Dieta dla uczulonych na salicylany
Masz alergię na kwas acetylosalicylowy? Uważaj nie tylko na leki, ale również na dietę, bo wiele pokarmów zawiera salicylany.
Po posiłku mogą więc nagle pojawić się wypryski, katar, obrzęk, a nawet wstrząs anafilaktyczny. By ocenić stopień uczulenia, przez 2 tygodnie jedz żywność bez salicylanów, po czym przez 3 dni stopniowo je wprowadzaj.
Jeśli objawy alergii powrócą, należy na stałe wykluczyć z diety produkty uczulające.
Bezpieczna żywność
Bez obaw jedz ziemniaki, kapustę, cebulę, seler, dania z fasoli, soczewicy, soi, a także sałatę lodową i rzepę. Z owoców zalecane są banany, gruszki, limonki.
Jakie przyprawy?
Unikaj goździków, curry, garam masali, mięty, tymianku i rozmarynu, papryczki chili. Dania przyprawiaj oregano, majerankiem, bazylią i kolendrą.
Napoje na celowniku
Niewskazane są herbata czarna, zielona, mięta i kawa. Bez obaw pij mleko, kakao, wodę, rumianek, słabą herbatkę z dzikiej róży, a z alkoholi - białe wino.
Twój jadłospis
Śniadanie: bułeczka z białym serem i szczypiorkiem; banan.
Obiad: kalafior z makaronem razowym pod beszamelem.
Kolacja: naleśnik z dżemem gruszkowym.
35/2014 Na Żywo