Owies to najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć
Owies uważany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Dobrą opinią cieszy się m.in. ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz białka. Produkty owsiane wspierają nie tylko serce i układ pokarmowy, ale także przyczyniają się do ochrony organizmu przed procesami starzenia się i zmniejszają ryzyko nowotworów. Dlaczego jeszcze warto sięgać po owies? Sprawdź.
Owies jest jednym z najzdrowszych zbóż i wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Cechuje go m.in:
- wysoka zawartość błonnika - owies jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, zwłaszcza rozpuszczalnego. Ten rodzaj błonnika wspomaga m.in. regulację poziomu cukru we krwi;
- wspieranie serca - błonnik zawarty w owsie pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL, co jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego;
- regulowanie wagi - ze względu na dużą zawartość błonnika oraz białka owies pomaga w utrzymaniu uczucia sytości;
- wspomaganie trawienia - błonnik owsiany wspomaga trawienie, pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Produkty owsiane, takie jak mąka czy płatki owsiane, to bogate źródło witamin, zwłaszcza z grupy B (w szczególności B1, B2, B3 i B6) oraz A, D, E oraz K. To także skarbnica soli mineralnych takich jak magnez, żelazo, mangan, potas, wapń, miedź, cynk, selen i fosfor. Co istotne, zawierają one niską ilość sodu, co jest szczególnie ważne dla osób z problemami sercowymi i chorobami układu krążenia.
Białko owsa ma wysoką wartość biologiczną i zawiera stosunkowo większą ilość niezbędnych aminokwasów, zwłaszcza lizyny, waliny, izoleucyny, treoniny, histydyny i metioniny niż inne zboża. Ponadto skład aminokwasów owsa spełnia zalecane potrzeby żywieniowe osoby dorosłej wskazane przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa, z wyjątkiem metioniny, która nadal jest aminokwasem ograniczającym w białku owsa. Co więcej, poziom akceptowalności białka owsa przez ludzi jest wyższy niż w przypadku białek z grochu, łubinu i soi pochodzenia roślinnego.
Beta-glukan, który jest obecny w produktach owsianych jako rozpuszczalna forma błonnika, wykazuje zdolność m.in. do redukowania poziomu całkowitego cholesterolu we krwi. Dzięki temu może zapobiegać tworzeniu się groźnych blaszek miażdżycowych, które często prowadzą do zwężenia naczyń krwionośnych i poważnych powikłań zdrowotnych. Badania sugerują także, że beta-glukan może wspierać układ odpornościowy poprzez stymulację działania makrofagów i innych komórek odpornościowych. Bardzo istotną zaletą beta-glukanu jest fakt, że ma on zdolność wiązania się z wodą i tworzenia żelu w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu chroni jelita i wspiera trawienie.
Owies bogaty jest również w błonnik nierozpuszczalny, który ma ogromne znaczenie w kontekście żywienia. Po spożyciu nie ulega trawieniu ani wchłanianiu, a zamiast tego absorbuje wodę i pęcznieje. Daje uczucie sytości, które utrzymuje się przez długi czas i zapobiega podjadaniu między posiłkami. To z kolei pomaga w lepszej kontroli wagi oraz wspiera proces odchudzania.
Dodatkowo, błonnik nierozpuszczalny stymuluje perystaltykę jelit, co przyspiesza przesuwanie się pokarmu przez układ trawienny. Oczyszcza jelita, usuwa zbędne substancje i zwiększa objętość kału, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Produkty owsiane są cennym składnikiem diety dla osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę typu 2. Beta-glukany opóźniają wzrost stężenia glukozy po posiłku i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Oba te działania przyczyniają się do lepszego dostarczania energii do komórek organizmu.
Owies posiada również właściwości przeciwdziałające procesom nowotworzenia i starzenia się komórek ciała, co jest związane z bogatą zawartością przeciwutleniaczy, zwłaszcza awentramidów (występują tylko w owsie). Te związki wykazują działanie antyoksydacyjne, chronią przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników i działają przeciwzapalnie.
Badania wykazały również, że regularne spożywanie produktów owsianych może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Udowodniono, że awentramidy obecne w ziarnach owsa mogą ograniczać rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
Kaloryczność produktów owsianych może różnić się w zależności od rodzaju produktu oraz jego składników. Owsianka, płatki owsiane czy otręby mają różne wartości kaloryczne:
- otręby owsiane - ok. 320 kcal w 100 g;
- płatki owsiane nieugotowane - ok. 380 kcal w 100 g;
- płatki owsiane ugotowane na wodzie - ok. 70 kcal w 100 g.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35866075/
CZYTAJ TAKŻE:
Co wypłukuje magnez z organizmu? To nie kawa jest winowajcą
Jedz, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wysoki cholesterol. Lepszy od twarogu
Mało znane badanie da wiele odpowiedzi. Wyjaśni drżenie mięśni, bóle głowy, niedobór witamin B