Syrop z buraka - zapomniany specyfik na kaszel i ból gardła. Wystarczą dwa składniki
Buraki to przede wszystkim skarbnica witamin i minerałów. W burakach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, czy witaminę A. Można je piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, robić z nich przetwory. Warto również przyrządzić z nich syrop, który pomoże na kaszel i chrypkę, wzmocni odporność i ułatwi walkę z infekcjami. Jak go zrobić i jak stosować? Odpowiadamy.
Buraki czerwone to wdzięczny produkt. Można je piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, robić z nich przetwory. Stanowią podstawowy składnik barszczu i częsty dodatek do obiadu - na ciepło lub zimno. W ciągu dnia warto skusić się na szklankę soku z buraka czy pół szklanki zakwasu buraczanego. Ci, którzy pragną nieco odmiany w kuchni, powinni spróbować kotletów z buraka lub hummusu z pieczonymi burakami. Wielbiciele klasyki nie odmówią sobie przygotowania kilku słoików buraczków na zimę.
Buraczane rarytasy wyróżniają się nie tylko walorami smakowymi. Mają też genialne właściwości zdrowotne. Włączenie ich do diety w dowolnej postaci przyniesie nam wiele korzyści.
Buraki to przede wszystkim skarbnica witamin i minerałów. W burakach znajdziemy: witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę C, witaminę A, witaminę E czy witaminę K. Poza tym: potas, żelazo, wapń, magnez, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Buraki cechują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Mają mało kalorii. Swój kolor zawdzięczają obecności betalain, które charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi.
Buraki są wyjątkowe m.in. ze względu na sposób, w jaki wpływają na układ krążenia. Właściwości, jakie przypisuje się burakom, to przede wszystkim:
- obniżanie ciśnienia krwi (sok z buraków polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z nadciśnieniem);
- obniżanie poziomu cholesterolu;
- zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego;
- silne właściwości krwiotwórcze (buraki zalecane są przy niedokrwistości);
- wspieranie układu odpornościowego;
- wspomaganie organizmu wyniszczonego chorobą;
- poprawianie wytrzymałości i wydolności (dlatego obecne są w diecie osób aktywnych i uprawiających sport);
- pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i zmniejszanie ryzyka rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy (dzięki zawartości błonnika pokarmowego);
- wspomaganie pracy mózgu (za sprawą azotanów) - jedno z badań wykazało, że wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku.
Syrop z buraka nie jest tak znany jak zakwas buraczany czy sok z buraka, a szkoda, bo jego stosowanie niesie za sobą wiele korzyści. Niegdyś, gdy syropów nie można było dostać na każdym kroku, był chętnie przygotowywany w domach, podobnie jak syrop z cebuli czy syrop z czosnku. Dziś do zapomnianych receptur na podobne specyfiki wraca się coraz chętniej, dlatego postanowiliśmy przypomnieć przepis na syrop z buraka. I wyjaśnić, w przypadku jakich dolegliwości znajdował i znajduje zastosowanie.
Niegdyś z pomocą syropu z buraka leczono anemię. Z czasem odkryto, że świetnie sprawdza się w przypadku kaszlu. Radzi sobie zarówno z kaszlem suchym, jak i mokrym. Wykazuje właściwości odkrztuszające, wspomaga usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych, zmniejsza uczucie drapania w gardle. Chrypka i ból gardła także są wskazaniem do jego stosowania.
Syrop z buraka może być wykorzystywany nie tylko przy wyżej wymienionych dolegliwościach, nie tylko w infekcji (hamuje jej rozwój), ale można go przyjmować również profilaktycznie. Syrop buraczany w trudnym okresie jesienno-zimowym wzmocni odporność.
Syrop z buraka można przygotować na kilka różnych sposobów. Metody są dwie - miksturę można podgrzewać lub nie. My przedstawimy przepis na syrop z buraka z zastosowaniem pierwszej metody.
Syrop z buraka przygotowuje się z dwóch składników - buraka oraz cukru bądź miodu. Wybór miodów jest szeroki, ale w tym syropie najlepiej postawić na lipowy, spadziowy lub gryczany.
Jednego czerwonego buraka należy obrać, a następnie zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować. Do tak przygotowanego warzywa dodaje się dwie łyżeczki cukru lub miodu. Działanie syropu wzmocni odrobina startego świeżego imbiru.
Całość trzeba dokładnie wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Nie można doprowadzić mieszanki do zagotowania, bo straci większość cennych właściwości.
Syrop z buraka można przyjmować kilka razy dziennie. Przy uporczywym kaszlu nawet co godzinę. Jeśli stosujemy go profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności, w ciągu doby nie powinno przyjmować się więcej niż cztery łyżeczki.
Syrop z buraka jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Może być podawany dzieciom już po pierwszym roku życia.
CZYTAJ TAKŻE:
Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur
Kiedyś w leczeniu kaszlu stosowano marchewkę. Przepis na syrop
Proste sposoby na ból gardła - gdy nie masz przy sobie leków