Niezawodna mikstura babć. Pij przy pierwszych objawach

Połączenie mleka, miodu i czosnku wydaje się być połączeniem zupełnie nietrafionym. Jednak nic bardziej mylnego. To jeden z prostszych i skuteczniejszych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, wielu osobom na pewno znany z dzieciństwa. Kiedy jest najlepsza pora na mleko z miodem i czosnkiem? Jakie proporcje są właściwe? I co jeszcze dodać, by otrzymać jeszcze skuteczniejszą miksturę na pierwsze objawy infekcji? Wyjaśniamy.

Mleko z miodem i czosnkiem - czy działa?

Kiedy byliśmy dziećmi, mleko z miodem i czosnkiem było nam przygotowywane w chorobie. Obok syropu z cebuli była to swego czasu najchętniej stosowana mikstura w okresie jesienno-zimowym. Każdy jej składnik znakomicie wpływa na zdrowie, a razem działają jak najlepszy lek.

Czosnek - właściwości zdrowotne

Prym w tym domowym specyfiku wiedzie czosnek, którego ostry smak niwelowany jest przez miód, mleko i niekiedy masło. Czosnek powszechnie uważany jest za naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje (działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie), jest źródłem cennych składników wspomagających układ odpornościowy, pomaga udrożnić drogi oddechowe, działa rozgrzewająco i napotnie, obniża gorączkę. To niemal wszystko to, czego potrzebujemy w wymagającym okresie infekcyjnym.

Reklama

Miód i jego właściwości

Za naturalny antybiotyk uznawany jest również miód. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwalergicznie. Łagodzi infekcje dróg oddechowych, pomaga przy bólu gardła, wspomaga leczenie kaszlu, działa przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność, a to i tak tylko część jego właściwości (więcej o miodzie piszemy TUTAJ).

Mleko dla czosnku i miodu wcale nie jest tłem. Jego wartości odżywcze są imponujące. Mleko dostarcza witaminy D, która jest sprzymierzeńcem naszej odporności, wapnia, więc składnika istotnego m.in. dla kości (niemałą rolę odgrywa tu też witamina D), poza tym witaminy A i witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu czy cynku. Jest ono także bogatym źródłem białka.

Mleko z miodem i czosnkiem - kiedy stosować?

Kiedy warto przygotować mleko z miodem i czosnkiem?

  • Mleko z miodem i czosnkiem to doskonały środek na przeziębienie. Kiedy tylko zaczynamy czuć się gorzej, warto spróbować w ten sposób się bronić. Rozgrzeje, obniży gorączkę, pomoże szybciej zwalczyć infekcję.
  • Grypa to również wskazanie do stosowania tego specyfiku. Co więcej, to świetny wybór dla odporności. Dobrze spożywać tę miksturę zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań, a więc w okresie jesienno-zimowym. Wypita wieczorem zapewni spokojny sen.
  • Mleko z miodem i czosnkiem to też sposób na kaszel (zarówno suchy, jak i mokry) i chore gardło. Osłoni je i nawilży. Jego składniki zahamują rozwój bakterii, a tym samym infekcji, która za ból gardła odpowiada.
  • Mleko z miodem i czosnkiem jest bezpiecznym wyborem dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Mogą je spożywać także dzieci, ale powyżej 1. roku życia. Początkowo warto je podawać w małych ilościach, by sprawdzić, czy dziecko nie wykazuje nadwrażliwości na miód. 

Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel

Mleko z miodem i czosnkiem to popularny domowy środek na łagodzenie kaszlu i podrażnionego gardła. Ta mikstura nawilża górne drogi oddechowe, jednocześnie zwalczając szkodliwe drobnoustroje. Przy infekcji dróg oddechowych warto również pomyśleć o odpowiednim nawilżeniu powietrza w pomieszczeniu.

Mleko z miodem i czosnkiem - przepis

Mleko z miodem i czosnkiem robi się bardzo szybko. Należy podgrzać 250 ml mleka, ale trzeba uważać, by nie było ono za gorące - temperatura napoju nie powinna być wyższa niż 45 st. Powyżej tej wartości swoje właściwości traci miód.

Do podgrzanego mleka dodaje się łyżkę miodu (np. lipowego, spadziowego, gryczanego czy wielokwiatowego), łyżkę masła (ten składnik można pominąć, jeśli korzystamy z mleka pełnotłustego), a także dwa posiekane ząbki czosnku. I gotowe! Miksturę można zmodyfikować, dodając imbir czy cynamon. Jeśli dodasz kurkumę, otrzymasz tzw. "złote mleko" - o działaniu rozgrzewającym i przeciwzapalnym. 

Ciepły napój najlepiej spożywać dwa razy dziennie lub wieczorem

CZYTAJ TAKŻE: 

Zapomniany specyfik na ból gardła. Zmiksuj dwa składniki

Polacy pokochali to złote mleko. Piją szklankami, gdy robi się zimno

Rozgrzewające napoje na jesienne dni 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: złote mleko | czosnek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL