Jak rozpoznać i leczyć wrzody żołądka
Kiedy dokucza ci zgaga, mdłości i ból żołądka występujący między posiłkami i mijający po jedzeniu, może to oznaczać, że cierpisz na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Wrzody tworzą się w przypadku ubytku błony śluzowej żołądka, dwunastnicy lub przełyku. Występują u 5-10% dorosłej populacji, dwukrotnie częściej u mężczyzn niż u kobiet. Skłonność do ich występowania jest dziedziczna.
Większość przypadków pojawienia się choroby wrzodowej zarówno dwunastnicy jak i żołądka jest wynikiem stanu zapalnego wywołanego przez bakterie helicobacter pylori. W wyniku zakażenia dochodzi do ostrego zapalenia żołądka.
Skutkiem działania bakterii jest nadmierne wydzielanie gastryny przez komórki G przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości komórek D, które mają za zadanie produkowanie hormonu hamującego wydzielanie gastryny.
Niektóre leki wykazują drażniące działanie na ścianę żołądka, ich długotrwałe przyjmowanie również może doprowadzić do powstania wrzodów. Większe ryzyko pojawienia się wrzodów występuje u osób posiadających większą ilość komórek okładzinowych, wytwarzających kwas solny.
Z obserwacji wynika, że bardziej narażone są też osoby z grupą krwi 0.
W przypadku choroby wrzodowej żołądka należy spożywać 5-6 posiłków dziennie aby uniknąć sytuacji, w której kwasy działają na ścianę żołądka.
Zaleca się dietę lekkostrawną, należy unikać palenia papierosów, picia alkoholu, napojów gazowanych, kawy, ostrych przypraw, potraw ciężkostrawnych, smażonych, tłustego mięsa.
Nie powinno się też spożywać potraw i napojów zimnych ani gorących aby nie doprowadzać do przekrwienia błony śluzowej żołądka.