Z czym przyjmować witaminy A, D, E oraz K? Nie tylko tłuszcze są istotne

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminy A, D, E i K. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki ich wchłaniania. Jednak nie tylko tłuszcze odgrywają tutaj istotną rolę - obecność innych składników również może korzystnie wpływać na ich wchłanianie. Jakie to składniki? Odpowiadamy.

Witamina A lubi cynk i witaminę E

Witamina A jest jedną z witamin młodości. Wspiera wzrok, układ immunologiczny, a także wpływa na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Najbardziej znane formy witaminy A to:

  • retinol - najbardziej aktywna biologicznie forma witaminy A, występująca głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego;
  • beta-karoten - prekursor witaminy A, który organizm przekształca w retinol. Występuje w produktach roślinnych.

Najlepiej przyswajalną formą jest retinol, czyli witamina A pochodząca z produktów zwierzęcych, ponieważ nie wymaga przekształcenia. Karotenoidy, takie jak beta-karoten, pochodzące z roślin, muszą zostać najpierw przekształcone w organizmie w retinol, co obniża ich biodostępność.

Reklama

Aby poprawić przyswajalność beta-karotenu, należy spożywać go z tłuszczem, ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Na przykład, sałatkę z marchewki warto skropić oliwą, by ułatwić wchłanianie.

W diecie należy także zwrócić uwagę na prawidłową podaż cynku, który wspomaga metabolizm witaminy A. Znajdziesz go w orzechach, pestkach dyni, rybach czy drobiu.

Składniki wspomagające wchłanianie witaminy A:

  • cynk - wspomaga metabolizm witaminy A. Znajdziemy go w orzechach, pestkach dyni, rybach czy drobiu;
  • witamina E - chroni witaminę A przed utlenianiem, poprawiając jej działanie. Razem wzmacniają swoje działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, migdałach i pestkach.

Produkty zwierzęce (retinol):

  • wątróbka - najbardziej bogate źródło,
  • jaja - szczególnie żółtko,
  • nabiał - pełnotłuste mleko, masło, sery,
  • ryby morskie - np. tuńczyk i łosoś.

Produkty roślinne (beta-karoten):

  • marchew - jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu,
  • dynia - bogata w beta-karoten i inne karotenoidy,
  • słodkie ziemniaki - zawierają dużo beta-karotenu,
  • szpinak i jarmuż - ciemnozielone liście również zawierają beta-karoten,
  • papryka czerwona i pomidory.

Witamina D lubi magnez i wapń

Witamina D jest nam niezbędna dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu. Wspiera m.in. zdrowie kości, układ odpornościowy i prawidłową pracę mięśni. Aby jednak w pełni wykorzystać jej potencjał, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki do jej wchłaniania. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej jest wchłaniana przez organizm, gdy jest spożywana wraz z pokarmem zawierającym tłuszcze. Dodatkowo istotną rolę odgrywają składniki mineralne, takie jak cynk i magnez, a także witamina K.

Warto również pamiętać o witaminie A, ponieważ wspólnie z witaminą D3 działają synergicznie, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiedniej równowadze. Dbając o odpowiednia podaż witaminy A, pozwalamy witaminie D3 działać efektywnie.

Składniki wspomagające wchłanianie witaminy D:

  • witamina A - wspólnie z witaminą D3 działają synergicznie, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiedniej równowadze;
  • witamina K2 - wspomaga działanie witaminy D w procesie budowy kości. Znajdziemy ją w fermentowanych produktach (np. natto, kiszonki) i wątróbce;
  • wapń - działa synergistycznie z witaminą D w utrzymaniu zdrowia kości. Wapń znajdziemy w nabiale, zielonych warzywach liściastych i migdałach;
  • magnez - wspiera metabolizm witaminy D. Znajdziemy go w pestkach dyni, szpinaku, orzechach.

Aby zwiększyć poziom witaminy D w organizmie, sięgaj również po produkty naturalnie ją zawierające, takie jak:

  • tłuste ryby, 
  • żółtka jaj, 
  • siemię lniane, 
  • nasiona chia.

Witamina E lubi selen

Witamina E również jest nazywana witaminą młodości - głównie ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia. Witamina E chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, co zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek, przebarwień i innych oznak starzenia się skóry. Dodatkowo wspomaga jej regenerację i gojenie się ran.

Ponieważ witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, należy spożywać ją właśnie w ich towarzystwie. Dobrze także pamiętać, że witamina C działa synergistycznie z witaminą E i wspomaga jej działanie przeciwutleniające.

Witaminę E poleca się także przyjmować łącznie z selenem, ponieważ razem działają skuteczniej i wykazują większą moc przeciwutleniającą.

Składniki wspomagające wchłanianie witaminy E:

  • witamina C - działa synergistycznie z witaminą E i wspomaga jej działanie przeciwutleniające. Znajdziemy ją w owocach cytrusowych, papryce, truskawkach, kiwi;
  • selen - wspiera funkcje antyoksydacyjne witaminy E. Znajdziemy go w owocach morza, orzechach brazylijskich, rybach, jajach.

Witamina E występuje głównie w tłuszczach roślinnych oraz w niektórych warzywach, owocach i orzechach. Jej źródła to: 

  • oleje roślinne: takie jak olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek;
  • orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, orzechy nerkowca;
  • nasiona: nasiona słonecznika, nasiona dyni czy nasiona chia;
  • produkty zbożowe: pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak płatki śniadaniowe, pełnoziarnista mąka pszenna czy chleb;
  • zielone warzywa liściaste: szpinak, boćwina, jarmuż, rukola i inne zielone warzywa liściaste są również źródłem witaminy E;
  • awokado: awokado jest bogatym źródłem witaminy E oraz zdrowych tłuszczów;
  • owoce: niektóre owoce, takie jak mango, kiwi, truskawki, maliny, pomarańcze czy nektarynki, również zawierają witaminę E.

Witamina K lubi witaminę D

Witamina K, podobnie jak inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, najlepiej wchłania się w obecności tłuszczów. Filochinon, czyli witamina K1, stanowi główne źródło witaminy K w diecie populacji europejskiej (ok. 80 proc.). Resztę stanowią menachinony, czyli witamina K2.

Składniki wspomagające wchłanianie witaminy K:

  • witamina D - współdziała z witaminą K, szczególnie w zdrowiu kości. Znajdziemy ją w tłustych rybach, jajach czy suplementach;
  • magnez i wapń - uzupełniają działanie witaminy K w procesie mineralizacji kości. Magnez znajdziemy w pestkach dyni i migdałach, a wapń w nabiale i zielonych warzywach;
  • probiotyki - wspierają produkcję witaminy K2 w jelitach (np. w jogurtach, kefirze, kiszonkach).

Produkty bogate w witaminę K:

  • ciemnozielone warzywa liściaste,
  • rośliny z rodziny kapustowatych,
  • niektóre oleje roślinne,
  • niektóre owoce (awokado, kiwi, winogrona),
  • z kolei menachinony (witamina K2) znajdują się głównie w mięsie, serze i jajach.

CZYTAJ TAKŻE: 

Ważne witaminy w jednej tabletce. Kiedy i jak przyjmować witaminę B complex?

Kurkuma potrzebuje towarzystwa jednej przyprawy. Łącz z wodą i pij rano

Wybieraj tylko taką witaminę C. Wzbogacona o ten składnik zadziała lepiej

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL