"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". Ale kto nie powinien jeść jabłek?
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, w naszym klimacie dostępne przez cały rok. Uchodzą za bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Czy rzeczywiście tak jest? Czy jedzenie jabłek pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki i jest polecane osobom na diecie? Czy jabłka mogą komuś zaszkodzić? Tłumaczymy.
Antonówka, szara reneta, ligol, jonagored czy gala to tylko niektóre z popularnych odmian jabłek. Różnią się od siebie kolorem, grubością skórki, smakiem czy soczystością. Łączy je jednak jedno - bogactwo witamin i minerałów.
Z tego względu przez wielu jabłka uważane są za tzw. superfood, a dietetycy zalecają włączenie ich do codziennej diety. Czy jednak są odpowiednie dla każdego?
Jabłka uważane są za owoce o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Są źródłem witaminy C, witaminy E i K, witamin z grupy B, a także magnezu, wapnia, fosforu, cynku, krzemu i potasu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pozwala zwalczać wolne rodniki, pozytywnie wpływa na kondycję skóry oraz wzrok. Duża ilość błonnika pokarmowego poprawia natomiast perystaltykę jelit i przyspiesza proces przemiany materii.
Regularne jedzenie jabłek jest więc szczególnie polecane osobom cierpiącym na problemy związane z układem pokarmowym (biegunki, zaparcia, wzdęcia). Ponadto pozytywnie wpływają one na układ odpornościowy, warto więc wprowadzić je do codziennej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Stare angielskie powiedzenie mówi - "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". Jest w tym sporo prawdy, dlatego warto po jabłka sięgać jak najczęściej. Można je spożywać w tradycyjnej formie, a także w formie świeżo wyciskanego soku czy musu. Stanowią doskonały dodatek do owsianki, jogurtu z musli czy sałatki.
Jabłka mogą być również spożywane przez diabetyków, jednak ich dzienna ilość nie powinna przekraczać 200-300 g.
W 100 g jabłka, w zależności od odmiany, znajduje się ok. 30-50 kcal. Średniej wielkości owoc ważny ok. 110 g. Jest to więc niskokaloryczny produkt.
Pieczone jabłko jest nieco bardziej tuczące - 100 g ma ok. 90-100 kcal, natomiast jabłka suszone to aż 250 kcal. Osoby dbające o linię powinny więc wybierać świeże, surowe owoce.
Jabłka są szczególnie polecane osobom na diecie. Oprócz tego, że mają niewielką zawartość kalorii oraz niski indeks glikemiczny, zwiększają uczucie sytości, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi.
Zawarte w nich pektyny ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu, a błonnik przyspiesza przemianę materii, a tym samym znacząco poprawia rezultaty diety.
Należy jednak pamiętać, że zalecana dzienna ilość owoców to 2-3 porcje. Najlepiej więc spożywać 1-2 średniej wielkości jabłka dziennie.
Mimo że jabłka są uważane za wyjątkowo zdrowe, nie każdy powinien je spożywać. W dużych ilościach nie są one polecane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego oraz nadwrażliwość trzustki.
Nadmierne spożycie jabłek może natomiast prowadzić do bólu brzucha. Dzieje się tak, ponieważ dochodzi do procesu fermentacji.
CZYTAJ TAKŻE:
Na czczo, z posiłkiem, a może wieczorem? Oto kiedy najlepiej jeść owoce