Obniżają ciśnienie i zbijają cholesterol, korzyści też dla wątroby. W tych stronach to hit
Stanowią bogate źródło witaminy B1 i licznych związków bioaktywnych, które mogą chronić m.in. przed chorobami serca. Są powszechnie wykorzystywane jako przyprawa. Owoce tamaryndowca to dla wielu osób wciąż nieodkryty produkt, dlatego dziś kilka słów o nich. Jakie właściwości się im przypisuje? Jak na co dzień można je stosować? Wyjaśniamy.
Tamaryndowiec indyjski, znany też jako tamarynd indyjski lub powidlnik indyjski, to gatunek tropikalnego drzewa pochodzącego z Afryki, ale występującego też w Indiach, Pakistanie i wielu innych krajach tropikalnych i subtropikalnych. Rośnie na wysokość do 20 m i pozostaje wiecznie zielone na terenach, gdzie nie występuje pora sucha. Owoce, czyli to, co nas najbardziej interesuje, to duże strąki przypominające strąki fasoli, które zawierają w środku mięsisty miąższ i nasiona. Nazywane są one "indyjskimi daktylami". Miąższ młodych owoców jest zielony i kwaśny, w miarę dojrzewania zyskuje konsystencję pasty i staje się bardziej słodko-kwaśny.
Owoce tamaryndowca znajdują zastosowanie m.in. w kuchni - wykorzystywane są jako przyprawa w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Zazwyczaj są kupowane jako pasta, ale bywają również dostępne w postaci surowych strąków. Są cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne.
Owoce tamaryndowca są bogate w wiele składników odżywczych. Są dobrym źródłem witamin z grupy B (szczególnie tiaminy - witaminy B1). Dostarczają również magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu i miedzi, a także, w zdecydowanie mniejszych ilościach, witaminy C i witaminy K. Tamaryndowiec zawiera także wyjątkowo dużo substancji bioaktywnych w postaci związków fenolowych, alkaloidów, flawonoidów, garbników czy saponin.
Miąższ tamaryndowca jest bogaty w liczne fitoskładniki, które działają jako silne przeciwutleniacze i mogą zwiększać skuteczność naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Spożycie tych związków uznaje się za ważny element profilaktyki niektórych chorób, w tym miażdżycy i nowotworów.
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z owoców tamaryndowca może obniżać poziom "złego" cholesterolu, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Wykazano również, że wysuszony miąższ ma działanie przeciwnadciśnieniowe (obniża ciśnienie rozkurczowe). Kilka badań pokazuje, że tamaryndowiec może zwalczać też wiele różnych drobnoustrojów - może neutralizować bakterie, wirusy, pasożyty.
Badacze zauważają, że ekstrakt z owoców tamaryndowca wykazuje działanie ochronne dla wątroby, ponieważ zawiera przeciwutleniacze - procyjanidyny, które przeciwdziałają uszkodzeniom wątroby przez wolne rodniki.
Badania na modelach komórkowych oraz na zwierzętach wykazały, że ekstrakty z różnych części tamaryndowca działają też przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo. Należy jednak zaznaczyć, że potrzebne są dalsze badania z udziałem ludzi, które mogą ocenić rzeczywisty wpływ spożycia owoców tamaryndowca na stan zdrowia.
Owoce tamaryndowca można spożywać na surowo, a także przetwarzać. Młode owoce są bardzo kwaśne, natomiast starsze są słodsze.
Tamaryndowiec znajduje zastosowanie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy afrykańskiej. Jest powszechnie wykorzystywany jako składnik sosów, dipów, chutneyów, gulaszów, potraw typu curry i dań na słodko. Tamaryndowiec to m.in. składnik popularnego sosu Worcestershire. Cukierki z tamaryndowca to popularny przysmak w Tajlandii. Tamaryndowiec nadaje się również do przygotowania rozgrzewających napojów.
Tamaryndowca można kupić głównie przez internet. Znajdziemy go w postaci świeżych owoców w strąkach, pulpy, pasty, proszku czy napoju.
CZYTAJ TAKŻE:
Działa przeciwstarzeniowo, sprzyja zdrowiu jelit i serca. Świetny dla osób 50 plus
Najlepsze w walce z cholesterolem. Czym są roślinne fitosterole i gdzie je znaleźć?
W Chinach i Korei piją zimą i latem. Zastępuje im kawę, ma wspierać jelita