Reklama

Helicobacter Pylori - niechciany lokator

Helicobacter pylori, znany także pod nazwą Campylobacter pylori, jest bakterią gram-ujemną, bytującą przede wszystkim w części odźwiernikowej żołądka, która bezpośrednio przechodzi w dwunastnicę. Jest też bakterią niezwykłą - ma zdolność przeżycia w obecności kwasu solnego wytwarzanego przez żołądek.

Jak to jest z tą przeżywalnością Helicobacter Pylori? Warto zaznaczyć, że kwas solny posiada właściwości bakteriobójcze. Dzieje się tak, ponieważ bakterie mają zdolność do wytwarzania enzymu zwanego ureazą, który podwyższa kwaśne pH żołądka, poprzez rozkład mocznika do amoniaku. Co więcej, wydaje się, że kwas solny jest niezbędny bakterii do prawidłowego rozwoju. 

Co ciekawe, występowanie bakterii Helicobacter Pylori, nie ogranicza się jedynie do żołądka, może ona zasiedlać także oko i wątrobę. Zakażenie Helicobacter Pylori powoduje choroby żołądka, dlatego złe samopoczucie, powiązane z objawami choroby należy skonsultować z lekarzem.

Reklama

Jak można zakazić się Helicobacter Pylori?

Najnowsze badania wskazują, że ryzyko zakażenia bakterią jest znacznie większe u osób o niskim statusie ekonomicznym. Wynika to głównie z zaniedbań higienicznych. Skupiska zakażeń są wykrywane w dużych zbiorowiskach takich jak: szkoły, żłobki i przedszkola. Szczególnie narażone są osoby, cierpiące na niedobór witamin, zwłaszcza witaminy: E, C i beta-karotenu. 

Aby uniknąć zakażenia, należy dbać o prawidłowe odżywienie, na które składa się dieta bogata w antyoksydanty i substancje mineralne. Do naturalnych antyoksydantów należą: imbir, cynamon, buraki, cykoria, maliny, truskawki, oraz borówki, a także przyprawy takie jak: goździki, oregano, bazylia i kurkuma.

Jak objawia się zakażenie?

Osoby zakażone Helicobacter Pylori, zgłaszają następujące objawy: nudności, wymioty, zaparcia, biegunki, gorączkę, mdłości, brak apetytu, a także bóle w nadbrzuszu. U wielu chorych diagnozuje się także wrzody żołądka i dwunastnicy. Wrzody powodują, że chory czuje pełność po posiłku, ma wzdęcia i silne bóle brzucha. W niewielu przypadkach dochodzi do zapalenia i zaniku błony w przedodźwiernikowej części co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Aby doszło do wyleczenia, należy wdrożyć kurację antybiotykową. U chorych rozpoznaje się dwa fenotypy: ten przebiegający z wrzodami dwunastnicy i fenotyp raka żołądka. Oba wzajemnie się wykluczają.

Wielu chorych ignoruje objawy, ponieważ pojawiają się i znikają bardzo szybko. W pierwszej kolejności dochodzi do ubytków w błonie śluzowej żołądka, które powiększają się i wywołują stan zapalny. Wrzody żołądka i dwunastnicy powstają, ponieważ, śluzówka żołądka jest narażona na owrzodzenia, prowadzące do zmian zanikowych. 


Helicobacter pyroli - testy i diagnostyka

Aby przekonać się, czy przyczyną problemów ze zdrowie jest właśnie Helicobacter Pyroli, warto przeprowadzić test na obecność antygenu H. Można go wykonać w warunkach domowych, pobierając próbkę kału. W tym celu powinno się zaopatrzyć w jałowy pojemniczek, który można nabyć w aptece. Wykonanie testu, zaleca się także osobom, które przeszły terapię antybiotykową, w celu sprawdzenia, czy była ona skuteczna. 

Poza testem z kału, który wykrywa antygen H, możemy przeprowadzić także, test serologiczny z krwi, test z radioaktywnym węglem wykrywający mocznik w oddechu, test polegający na pobraniu i analizie tkanki żołądka podczas gastroskopii. Zaletą testu z kału jest jego niski stopień inwazyjności, zaleca się, by przeprowadzać go u dzieci.   

Jak leczyć zakażenie Helicobacter Pylori?

Jeżeli ktoś uzyska pozytywny wynik testu, powinien udać się do lekarza. Ten zapewne zleci badania potwierdzające zakażenie i przepisze odpowiednie leczenie.  Zazwyczaj jest to leczenie skojarzone, czyli dwa antybiotyki i lek obniżający wydzielanie kwasy żołądkowego. Leczenie może być przeprowadzone w warunkach domowych.  Poza leczeniem przyczynowym stosuje się także takie, które ma złagodzić objawy. 

Pamiętaj, że poza wrzodami żołądka i dwunastnicy, zakażenie Helicobacter Pylori, może prowadzić do bardzo poważnych chorób takich jak: rak żołądka, chłoniak MALT, czyli nadmierny rozrost tkanki limfatycznej, której towarzyszy przemiana nowotworowa i choroba Menetriera, związana z utratą białka, wysiękiem, oraz przerostem fałdów żołądkowych. Nie powinniśmy zatem ignorować objawów, ponieważ im szybciej wdroży się leczenie, tym większe szanse na pełen powrót do zdrowia.

Zobacz także:

Czy wiesz jak wygląda prawidłowy stolec? Naukowcy go narysowali!

Błędy, które prawie każdy popełnia w toalecie. Ty też?

Zespół śmiejącej się kukiełki - na to cierpi syn Colina Farrella

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje