Egzotyczny owoc na ciśnienie, cukier i nadwagę. Tak guawa wpływa na organizm
Guawa, zwana także gujawą lub gruszlą, jest egzotycznym owocem, którego hodowanie w Polsce możliwe jest tylko w doniczce. Ograniczony dostęp do tego owocu sprawia, że wybierany jest przez nas stosunkowo rzadko, jednak warto po niego sięgać, by czerpać korzyści z jego zdrowotnych właściwości. Guawa jest bogata w kwasy omega-3, błonnik, ale także cenne polifenole, które wpływają na układ nerwowy, krwionośny i odpornościowy. Gdzie kupić guawę i jak ją spożywać?
Guawa to egzotyczny owoc bogaty w witaminę C. W 100 gramach owocu znajduje się ponad 200 mg tej witaminy, a oprócz tego znajdziemy w niej witaminę A, E, witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Ponadto guawa zawiera potas, żelazo, miedź i cynk. Na szczególną uwagę zasługuje obecność likopenu, polifenoli, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3.
Owoc nie jest kaloryczny, zjadając 100 gram owocu, dostarczamy organizmowi około 60 kalorii. Ostrożni powinni być jednak cukrzycy, ponieważ indeks glikemiczny guawy wynosi 75.
Gujawa korzystnie wpływa na organizm, wzmacniając odporność, regulując ciśnienie krwi czy zbijając poziom cukru, jednak nie są to jedyne zalety tej rośliny.
Owoc guawy ma od kilku, do kilkunastu centymetrów długości i można spożywać go jak jabłko czy gruszkę - wystarczy obrać ze skórki i zjeść. Wewnątrz miąższu znajdują się małe, twarde pestki. Miąższ guawy jest biały, różowy lub żółty w zależności od odmiany tego owocu.
Do spożycia nadają się także liście guawy, które także zawierają cenne składniki odżywcze i mają prozdrowotny wpływ na organizm.
Zawarta w owocach witamina A korzystnie wpływa na narząd wzroku. To silny antyoksydant, który usprawnia pracę siatkówki oka i odpowiada za prawidłowe nawilżenie gałek ocznych. Witamina A zapobiega wadom wzroku oraz kurzej ślepocie.
Witamina C oraz duża zawartość żelaza poprawiają odporność układu immunologicznego. Chronią organizm przed niekorzystnym działaniem patogenów (m.in. wirusów) oraz pomagają mu w walce z trwającymi infekcjami. Regularne spożywanie owocu może także złagodzić stany zapalne toczące się wewnątrz organizmu.
Duża zawartość błonnika w owocu guawy sprawia, że po jej spożyciu na długo utrzymuje się uczucie sytości. Ta właściwość jest korzystna dla osób, które dążą do redukcji masy ciała, a dodatkową zaletą jest niska kaloryczność owocu.
Błonnik zawarty w gujawie usprawnia procesy trawienne, ułatwia jelitom trawienie oraz reguluje problemy związane z układem pokarmowym: pomaga na wzdęcia i zaparcia.
Liście guawy również mają korzystny wpływ na zdrowie. Ich żucie działa antybakteryjnie, pomaga pozbyć się stanów zapalnych wewnątrz jamy ustnej, wspomaga proces leczenia chorób dziąseł.
Dzięki witaminom i polifenolom znajdującym się w liściach guawy, ekstrakt z rośliny dodawany jest do wielu kosmetyków, zwłaszcza kremów do twarzy. Wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy trądziku, pomagają w pozbyciu się zaskórników, ale mają także działanie przeciwzmarszczkowe.
Z ich cennych składników można skorzystać także w prostszy sposób - zmiażdżone liście guawy wystarczy wymieszać z wodą i tak przygotowaną papkę nałożyć na twarz jako maseczkę.
Ugotowane liście rośliny wraz z naparem wystarczy nałożyć na włosy i tak przygotowaną maskę trzymać około godziny. Guawa poprawia krążenie skóry głowy, odżywia cebulki włosów, wzmacnia je, a tym samym pomaga w pozbyciu się problemu, jakim jest wypadanie włosów.
Picie herbaty z liści guawy dostarcza organizmowi witamin z grupy B. Mają one szczególne znaczenie w procesach zachodzących w komórkach nerwowych. Wykazano, że gujawa poprawia pamięć, wpływa korzystnie na koncentrację, a także utrzymuje prawidłowe ukrwienie mózgu.
Nie ma zbyt wielu badań klinicznych z udziałem ludzi na potwierdzenie właściwości hipoglikemicznych guawy, jednakże w tych już przeprowadzonych udowodniono, że regularne picie herbaty z guawy obniża poziom cukru po posiłku u osób ze stanem przedcukrzycowym lub z potwierdzoną cukrzycą typu 2.
W innych badaniach potwierdzono, że guawa wpływa także na profil lipidowy. Ochotnicy, z potwierdzonym nadciśnieniem tętniczym, przed posiłkami spożywali świeże owoce guawy. Po 12 tygodniach okazało się, że doszło u nich do spadku poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, a wartości ciśnienia tętniczego obniżyły się.
Chociaż guawa jest owocem egzotycznym, świeżą można kupić w sprawdzonych marketach, a nawet mniejszych warzywniakach. Suszone owoce można bez trudu zakupić online, a suszone liście guawy dostępne są w dobrych sklepach zielarskich.
Z guawy dostępne są także soki, dżemy, konfitury i pulpy. Owoc nadaje się do spożycia na surowo, jako dodatek do owsianki, deserów, a także do przygotowania domowych galaretek.
CZYTAJ TAKŻE:
Acerola ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomoże schudnąć, zbije cukier
Jedz, jeśli obawiasz się nowotworów. To najlepsze źródła antyoksydantów