Miąższ jak budyń, a skórka jak łuski smoka. Wspiera serce i jelita, poprawia wzrok

Czerymoja to owoc nazywany też jabłkiem budyniowym - ze względu na konsystencję, ale i smak. Już te dwie cechy czynią go owocem wyjątkowym, ale do tego dochodzi także to, jak jego spożywanie wpływa na organizm. Czerymoja jest wartościowym wyborem dla organizmu - serca, jelit, a także odporności. Dlaczego? Jak najlepiej ją jeść?

Czerymoja - co to za owoc?

Czerymoja czy też flaszowiec peruwiański to gatunek drzewa z rodziny flaszowcowatych rodzący jadalne, słodkie owoce, często porównywane do jabłek. Nie ma zgody co do tego, skąd pochodzi. Część naukowców uważa, że z Ameryki Południowej, z rejonu Andów, inni, że roślina została sprowadzona z Afryki, a jej pierwotne miejsce występowania to tereny Gwatemali. Dziś flaszowiec peruwiański jest uprawiany m.in. w Portugalii, na Maderze, w Izraelu czy w krajach Afryki Zachodniej. Owoce, które bywają dostępne w polskich sklepach, najczęściej pochodzą z Hiszpanii. Po czym je poznać?

Reklama

Czerymoja - jak wygląda i jak smakuje?

Owoce flaszowca peruwiańskiego są zielone, kształtem przypominają serce, a wielkością średnich rozmiarów jabłko. Ich skórka może być gładka, jednak znacznie częściej widoczne są na niej liczne wypustki, których wygląd kojarzy się z łuskami smoka. Miąższ jest biały, ma konsystencję jak budyń, dlatego też czerymoja znana jest również jako budyniowe jabłko. W miąższu występują liczne czarne pestki, które są niejadalne. Nie je się również skórki owoców flaszowca. 

W smaku czerymoja ma słodki smak podobny do innych owoców tropikalnych, takich jak banan i ananas, choć niektórzy mówią też, że ma coś w sobie także z truskawki i mango. Jeszcze inni zauważają, że smakuje jak krem budyniowy.

Co zawiera czerymoja?

Czerymoja jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Stanowi źródło flawonoidów, karotenoidów i witaminy C. Dostarcza dobrej ilości błonnika. Poza tym owoc flaszowca peruwiańskiego dostarcza witaminy A, witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu czy wapnia. Uwagę zwraca duża zawartość potasu - ok. 290 mg w 100 g, a także duża zawartość wody, co wiąże się z niższą wartością kaloryczną - 100 g owocu ma ok. 75 kcal.

Czerymoja - właściwości

Czerymoja to m.in. przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zwiększenie ich zawartości w diecie obniża stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. W ciągu ostatnich lat czerymoja zyskała szczególną uwagę ze względu na wysokie stężenie acetogenin, które są związkami roślinnymi unikalnymi dla rodziny Annonaceae. Pierwsze badania wskazują, że acetogeniny mogą mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Dzięki witaminie C czerymoja wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Niedobór tego składnika jest powiązany z osłabioną odpornością i zwiększonym ryzykiem infekcji. Z kolei jak dobre źródło błonnika pokarmowego jest produktem wpływającym korzystnie na pracę układu trawiennego. Reguluje rytm wypróżnień, a także zapewnia uczucie sytości na długo.

Błonnik, jak i potas są dobre dla zdrowia serca. Z obserwacji naukowców wynika, że osoby spożywające większą ilość błonnika pokarmowego w mniejszym stopniu zapadają na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, rzadziej dotyczą ich też zawały. Błonnik wpływa na regulację gospodarki lipidowej, a także reguluje poziom cukru we krwi. Natomiast potas to ważny pierwiastek, który jest odpowiedzialny m.in. za regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Spożywanie owocu flaszowca peruwiańskiego jest też dobre dla oczu i wzroku. Wynika to m.in. z obecności karotenoidów. Może też pozytywnie wpływać na nastrój.

W tradycyjnej medycynie meksykańskiej czerymoja jest stosowana w leczeniu różnych dolegliwości, w tym wysokiego ciśnienia krwi, kaszlu, stanów zapalnych i gorączki.

Na owoc powinni uważać alergicy. Czerymoja wymieniana jest bowiem jako czynnik alergizujący przy alergiach krzyżowych.

Jak i z czym najlepiej jeść czerymoję?

Czerymoja nie wymaga obróbki. Najlepiej przekroić ją na pół i zjadać na surowo, wydrążając miąższ za pomocą łyżeczki. Bardzo dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce - ma wtedy smak lodów. Pestki nie są jadalne, zawierają toksyczne związki. Nie należy jeść również skórki. Owoc można dodawać również do jogurtu, sałatki owocowej czy koktajlu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Jedzą "kwaśną mandarynkę" i długo żyją. To skarbnica antyoksydantów wspierająca serce

Najzdrowsze warzywo liściaste? Jak kapusta wypada na tle jarmużu i rukoli?

100 gramów dziennie może uchronić przed cukrzycą i złogami. Dlaczego jeszcze warto jeść kapary?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | owoce egzotyczne | dieta | zdrowe owoce | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL