Reklama

Dieta dobra dla wątroby

Chcesz ulżyć wątrobie? Zamień smażenie na gotowanie /123RF/PICSEL

​Dieta wątrobowa, czyli ta, która, która ma być dobra dla wątroby, oznacza definitywny koniec z ciężkimi, tłustymi i smażonymi daniami! Podziękuję ci nie tylko wątrobą, a efektem ubocznym będą zgubione kilogramy.

Dieta wątrobowa - dlaczego?

Wątroba to nasz odtruwacz. To w niej dokonuje się oczyszczanie organizmu i układu krążenia z toksyn. To dzięki produkowanej przez nią żółci możliwa jest emulgacja tłuszczów. Jeżeli na wątrobie spoczywa tak odpowiedzialne zadanie, jak uporanie się z wszelkimi rodzajami toksyn, jakie jej serwujemy, narażona jest na szereg uszkodzeń. 

Nie bez przyczyny to jej schorzenia są najczęstsze i uznaje się je wręcz za poważny problem społeczny. Bez wątroby nie można żyć, a nie jest ona unerwiona, co oznacza, że wiele lat może nie dawać żadnych oznak choroby. Można ją jednak zregenerować, dlatego nawet jeżeli nam nie dokucza w żaden sposób - co jakiś czas warto profilaktycznie zaserwować sobie dietę wątrobową.

Reklama

Dieta wątrobowa - jak jeść?

Przy diecie wątrobowej należy jeść małymi porcjami, a często (najlepiej regularne i niewielkie porcje 5-6 razy dziennie). Posiłki przygotowujemy na parze bądź zapiekamy w folii. Doskonałe będą też lekkie zupy, bez wywaru na kościach, śmietany i zasmażki, za to z dużą ilością warzyw i chudym mięsem. 

Chcąc wesprzeć wątrobę dietą, uczymy się nie tak trudnej sztuki zastępowania, np. tłuszczy zwierzęcych - olejem słonecznikowym lub z pestek winogron, a tłustej śmietany i majonezu - jogurtem naturalnym.

Dieta wątrobowa - co jeść?

Wskazane będzie mięso drobiowe i ryby. Do spożycia należy wliczyć też nie więcej niż 40 dag węglowodanów, oczywiście tych łatwo przyswajalnych. 

Planując dietę wątrobową zaopatrzmy się również warzywa bogate w białko, w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C. Uwzględnijmy też owoce sezonowe, świeże, lub pod postacią soków lub musu bez dodatku cukru.

Dieta wątrobowa - czego nie jeść?

Wykreślmy z diety wątrobowej alkohol, dania smażone, wszystko, co tłuste, wywary z mięsa, kości, grzybów oraz ostre przyprawy. Wykreślmy też przy diecie wątrobowej, choć to może dziwić - kasze: jaglaną oraz gryczaną. Zapomnijmy o jajkach, wszelkich warzywach wzdymających, słodyczach i mocnej kawie.

 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: wątroba | dieta dla wątroby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL