóle stawów, pomaga w cukrzycy i insulinooporności, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga utratę wagi, działa kojąco na skórę. Ocet malinowy może być składnikiem domowej płukanki do włosów suchych, zniszczonych i przetłuszczających się, a także można przygotować z niego tonik do twarzy. Ocet z malin stosowany na skórę może poprawić kondycję cery, wygładzić ją oraz pomóc pozbyć się przebarwień.
Choć picie octu i dodawanie go do potraw jest zdrowe, może być ryzykowne dla pewnej grupy osób. Przeciwwskazaniem do spożywania octu jest zwłaszcza refluks przełykowo-żołądkowy oraz chorobą wrzodowa żołądka lub dwunastnicy. Osobom z wrażliwymi śluzówkami przewodu pokarmowego zaleca się ponadto pić go razem z posiłkiem.
CZYTAJ TAKŻE:
Wymocz stopy w wodzie z octem i sodą. Efekty cię zaskoczą
Na wzdęcia, zgagę i stany zapalne. Napar z tego chwastu ma wiele właściwości
Trzy najzdrowsze herbaty. Regularne picie wzmacnia serce, wspiera trzustkę i spala tłuszcz