Lepsza od zwykłej mozzarelli. Na pizzę proś właśnie o taką
Ser mozzarella prawdopodobnie zna każdy miłośnik kuchni włoskiej. To popularny składnik pizzy, lazanii, sałatek czy panini. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje również kultowa odmiana tego sera, która nosi nazwę "mozzarella di bufala". Z czego jest, ile ma kalorii i czy ma jakieś właściwości prozdrowotne? Odpowiadamy.
Mozzarella di bufala campana to tradycyjny włoski ser będący jedną z odmian klasycznej mozzarelli. W przeciwieństwie do niej, która jest produkowana najczęściej z mleka krowiego, mozzarellę di bufalę wytwarza się z mleka bawolego. Jest ono pozyskiwane ze zwierzęcia z gatunku bufala mediterranea italiana, czyli włoskiego bawoła śródziemnomorskiego. Regionem, w którym produkuje się tego rodzaju ser, jest Kampania. W smaku mozzarella di bufala jest soczysta i delikatnie kwaśna.
Entuzjaści włoskich przysmaków z pewnością słyszeli również o serze burrata. Czym różni się mozzarella di bufala od burrata? Obydwa wyroby wyglądają bardzo podobnie. Jednak burrata ma po przekrojeniu bardziej kremową, a nawet półpłynną konsystencję. W dodatku jej smak jest nieco maślany, a to z uwagi na zawartość śmietany.
Wiele osób rozważających spróbowanie mozzarelli di bufali zastanawia się, jakie wartości odżywcze ma ten produkt. Bawole mleko, z którego produkuje się tego rodzaju ser, jest bardziej tłuste niż krowie mleko będące głównym składnikiem innego typu serów. Z tego względu mozzarella di bufala może mieć nieco więcej kalorii od klasycznej mozzarelli.
Mozzarella di bufala w 100 g ma 23 g tłuszczu (16 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 13 g białka oraz 0,7 g węglowodanów. Do jego produkcji używa się podpuszczki i dodatku soli. Ile kalorii ma mozzarella di bufala? W 100 g tego słynnego włoskiego sera znajduje się około 262 kcal.
Mozzarella di bufala zawiera sporą ilość białka, którego funkcją jest między innymi odbudowa tkanek. Optymalna ilość tego elementu w diecie wpływa na prawidłową regulację wielu procesów metabolicznych. Co więcej, białko jest również jednym z podstawowych składników krwi czy enzymów.
Mleko bawole, z którego wytwarza się mozzarellę di bufalę, to także bardzo dobre źródło magnezu, fosforu i witaminy B2. Magnez reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie (np. związanych z układem nerwowym, krążenia czy odpornościowym). Fosfor jest elementem uczestniczącym w produkcji energii. Z kolei witamina B2, zwana również ryboflawiną, bierze udział w funkcjach związanych z oddychaniem i przemianą materii.
Osoby odchudzające się mogą zadawać sobie pytanie, czy mozzarella di bufala to produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Jej niewielkie ilości spożywane od czasu do czasu nie powinny zaszkodzić. Jednak na dłuższą metę mozzarella di bufala to ser dość kaloryczny, który ma w składzie sporo nasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się do zwiększenia ilości złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz do nadwagi czy chorób związanych z układem krążenia. Po mozzarellę di bufalę najlepiej sporadycznie, maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Przeczytaj też:
Jakie sery wybrać przy wysokim poziomie cholesterolu? Pamiętaj o tej złotej zasadzie
Szukasz pomysłu na ciekawy deser? Zrób go z... mozzarelli
Jedz, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wysoki cholesterol. Lepszy od twarogu