Aronia to najlepsze źródło antyoksydantów. Sercowcy powinni jeść garściami

Wolne rodniki znajdujące się w otoczeniu mają destrukcyjny wpływ na życie komórek organizmu człowieka. Na szczęście w owocach i warzywach możemy znaleźć antyoksydanty, które usuwają te szkodliwe czynniki. Pomagają hamować proces starzenia, zmniejszą uszkodzenia układu nerwowego i wspomagają wzrok. Ich najlepszym źródłem są owoce aronii.

Jaka żywność zawiera najwięcej antyoksydantów?

Dietetycy prześcigają się w podawaniu kolejnych roślin, które zawierają największą ilość antyoksydantów. Należy wiedzieć, że liczy się także moc danego czynnika. 

Działanie przeciwutleniające ma witamina E, C i A, dlatego warto jeść produkty bogate w te składniki. Należą do nich na przykład orzechy włoskie i oleje tłoczone na zimno, a w przypadku witaminy C, jeżyny, aronie, papryka, kiszona kapusta, brokuły i wiele innych warzyw. Bardzo wartościowe są warzywa z ciemnozielonymi liśćmi oraz czarne i czerwone owoce. 

Reklama

Wartościowym antyoksydantem jest rosweratrol, który znajdziemy w skórce winogron, a także składnik żółtka o nazwie astaksantyna. Pomidory obfitują w likopen, natomiast najzdrowszym owocem pod względem zawartości antyoksydantów jest aronia.

Aronia to polski superfood. Sercowcy powinni się zajadać

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami. Te właściwości zdrowotne zawdzięczają obecności ciemnych barwników - antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy. W aronii występują one w niezwykle wysokim stężeniu. Działają przeciwzapalnie. 

To dlatego sok z aronii jest także skuteczny, gdy jesteśmy przeziębieni - doskonale wzmacnia odporności, uszczelnia naczynia krwionośne i dostarcza witaminy C. Zapobiega też powstawaniu miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. W sierpniu najlepiej jeść aronię na surowo i pić świeży sok, a zimą sięgnąć po sok pasteryzowany i suszone owoce do parzenia herbaty.

Antyoksydanty jako dodatki do żywności

Utlenianie to także proces, który przyśpiesza psucie się żywności, dlatego producenci dodają do niej syntetyczne antyoksydanty, oznaczone literą E, podobnie jak inne dodatki. 

Znacznie bezpieczniejsze jest jednak przyjmowanie antyoksydantów w formie naturalnej. Jeśli w naszej diecie jest mało owoców i warzyw, starajmy się uzupełnić ten niedobór za pomocą suplementów diety zawierających te składniki. 

Warto uważać także na to, by ich nie przedawkować, gdyż nadmiar antyoksydantów, a zwłaszcza tych w formie witamin, jest dla organizmu szkodliwy.

CZYTAJ TAKŻE:

Nie tylko czosnek i miód. Domowe sposoby na odporność

9 sposobów, by uniknąć zawału serca


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL