Jej niedobór sprzyja chorobie Alzheimera i powoduje uszkodzenie wątroby. To mało znana "witamina"
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w organizmie człowieka odgrywają witaminy, jednak trudno zapamiętać w jakich produktach spożywczych, które witaminy znajdziemy. Kojarzymy najpopularniejsze witaminy, takie jak C czy D, ale na co dzień nie sposób zorientować się, których witamin może nam brakować. Niedobór witaminy B4 może objawiać się nietypowo, jednak jest niekorzystny dla funkcjonowania nie tylko układu nerwowego, ale też wątroby. Czym jest witamina B4, gdzie można ją znaleźć i jak objawiają się jej niedobory? Odpowiadamy w poniższym materiale.
Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zaliczana jest do grupy witamin B, jednak nie jest tak naprawdę ani witaminą, ani minerałem. Co ważne jednak, ma ona kluczowe znaczenie dla funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.
To niejedyne zadanie choliny, ponieważ bierze ona udział w licznych procesach zachodzących w wątrobie, odpowiada za utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych i ma znaczenie w gospodarce lipidowej.
W niektórych sytuacjach konieczne jest suplementowanie choliny, jeśli istnieje ryzyko jej niedoboru. To istotna "witamina", dlatego warto wiedzieć, jak mogą objawiać się jej braki.
W dużym stopniu cholina odpowiada za prawidłową pracę wątroby u człowieka. Jednak odkryto inne jej funkcje, spośród których najważniejsze to:
- synteza acetylocholiny - jednego z neuroprzekaźników, który bierze udział w wielu procesach, przede wszystkim tych związanych z funkcjonowaniem układu nerwowego;
- regulacja poziomu homocysteiny,
- wpływ na produkcję, syntezę i stabilizację struktur białek,
- wpływ na procesy osmotyczne w komórkach,
- wytwarzanie lecytyny - lecytyna to substancja grupy fosfolipidów, która jest składnikiem błon komórkowych, występuje także w układzie nerwowym, ścianach żołądka, wątrobie - wspiera regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Cholina odgrywa kluczową rolę w procesie regeneracji wątroby. Stanowi też istotny składnik budulcowy tego narządu wewnętrznego. Jej obecność w organizmie człowieka jest zatem niezbędna, ponieważ wątroba pełni bardzo ważne funkcje (m.in. neutralizuje toksyny, dezaktywuje hormony, wytwarza żółć).
Cholina jest odpowiedzialna przede wszystkim za:
- zapobieganie gromadzeniu się cholesterolu i triglicerydów w wątrobie,
- wspieranie procesów regeneracji wątroby,
- wsparcie w zapobieganiu degradacji komórek wątroby pod wpływem stresu oksydacyjnego,
- wsparcie w zapobieganiu rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Dzienne zapotrzebowanie na cholinę wynosi od 450 do 550 mg. W niewielkim stopniu jest ona wytwarzana przez organizm, jednak jej najważniejszym źródłem jest pożywienie. Przede wszystkim, by nie dopuścić do niedoborów choliny, należy pamiętać o zdrowej zbilansowanej diecie. Nie powinno w niej zabraknąć takich produktów, jak:
- roślin strączkowych,
- jaj,
- soi,
- płatków owsianych,
- orzechów,
- podrobów.
O regularnym spożywaniu powyższych produktów należy pamiętać, by zachować odpowiedni poziom choliny i zapobiec tym samym rozwojowi niektórych chorób. Na jakie choroby może mieć wpływ niedobór choliny?
Na podstawie badań, prowadzonych przez naukowców z Arizona State University, ustalono, że cholina odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu nie tylko wątroby i mózgu, ale także innych narządów wewnętrznych.
Długo utrzymujący się niedobór choliny powoduje uszkodzenia w obrębie komórek mózgu, gromadzenie się blaszek amyloidowych, które z kolei odpowiadają za rozwój choroby Alzheimera.
W badaniach przeprowadzonych na myszach ustalono także, że niski poziom choliny powoduje uszkodzenie wątroby i powiększenie serca.
Ustalono także, że wśród mysz, które wykazują niski poziom choliny, częściej dochodziło do wzrostu masy ciała oraz zaburzeń metabolizowania glukozy w organizmie.
W tych samych badaniach udowodniono, że poziom choliny w organizmie wpływa na zdolności motoryczne myszy oraz na ich zdolność uczenia.
Pozwoliło to wyciągnąć naukowcom wniosek, że u ludzi niski poziom choliny może objawiać się mniejszą koordynacją ruchową, trudnościami w uczeniu się i zapamiętywaniu a także może powodować zaburzenia funkcji poznawczych.
Osoby z niskim poziomem choliny mogą odczuwać takie objawy, jak:
- osłabiona siła mięśni,
- problemy z pamięcią,
- uczucie przewlekłego zmęczenia,
- wahania nastroju,
- szybsza męczliwość w trakcie aktywności fizycznej,
- zaburzenia rytmu serca,
- zaparcia,
- bóle głowy,
- szumy uszne.
Cholina, jak wspomniano wcześniej, bierze udział w wielu procesach zachodzących w wątrobie. Przede wszystkim odpowiedzialna jest za metabolizowanie tłuszczów. Jej prawidłowy poziom chroni przed stłuszczeniem wątroby, a także bezpośrednio wpływa na przyrost masy ciała.
Cholina ponadto jest odpowiedzialna za tworzenie nowych komórek budulcowych. Pomaga w regeneracji tego narządu, usprawnia jego funkcjonowanie, poprawia procesy detoksykacji z substancji szkodliwych.
Brak odpowiedniej ilości witaminy B4 może prowadzić do uszkodzenia wątroby, jej niewydolności lub do zaburzeń pracy tego narządu.
CZYTAJ TAKŻE:
Tak ujawnia się niedobór witaminy B2. Cierpi układ nerwowy, wzrok i skóra
Pij trzy razy dziennie, zawsze przed posiłkiem. Karczoch pomoże na wątrobę i zbije cholesterol
Solidna dawka magnezu, selenu i kwasu foliowego. Wystarczy pięć dziennie