Reklama

Syrop z cebuli - stary jak świat sposób nie tylko na przeziębienie

Są lecznicze receptury, znane od wieków, do których warto wracać. Zdecydowanie jedną z nich jest przepis na syrop z cebuli. To mikstura, która m.in. wzmacnia odporność i pomaga szybko uporać się z przeziębieniem, co potwierdzają lekarze. Klasyczna odsłona syropu z cebuli zakłada wykorzystanie tylko cebuli i cukru. My podpowiadamy, jakich jeszcze składników można użyć, by smak był lepszy, a właściwości zdrowotnych było jeszcze więcej.

Cebula - właściwości prozdrowotne

Cebulę uznaje się za jedno z najwcześniej uprawianych warzyw na świecie. Ślady jej obecności (w postaci rysunków) znajdowano na wykopaliskach z epoki brązu. Gościła ona na stołach starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków - stanowiła zarówno element ich codziennej diety, jak i remedium na liczne dolegliwości. I tak od pięciu tysięcy lat po dziś dzień. Dla wielu danie bez dodatku podsmażonej na złoto cebuli jest niekompletne, a syrop z cebuli to wciąż pierwszy wybór, gdy pojawiają się symptomy przeziębienia.

Cebula, a także por, szczypiorek czy czosnek należą do rodzaju Allium, roślin kwitnących. To warzywo, które zasługuje na miano naturalnego antybiotyku za sprawą szerokich właściwości: przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwzakrzepowych, przeciwcukrzycowych, przeciwnowotworowych i przeciwutleniających. Bez problemu radzi sobie z infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi, jak np. przeziębieniem. Rozkładając 100 g surowej cebuli na czynniki pierwsze, otrzymamy: 89 proc. wody, 9,3 g węglowodanów, 4,2 g cukru, 1,7 g błonnika, 1,1 g białka oraz 0,1 g tłuszczu. Średnia cebula ma niewiele ponad 40 kalorii.

Reklama

Dla układu immunologicznego to bardzo dobry wybór. Cebula jest źródłem: witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, cynku, selenu, związków siarki oraz kwercetyny. Ta ostatnia to silny flawonoid, który ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Bogaty zestaw bakteriobójczych substancji pozwala zwalczyć nawet te bakterie, które są odporne na antybiotyki. Jak się podkreśla, z pomocą cebuli łatwiej oczyścić górne drogi oddechowe.

Co więcej, badania nad cebulą wskazują, że jej spożywanie może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi czy kontrolowanie poziomu cholesterolu. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Włączenie jej do diety ma, według specjalistów, wpływ także na kości. Badanie w grupie kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że częste spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej, a spożywanie soku z cebuli zmniejszało utratę masy kostnej i poprawiało gęstość kości.

Poza tym cebula wspiera zdrowie jelit. Jako że jest jednym z najbogatszych źródeł fruktanów, poleca się ją osobom po antybiotykach, dla wzmocnienia organizmu. Cebula pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi czy kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest dobra na reumatyzm, w przypadku infekcji jamy ustnej czy chorób skóry. Ułatwia gojenie się ran. Dzięki swym składnikom może hamować rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych.

Syrop z cebuli - na co?

Chociaż cebula, jeśli chodzi o swoje lecznicze właściwości, jest przez wielu mniej doceniana niż czosnek, to od wieków, obok mleka z czosnkiem i miodem, to właśnie syrop z cebuli króluje w polskich domach w okresie jesienno-zimowym. W przypadku jakich dolegliwości sięgać po miksturę z cebuli?

Na pewno, żeby zwiększyć odporność, a jeśli już dopadnie nas infekcja, syrop z cebuli pomoże nam się szybciej z nią uporać. Obniży chociażby gorączkę, zadziała rozgrzewająco. Sięgajmy po niego, gdy zmagamy się z kaszlem - zarówno suchym, jak i mokrym. Syrop z cebuli działa wykrztuśnie, rozrzedza powstałą wskutek infekcji, a zalegającą w oskrzelach wydzielinę, i ułatwia pozbywanie się jej. Jak balsam zadziała przy infekcji migdałków. Lekarze zalecają go w anginie, zapaleniu gardła i krtani, a także w zapaleniu zatok i płuc. Lepiej nie zażywać go na noc.

Syrop z cebuli działa również na dający się mocno we znaki katar. W tym celu syrop z cebuli nanosi się na niewielki wacik i na moment umieszcza w nosie. U dzieci o wiele lepszym rozwiązaniem będzie posmarowanie miksturą tylko okolic noska. Można też użyć jej do okładu na bolące ucho, kiedy zmagamy się z zapaleniem. 

Syrop z cebuli można stosować również w przypadku dolegliwości ze strony pęcherza i układu moczowego. Dzięki składnikom zawartym w cebuli, jak podkreślają lekarze, taka mikstura znajduje zastosowanie także w leczeniu anemii.

Warto zapamiętać, że cebula nie jest wskazana dla osób z chorą wątrobą. Nie wspominając o osobach, które są na nią po prostu uczulone.

Przepis na syrop z cebuli

W najstarszych recepturach na syrop z cebuli widnieją tylko dwa składniki - cebula i cukier. Cebulę żółtą , czerwoną lub białą (można je też połączyć) kroi się w plastry lub kostkę. W wyparzonym naczyniu - najlepiej słoiku - układa się składniki warstwami. Na początek cebula, potem cukier. Tuż przy wieczku powinna znajdować się warstwa cukru. Nie brakuje też zwolenników innej metody, którą jest po prostu... wymieszanie łyżką składników przyszłego syropu.

Wystarczą ci dwie średniej wielkości cebule oraz cztery łyżki cukru (możemy dodać go więcej, jeśli uznamy, że cebula nie została obficie zasypana).

Tak przygotowany słoiczek odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce. Cebula wtedy puści sok (nie ma potrzeby ugniatania składników). Już w takiej postaci można go podawać osobie chorej. Po ok. dwóch dniach (można też po upływie doby) od przygotowania odcedza się całość przez sitko - otrzymuje się wtedy czystą substancję, bez żadnych "niechcianych" dodatków, i przelewa do czystego, wyparzonego naczynia. 

Syrop z cebuli przechowuj w lodówce. Do spożycia będzie nadawał się przez ok. dwa tygodnie.

To klasyczna wersja, z cukrem. Ale dobrym pomysłem, a na pewno zdrowszym, jest zastąpienie cukru miodem. Rodzaj miodu nie ma znaczenia, postaw na ten ulubiony. Wtedy zamiast czterech łyżek cukru do cebuli dodaj cztery łyżki miodu. Miód działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne. Jeśli nie cukier i miód, wybierz syrop klonowy.

Syrop z cebuli stosuj dwa-trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Syrop z cebuli. Co można dodać?

Syrop z cebuli to cudowna mikstura na infekcje, ale może odpychać swym zapachem i smakiem. Czym można wzbogacić recepturę, by łatwiej przechodziła przez gardło, a poza tym miała jeszcze więcej cennych właściwości?

Można dodać np. cytrynę. Na taką ilość składników wystarczy połówka owocu. Nie musisz obierać jej ze skórki. Można pokroić ją na kawałeczki, można też wycisnąć. Cytryna to silny przeciwutleniacz, wspaniałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, E, beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu czy żelaza, więc jej dodatek to dodatkowy kop dla organizmu.

Cebula w jednym słoiku pogodzi się również z czosnkiem, który także działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Dodaj kilka ząbków. Może to być drobna kosteczka, mogą to być drobne plasterki.

Do mikstury z cebuli można dodać także korzeń imbiru, który działa przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a dodatkowo odtruwa organizm. Recepturę, dla smaku, można wzbogacić również goździkami, cynamonem (może być także ten w proszku), jak również anyżem czy tymiankiem bądź rozmarynem. 

Czytaj również: 

Tran - "płynne złoto", po które powinieneś sięgać w sezonie infekcyjnym

Najlepsze napoje zdrowotne na jesień. Działają lepiej niż woda z cytryną!

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis i właściwości 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Rekomendacje