Nadkwasota. Jak sobie pomóc?
Nadkwaśność żołądka, znana potocznie pod nazwą nadkwasota, objawia się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami układu trawiennego. Występuje wtedy zgaga, odbijanie się i wzdęcia. Czym spowodowana jest nadkwaśność i jakimi domowymi sposobami można sobie z nią radzić?
W przypadku nadkwasoty żołądkowej, może pojawić się ból brzucha, nudności i wymioty. Towarzyszyć jej może również ból oraz pieczenie w okolicy mostka, co często mylone jest z objawami ze strony serca. Nadkwasota występuje z powodu zwiększonej ilości kwasu solnego w żołądku. W przypadku gdy ta dolegliwość nawraca, może oznaczać zapalenie żołądka lub chorobę wrzodową.
Aby zmniejszyć częstotliwość występowania objawów nadkwasoty, należy zadbać o prawidłowe odżywianie się. Podstawą takiej diety muszą być przede wszystkim warzywa bez skórki, najlepiej gotowane. Można dołączyć łagodne owoce: najlepiej pieczone lub podgotowane. Szczególnie poleca się marchew, ziemniaki, buraki, banany i brzoskwinie. Należy unikać potraw smażonych, tłustych, żywności wysokoprzetworzonej i tzw. fast foodów.
Ostre przyprawy warto zastąpić łagodnymi ziołami. Wskazana jest też rezygnacja z używek (kawa, alkohol, papierosy). Do menu warto wprowadzić herbatki ziołowe łagodzące podrażnienia przełyku (prawoślaz lekarski, dziurawiec pospolity, kwiat lipy). Posiłki powinny być regularne i dość ubogie w błonnik.
Domowe sposoby nie zawsze są skuteczne i wystarczające. Poza tym, przy tego typu dolegliwościach należy wykluczyć inne przyczyny, dlatego konieczna jest wizyta u lekarza. Gastroenterolog również zaleci odpowiednią dietę, może pomóc w jej skomponowaniu, aby nadkwasota nie dokuczała.
Dodatkowo przepisze stosowanie leków zobojętniających kwaśną treść żołądkową lub leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, które działają dłużej. Czasem dopiero kompleksowe działanie leków i diety przynosi ulgę w nadkwasocie.
CZYTAJ TAKŻE: