Z czym przyjmować witaminy A, D, E oraz K? Nie tylko tłuszcze są istotne
Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminy A, D, E i K. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki ich wchłaniania. Jednak nie tylko tłuszcze odgrywają tutaj istotną rolę - obecność innych składników również może korzystnie wpływać na ich wchłanianie. Jakie to składniki? Odpowiadamy.
Witamina A jest jedną z witamin młodości. Wspiera wzrok, układ immunologiczny, a także wpływa na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Najbardziej znane formy witaminy A to:
- retinol - najbardziej aktywna biologicznie forma witaminy A, występująca głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego;
- beta-karoten - prekursor witaminy A, który organizm przekształca w retinol. Występuje w produktach roślinnych.
Najlepiej przyswajalną formą jest retinol, czyli witamina A pochodząca z produktów zwierzęcych, ponieważ nie wymaga przekształcenia. Karotenoidy, takie jak beta-karoten, pochodzące z roślin, muszą zostać najpierw przekształcone w organizmie w retinol, co obniża ich biodostępność.
Aby poprawić przyswajalność beta-karotenu, należy spożywać go z tłuszczem, ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Na przykład, sałatkę z marchewki warto skropić oliwą, by ułatwić wchłanianie.
W diecie należy także zwrócić uwagę na prawidłową podaż cynku, który wspomaga metabolizm witaminy A. Znajdziesz go w orzechach, pestkach dyni, rybach czy drobiu.
Składniki wspomagające wchłanianie witaminy A:
- cynk - wspomaga metabolizm witaminy A. Znajdziemy go w orzechach, pestkach dyni, rybach czy drobiu;
- witamina E - chroni witaminę A przed utlenianiem, poprawiając jej działanie. Razem wzmacniają swoje działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, migdałach i pestkach.
Produkty zwierzęce (retinol):
- wątróbka - najbardziej bogate źródło,
- jaja - szczególnie żółtko,
- nabiał - pełnotłuste mleko, masło, sery,
- ryby morskie - np. tuńczyk i łosoś.
Produkty roślinne (beta-karoten):
- marchew - jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu,
- dynia - bogata w beta-karoten i inne karotenoidy,
- słodkie ziemniaki - zawierają dużo beta-karotenu,
- szpinak i jarmuż - ciemnozielone liście również zawierają beta-karoten,
- papryka czerwona i pomidory.
Witamina D jest nam niezbędna dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu. Wspiera m.in. zdrowie kości, układ odpornościowy i prawidłową pracę mięśni. Aby jednak w pełni wykorzystać jej potencjał, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki do jej wchłaniania. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej jest wchłaniana przez organizm, gdy jest spożywana wraz z pokarmem zawierającym tłuszcze. Dodatkowo istotną rolę odgrywają składniki mineralne, takie jak cynk i magnez, a także witamina K.
Warto również pamiętać o witaminie A, ponieważ wspólnie z witaminą D3 działają synergicznie, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiedniej równowadze. Dbając o odpowiednia podaż witaminy A, pozwalamy witaminie D3 działać efektywnie.
Składniki wspomagające wchłanianie witaminy D:
- witamina A - wspólnie z witaminą D3 działają synergicznie, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiedniej równowadze;
- witamina K2 - wspomaga działanie witaminy D w procesie budowy kości. Znajdziemy ją w fermentowanych produktach (np. natto, kiszonki) i wątróbce;
- wapń - działa synergistycznie z witaminą D w utrzymaniu zdrowia kości. Wapń znajdziemy w nabiale, zielonych warzywach liściastych i migdałach;
- magnez - wspiera metabolizm witaminy D. Znajdziemy go w pestkach dyni, szpinaku, orzechach.
Aby zwiększyć poziom witaminy D w organizmie, sięgaj również po produkty naturalnie ją zawierające, takie jak:
- tłuste ryby,
- żółtka jaj,
- siemię lniane,
- nasiona chia.
Witamina E również jest nazywana witaminą młodości - głównie ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia. Witamina E chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, co zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek, przebarwień i innych oznak starzenia się skóry. Dodatkowo wspomaga jej regenerację i gojenie się ran.
Ponieważ witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, należy spożywać ją właśnie w ich towarzystwie. Dobrze także pamiętać, że witamina C działa synergistycznie z witaminą E i wspomaga jej działanie przeciwutleniające.
Witaminę E poleca się także przyjmować łącznie z selenem, ponieważ razem działają skuteczniej i wykazują większą moc przeciwutleniającą.
Składniki wspomagające wchłanianie witaminy E:
- witamina C - działa synergistycznie z witaminą E i wspomaga jej działanie przeciwutleniające. Znajdziemy ją w owocach cytrusowych, papryce, truskawkach, kiwi;
- selen - wspiera funkcje antyoksydacyjne witaminy E. Znajdziemy go w owocach morza, orzechach brazylijskich, rybach, jajach.
Witamina E występuje głównie w tłuszczach roślinnych oraz w niektórych warzywach, owocach i orzechach. Jej źródła to:
- oleje roślinne: takie jak olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek;
- orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, orzechy nerkowca;
- nasiona: nasiona słonecznika, nasiona dyni czy nasiona chia;
- produkty zbożowe: pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak płatki śniadaniowe, pełnoziarnista mąka pszenna czy chleb;
- zielone warzywa liściaste: szpinak, boćwina, jarmuż, rukola i inne zielone warzywa liściaste są również źródłem witaminy E;
- awokado: awokado jest bogatym źródłem witaminy E oraz zdrowych tłuszczów;
- owoce: niektóre owoce, takie jak mango, kiwi, truskawki, maliny, pomarańcze czy nektarynki, również zawierają witaminę E.
Witamina K, podobnie jak inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, najlepiej wchłania się w obecności tłuszczów. Filochinon, czyli witamina K1, stanowi główne źródło witaminy K w diecie populacji europejskiej (ok. 80 proc.). Resztę stanowią menachinony, czyli witamina K2.
Składniki wspomagające wchłanianie witaminy K:
- witamina D - współdziała z witaminą K, szczególnie w zdrowiu kości. Znajdziemy ją w tłustych rybach, jajach czy suplementach;
- magnez i wapń - uzupełniają działanie witaminy K w procesie mineralizacji kości. Magnez znajdziemy w pestkach dyni i migdałach, a wapń w nabiale i zielonych warzywach;
- probiotyki - wspierają produkcję witaminy K2 w jelitach (np. w jogurtach, kefirze, kiszonkach).
Produkty bogate w witaminę K:
- ciemnozielone warzywa liściaste,
- rośliny z rodziny kapustowatych,
- niektóre oleje roślinne,
- niektóre owoce (awokado, kiwi, winogrona),
- z kolei menachinony (witamina K2) znajdują się głównie w mięsie, serze i jajach.
CZYTAJ TAKŻE:
Ważne witaminy w jednej tabletce. Kiedy i jak przyjmować witaminę B complex?
Kurkuma potrzebuje towarzystwa jednej przyprawy. Łącz z wodą i pij rano
Wybieraj tylko taką witaminę C. Wzbogacona o ten składnik zadziała lepiej