Tak ujawnia się niedobór witaminy B2. Cierpi układ nerwowy, wzrok i skóra
Witamina B2 (ryboflawina) pełni wiele istotnych funkcji, jednak kiedy mowa o niedoborach witamin, nawet witamin z grupy B, rzadko mówi się o tym, co dzieje się wtedy z organizmem. Tymczasem jej niedobór może powodować szerokie spektrum dolegliwości, w tym suchość i łuszczenie skóry, zapalenie języka czy zaczerwienie spojówek. Kto jest narażony na braki witaminy B2? Jakie jeszcze objawy się z tym wiążą?
Witamina B2, zwana też ryboflawiną, jest jedną z witamin z grupy B - grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego, a także systemu odpornościowego organizmu. Uczestniczy w reakcjach oksydacyjno-redukcyjnych, przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, pośredniczy w dostarczaniu energii. Odgrywa również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku.
Witamina B2 powinna być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem, gdyż organizm może magazynować jedynie niewielkie jej ilości, a zapasy szybko się wyczerpują. Dobrym źródłem witaminy B2 są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, ale znajdziemy ją też w produktach pochodzenia roślinnego. Jest składnikiem suplementów multiwitaminowych i suplementów zawierających wachlarz witamin z grupy B, poza tym jest dodawana do produktów spożywczych jako barwnik (E101).
Nieprawidłowa dieta, uboga w produkty bogate w witaminę B2, może prowadzić do niedoboru. Niedobór może też wynikać z tego, że jelita nie są w stanie prawidłowo wchłonąć witaminy, organizm nie może jej wykorzystać lub jest ona zbyt szybko wydalana. Do osób, których dotyczy wyższe ryzyko niskiego spożycia/niedoboru ryboflawiny, należą: kobiety w ciąży, karmiące piersią, seniorzy, sportowcy, osoby z zaburzeniami odżywiania, osoby stosujące ograniczoną, restrykcyjną dietę, osoby nadużywające alkoholu, a także chorzy na nowotwory złośliwe. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje również w okresie intensywnego wzrostu, a także u osób narażonych na przewlekły stres. Również przyjmowanie leków takich jak chloropromazyna oraz spironolakton obniża zawartość ryboflawiny w organizmie.
Niedobór ryboflawiny nie jest powszechny. Osobie z niedoborem witaminy B2 zwykle brakuje również innych witamin.
Objawy pojawiają się po dłuższym okresie niskiego spożycia. Zalicza się do nich:
- zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka,
- łuszczenie się i pękanie warg,
- suchość i łuszczenie się skóry,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- zaczerwienienie i suchość spojówek,
- zawroty głowy,
- światłowstręt,
- osłabienie, zmęczenie,
- zaburzenia nastroju,
- problemy trawienne,
- obrzęk i ból gardła.
Niedobór witaminy B2 może wpływać niekorzystnie na metabolizm żelaza, szczególnie na powstawanie hemu w krwinkach czerwonych, powodując niedokrwistość normocytową i normobarwliwą.
Niektórzy wskazują, że niedobór ryboflawiny może być powiązany z rozwojem zaćmy.
Nadmiar witaminy B2 jest wydalany, głównie z moczem. Ponadto, jak zauważają eksperci, organizm nie jest w stanie wchłonąć z przewodu pokarmowego jednorazowo większej dawki ryboflawiny niż 27 mg. W przypadku silnego przedawkowania mogą jednak wystąpić nudności i wymioty.
Witamina B2 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i produktach pochodzenia roślinnego. Codziennie zapewniamy organizmowi dawkę ryboflawiny, spożywając mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, a także jaja. Szczególnie dobrym źródłem witaminy B2 są: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, poza tym, obok mleka i jaj, także sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte.
Witaminę B2 znaleźć można również w:
- serach twarogowych,
- makreli wędzonej,
- kaszy gryczanej,
- kaszy jaglanej,
- pieczywie żytnim,
- pieczywie pszennym,
- soczewicy,
- migdałach,
- kiełkach pszenicy.
Prawidłowo skomponowana dieta zwykle dostarcza odpowiednich ilości witaminy B2.
Źródła:
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej, 2020.
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b2-riboflavin.
CZYTAJ TAKŻE:
Tak też objawia się niedobór witaminy B12. Zdradza go sposób, w jaki chodzisz
Tyle witaminy D powinniśmy przyjmować dziennie. Nowe zalecenia w sprawie dawkowania
Najlepsze źródła witaminy E. Utrzymasz w ryzach cholesterol, ochronisz skórę przed starzeniem