Ten sposób jedzenia może być tarczą dla mózgu. Naukowcy to potwierdzają

W świecie, gdzie wczesne diagnozy demencji rosną w zastraszającym tempie, pojawia się pytanie: co możemy zrobić, by chronić nasz mózg? Najnowsze badania wskazują, że to, co wkładamy na talerz, może mieć znaczenie - zwłaszcza jeśli mówimy o diecie śródziemnomorskiej.

Imponująca skala badania o diecie śródziemnomorskiej

Naukowcy z Newcastle University przeanalizowali dane pochodzące z UK Biobank, obejmujące 60 298 osób, których diety oceniono pod kątem zgodności z wzorcem śródziemnomorskim. Przez około 9-10 lat obserwowano uczestników, z których 882 zachorowało na demencję. Okazało się, że osoby stosujące dietę zbliżoną do śródziemnomorskiej miały aż do 23 % niższe ryzyko demencji w porównaniu do tych, którzy żywili się mniej zgodnie z tą zasadą.

Niezależnie od genetyki - diety nie można przecenić

Badanie uwzględniało również genetyczne predyspozycje do demencji, mierzone za pomocą poligenetycznego wskaźnika ryzyka. Wynik? Korzyść z diety śródziemnomorskiej była podobna zarówno u osób z podwyższoną, jak i niską predyspozycją genetyczną.

Reklama

Czym właściwie jest dieta śródziemnomorska?

To sposób odżywiania bazujący na produktach roślinnych - pełnoziarnistych zbożach, owocach, warzywach, roślinach strączkowych, orzechach - z dodatkiem ryb, oliwy z oliwek, umiarkowanych ilości nabiału i ograniczeniem mięsa czerwonego oraz przetworzonych produktów. Oliwa z oliwek stanowi główne źródło tłuszczu, a w umiarkowanych ilościach dopuszcza się wino.

Jak w prosty sposób zadbać o swój mózg już dziś?

  • Więcej ryb - szczególnie bogatych w omega‑3, takich jak łosoś, sardynki.
  • Pełna paleta warzyw i owoców - w ten sposób wspierasz gutmikrobiom i dostarczasz przeciwutleniaczy.
  • Oliwa z oliwek extra‑virgin - kluczowy element śródziemnomorskiego stylu, pełna zdrowych tłuszczów 
  • Ograniczenie żywności przetworzonej - unikanie produktów z dodatkiem cukru, rafinowanych węglowodanów i tłuszczów trans.

Co mówią inne badania?

Najnowsze analizy, m.in. z USA, potwierdzają, że połączenie umiarkowanej aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania (jak dieta MIND lub połączenie DASH i śródziemnomorskiej) oraz treningu mózgu może znacząco poprawić funkcje poznawcze, nawet przy skromnych zmianach stylu życia. Dodatkowo warzywa liściaste, jagody, orzechy, fasola oraz oliwa z oliwek to produkty, które samodzielnie wspierają kondycję mózgu.

Źródła:

https://www.verywellhealth.com/foods-that-prevent-dementia-and-alzheimers-11780000

https://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2023/03/mediterraneandietdecreaseddementiarisk

CZYTAJ TEŻ:

Niesamowite efekty jedzenia całego awokado. Serce i jelita ci podziękują

Jedz 8 sztuk dziennie. Dostarczą luteiny i antyoksydantów, a prawie nie mają kalorii

Jedz 8 sztuk dziennie. Dostarczą luteiny i antyoksydantów, a prawie nie mają kalorii

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: demencja | demencja zapobieganie | dieta | omega-3 | zdrowe tłuszcze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL