Pomaga schudnąć, ma korzystny wpływ na wątrobę, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Pij raz dziennie
Napary z ziół czy owoców nie tylko dobrze smakują, ale mają też wiele właściwości zdrowotnych: wspierają odchudzanie, regulują poziom cukru czy poprawiają odporność. Nie inaczej jest w przypadku naparu z hibiskusa, który wyróżnia się charakterystycznym, kwaskowatym smakiem i szeregiem właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić napar z hibiskusa? Odpowiadamy.
Hibiskus, zwany ketmią szczawiową, wywodzi się z obszarów o klimacie tropikalnym. Jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć imponujące rozmiary, bowiem dorasta nawet do 2,5 m wysokości. Grube, intensywnie czerwone kwiaty są mięsiste, mają słabo wyczuwalny zapach, jednak wyróżnia je intensywny, kwaśny smak.
Hibiskus bogaty jest w wiele substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. To roślina bogata w antocyjany, flawonoidy, fitosterole, kwasy fenolowe i antyseptyczny eugenol.
Hibiskus ma swoje zastosowanie w diecie odchudzającej. Jego działanie w kontekście redukcji masy ciała porównywane jest z działaniem białej herbaty. Ponadto hibiskus działa przeczyszczająco, jednak nie jest to silne działanie. Pomaga uregulować rytm wypróżnień, wspiera pracę jelit, dzięki czemu ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów.
W kwiatach hibiskusa znajdują się duże ilości witaminy C, która wspiera naturalne mechanizmy obronne przed infekcjami. Regularne picie naparu z tej rośliny zmniejsza ryzyko przeziębienia, a w trakcie choroby pomaga w walce z gorączką, łagodzi kaszel.
Herbaty dedykowane osobom z nadciśnieniem tętniczym czy wysokim poziomem cholesterolu zazwyczaj wzbogacone są właśnie o kwiaty hibiskusa. Roślina ma działanie moczopędne, co sprzyja osobom z nadciśnieniem. Hibiskus zapobiega także odkładaniu się cholesterolu i rozwojowi miażdżycy naczyń, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Hibiskusowi przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne - wspiera procesy leczenia chorób wątroby, działa żółciopędnie, dzięki czemu usprawnia trawienie. Hibiskus korzystnie wpływa także na jelita - działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
Suszone kwiaty hibiskusa można kupić w dobrych sklepach zielarskich, a przygotowanie naparu jest niezwykle proste. Wystarczy łyżeczkę suszonych kwiatów zalać gorącą wodą o temperaturze 90 st.
Napar powinien parzyć się pod przykryciem ok. 5 minut. Aby zminimalizować kwaśny smak herbaty, wystarczy dodać do niej odrobinę miodu, ale nie jest to konieczne, bowiem herbata jest naprawdę smaczna.
Herbaty z hibiskusa nie zaleca się kobietom w ciąży, bowiem przypuszcza się, że w kwiatach znajdują się substancje mogące negatywnie wpływać na płód.
W trakcie terapii hormonalnej również powinno się wstrzymywać od spożywania hibiskusa. Wpływa on na poziom estrogenów, dlatego każda kobieta powinna skonsultować się z lekarzem, zanim włączy hibiskus do swojej diety.
Naparu z hibiskusa nie powinny pić osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, ponieważ może on dodatkowo je obniżyć.
CZYTAJ TAKŻE:
Napój z gotowanej cebuli ma moc dobrych właściwości. Efekty zaskakują
Usprawnia trawienie i metabolizm, zapobiega wzdęciom. Choć gorzka, warto pić z niej napar
Wzdęcia i gazy złagodzi dobrze znany napar. Dosłownie uspokoi jelita