Ile kalorii ma banan? Kto powinien jeść banany, a kto ich unikać?

Charakterystyczny żółty kolor oraz kształt półksiężyca rozpoznaje większość ludzi. Banan, bo o niego chodzi, jest najpopularniejszym owocem na świecie. Jednak nie każdy może bez ograniczeń spożywać ten tropikalny owoc. Ile kalorii ma banan i jakie zawiera witaminy. Sprawdź, czy banany są tuczące i kiedy lepiej ich unikać.

Banan - kalorie, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Średni banan to owoc wielkości naszej dłoni. Oczywiście trzeba pamiętać, że poszczególne owoce mogą się między sobą różnić rozmiarem oraz wagą. Przyjmuje się jednak, że średni banan ze skórką waży około 200 gramów, a po obraniu jego waga to 120 gramów.

W 100 gramach banana znajduje się około 89 kalorii (371 kJ) oraz makroskładniki:

Ile kcal ma banan?

  • 22,8 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów),
  • 1,1 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu.

Ten tropikalny owoc jest również źródłem błonnika, kwasu askorbinowego, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz witaminy B6 i C.

Reklama

Banany przede wszystkim wykorzystywane są w celach spożywczych. Można jeść same owoce bez uprzedniej obróbki termicznej, bądź wykorzystać je w ciastach, deserach, owsiankach, koktajlach i wielu innych potrawach. Często banany wykorzystuje się także w medycynie i kosmetyce (np. jako środek przeciwbiegunkowy lub do leczenia oparzeń).

Wykorzystywane są także skórki owoców (nawóz, pasza dla zwierząt hodowlanych) oraz liście bananowca (wyplatanie mat, zamienniki talerzy).

Czy banany są tuczące? Ile bananów można zjeść w ciągu dnia?

Banany, jak zdecydowana większość owoców, składają się przede wszystkim z węglowodanów. Ich rodzaj jest nierozerwalnie związany z dojrzałością owocu. Mniej dojrzałe banany, które charakteryzują się zielonym kolorem, posiadają więcej skrobi opornej i błonnika, co sprawia, że po ich spożyciu dłużej będziemy odczuwać sytość. W przypadku dojrzałych bananów, czyli owoców mocno żółtych lub z ciemnymi plamami, zwiększa się zawartość cukrów oraz indeks glikemiczny.

Odpowiedź na pytanie, "czy banany są tuczące?", nie jest jednoznaczna. Każdy, kto chce zrzucić nadmiarowe kilogramy, może spożywać banany, jednak warto wybierać mniej dojrzałe owoce. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie każdego pokarmu, a przede wszystkim przekraczanie swojego dobowego bilansu kalorycznego, będzie prowadziło do tycia.

W takim razie ile bananów można zjeść w ciągu dnia? Nie ma naukowych dowodów sztywno określających ich ilość. Dla większości zdrowych ludzi zjedzenie od jednego do dwóch bananów w ciągu dnia powinno być uważane za umiarkowane. Najważniejszy jest jednak bilans kaloryczny oraz różnorodność spożywanych pokarmów.

Kiedy jeść banany - rano czy wieczorem?

Owoce bananowca kojarzą się przede wszystkim z dodatkami do śniadania oraz deserami spożywanymi do kawy lub jak przekąska. Czy jednak powinno się jeść banany na czczo? Niektórzy naukowcy uważają, że kwasowość bananów oraz wysoka zawartość cukrów w dojrzałych owocach, nie wpływa dobrze na żołądek. Dla wszystkich fanów śniadań z bananami jest jednak rozwiązanie. Wystarczy połączyć je z namoczonymi suszonymi owocami, a także jabłkami, co sprawi, że zawartość kwasu w organizmie zostanie znacznie zredukowana.

Zjedzenie banana przed snem również będzie dobrym pomysłem. Dlaczego? Wynika to z zawartości tryptofanu w tych owocach. Jest to aminokwas niezbędny do produkcji melatoniny, co sprawia, że pomaga regulować zegar biologiczny.

Kto powinien jeść banany, a kto ich unikać?

Banany zawierają witaminy i minerały niezbędne do funkcjonowania organizmu człowieka. Większość osób może bez przeszkód spożywać owoce bananowca, jednak istnieją pewne grupy, które powinny ograniczyć spożywanie tych żółtych owoców.

Przede wszystkim bananów powinny unikać osoby, które stosują dietę niskowęglowodanową. Mała zawartość białka i tłuszczu w porównaniu do stosunkowo dużej ilości węglowodanów sprawi, że banany mogą zaburzyć bilans makroskładników.

Warto również zwrócić uwagę na łączenie bananów z lekami takimi jak inhibitory ACE (m.in. enalapryl) czy spironolakton. Wynika to z obecności w tych owocach sporej ilości potasu, który w połączeniu z powyższymi związkami może być niebezpieczny dla organizmu.

Wysoki poziom potasu w bananach powinien także skłonić do redukcji ich spożywania osoby z chorobami nerek. Dzieje się tak, gdyż w takich przypadkach usunięcie potasu z krwi nie przebiega prawidłowo. Warto w takiej sytuacji rozważyć zmniejszenie spożywania innych owoców z wysoką zawartością potasu, takich jak arbuz czy pomarańcze.

CZATAJ TAKŻE:

Dieta bananowa sposobem na stres

Niedoceniana kasza. Gotuje się znacznie szybciej niż gryczana i jest dobra dla cukrzyków

Tym zajmuje się specjalista od układu pokarmowego. Leczy nie tylko refluks

Jak przygotować odchudzającą kąpiel? Wsyp to do wanny, a obrzęki i cellulit znikną

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: banany właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL