Reklama

Artretyzm - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Artretyzm - dna moczanowa (skaza), podagra, zwana niegdyś chorobą bogaczy doskwiera nam i dziś, a medycyna wciąż nie zna na nią skutecznego lekarstwa. Rozwija się przez lata bezobjawowo, żeby nagle zaatakować silnym bólem stawów. Dotyka 20 razy częściej mężczyzn niż kobiety, dokucza przede wszystkim osobom starszym.

Artretyzm - objawy

Pierwszym objawem jest przeważnie nagły ostry ból w stawie. Zwykle narasta falami i staje się coraz bardziej dotkliwy. Artretyzm najczęściej dotyka: dłoni (palce), stóp (duży paluch) - stąd też nazwa podagra, kolan (staw kolanowy), stawu barkowego. 

Zespół objawów - silny ból stawów, obrzęk, upośledzenie czynności ruchowych określa się jako napad dny moczanowej. Bólowi towarzyszyć też mogą dolegliwości skórne - napięcie, błyszczenie, zaczerwienienie. 

Artretyzm - przyczyny

Bezpośrednią przyczyną artretyzmu jest nadmiar kwasu moczowego we krwi. Jego nierozpuszczone kryształki odkładają się w stawach i tkance okołostawowej wywołując stan zapalny. 

Reklama

Artretyzm może być chorobą dziedziczną, ale w większości jej wystąpienie może zależeć od nieprawidłowych nawyków żywieniowych przyczyniających się do spowolnienia przemiany materii (ciężkostrawna dieta, alkohol, kawa, zbyt duże porcje i za częste jedzenie) - stąd też dawne przekonanie o chorobie bogaczy. Przyczyną artretyzmu mogą być też inne poważne schorzenia zaburzające prawidłową pracę nerek związaną z wydalaniem kwasu moczowego z organizmu.

Artretyzm - leczenie i zapobieganie

Artretyzm jest chorobą nieuleczalną, podstawowe działanie polega na łagodzeniu dolegliwości. Podstawowe środki to leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Poziom kwasu  moczowego we krwi można obniżyć za pomocą leków moczopędnych oraz hamujących syntezę kwasu moczowego. Należy przejść na dietę niskopurynową. 

Osoby cierpiące na artretyzm powinny unikać w diecie tłustych mięs, wędlin, ryb, podrobów, wszelkich konserw, roślin strączkowych, szpinaku, szczawiu, brukselki, słodyczy, alkoholu, szczególnie wódki i piwa, kawy, także niektórych przypraw (ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka). Lekarze zalecają także picie dużych ilości płynów, przynajmniej 2 l dziennie, żeby ułatwić nerkom wydalanie kwasu moczowego.


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL