Tym zaszkodzisz wątrobie bardziej, niż myślisz. Skutki będą opłakane
Wątroba codziennie wykonuje ogromną pracę, filtrując, oczyszczając, magazynując i metabolizując różne produkty i toksyny wewnątrz organizmu. Każde dodatkowe obciążenie tego narządu może spowodować pogorszenie jego pracy, ale także może doprowadzić do licznych chorób, aż do całkowitej niewydolności wątroby. Trzy czynniki szczególnie jej szkodzą. Jakie?
Wątroba znana jest przede wszystkim ze swojej funkcji filtracyjnej oraz oczyszczającej. Toksyny krążące w krwi, pochodzenia wewnętrznego i zewnętrznego, są wychwytywane przez wątrobę a następnie neutralizowane.
Wątroba metabolizuje także tłuszcze, białka i węglowodany przy udziale enzymów trawiennych. To dzięki niech w organizmie dochodzi do przekształcenia składników odżywczych w energię, która jest niezbędna wszystkim komórkom ciała. Wątroba ma za zadanie magazynować witaminy i pierwiastki odrywające istotną rolę w prawidłowej pracy organizmu.
Nie można zapomnieć o odpornościowej funkcji wątroby - filtruje antygeny, wirusy, bakterie i pasożyty, ograniczając ryzyko ich rozprzestrzeniania się w organizmie. Praca wątroby ma także wpływ na kształtowanie się odpowiedzi immunologicznej.
Czynniki zewnętrzne mogą jednak dodatkowo obciążać wątrobę, prowadząc do zmniejszenia wydajności jej pracy, a nawet do uszkodzenia narządu i jego niewydolności.
Co najbardziej szkodzi wątrobie?
Duża ilość przyjmowanych leków oraz suplementów diety wpływa niekorzystnie na pracę wątroby. Nie same leki są przyczyną, bowiem z nimi wątroba może sobie poradzić dzięki swojej funkcji detoksykacyjnej, jednak nadużywanie farmaceutyków osłabia tę zdolność.
Aż 5 proc. wszystkich przypadków ostrego zapalenia wątroby wynika z nadmiernej ilości zażywanych leków, a nawet 70 proc. przypadków ostrej niewydolności wątroby wynika właśnie z przedawkowania suplementów lub leków.
Polekowe uszkodzenie wątroby najczęściej dochodzi na skutek przyjmowania dużej ilości antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych (powszechnych leków przeciwbólowych), suplementów diety. Na rozwój uszkodzenia wątroby wpływ mają także:
- cytostatyki,
- leki zażywane w chorobach sercowo-naczyniowych,
- leki na zaburzenia metaboliczne,
- leki o działaniu hormonalnym.
Metabolizowanie etanolu zachodzi w wątrobie, czego skutkiem jest produkcja aldehydu octowego. Ten z kolei wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i samego mięśnia sercowego. Szkodliwe substancje, jakie powstają podczas metabolizowania etanolu w wątrobie, prowadzą do uszkodzenia hepatocytów. Regularne spożywanie alkoholu powoduje uszkodzenia, które skutkują rozwojem marskości wątroby lub alkoholowym uszkodzeniem wątroby.
Należy podkreślić, że każda ilość wypitego alkoholu niekorzystnie wpływa na wątrobę i nie ma bezpiecznej dawki, która nie powodowałaby uszkodzeń w komórkach całego organizmu człowieka.
Dieta ma bezpośredni wpływ na kondycję wątroby. Duża ilość spożywanych tłuszczy trans może doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To najczęstsza choroba dotycząca tego narządu, dotyczy ponad 25 proc. całej populacji krajów rozwiniętych.
Tłuszcze trans znajdują się w wielu produktach spożywczych, takich jak:
- słone przekąski,
- wyroby cukiernicze,
- żywność typu fast-food,
- dania gotowe (zupy w proszku, dania instant),
- kostki bulionowe,
- margaryna (na bazie utwardzonych olejów roślinnych).
Warto, sięgając po dany produkt z półki sklepowej, czytać skład na etykiecie i świadomie wybierać te, które cechują się najlepszym.
Zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w świeże warzywa, owoce, nabiał czy ryby pozwala na dłużej pozostać wątrobie w dobrej kondycji. Żywność wysoko przetworzona powinna być spożywana sporadycznie bądź wcale, dzięki czemu ryzyko chorób wątroby jest znacznie mniejsze.
CZYTAJ TAKŻE:
Nasiona na ratunek wątrobie. Już łyżeczka dziennie pomoże ją zregenerować
Sylwetka kasztanowego ludzika jest objawem marskości wątroby. Jak wygląda?
Niszczy mózg, wątrobę, wywołuje raka. Alkohol destrukcyjnie wpływa na ciało