Wężowy owoc wzmacnia serce i poprawia wygląd skóry. Salak hamuje także proces starzenia
Jego cechą charakterystyczną jest wężowa skórka. Jest źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, beta-karotenu, witaminy C czy potasu. Wężowy owoc jest dobry dla wzroku, układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, a także mózgu. Budzi spore zainteresowanie, jednak jest jeden minus - jest trudno dostępny. Jakim owocem jest salak? W jaki sposób wpływa na zdrowie?
Salak (zalakka jadalna, oszplina jadalna) to egzotyczny owoc uprawiany w krajach Azji Południowo-Wschodniej, m.in. w Indonezji i Malezji. Rośnie w kiści przy podstawie krzewiastej palmy o krótkiej łodydze i długich, mających nawet 7 metrów, pierzastych liściach. Pod względem kształtu blisko mu do figi. Ma szorstką i łuszczącą się skórkę, która wizualnie przypomina skórę węża, dlatego też jest nazywany wężowym owocem lub owocem węża. Może ona mieć kolor brązowy, czarny lub żółty. Po obraniu wygląda jak duży ząbek czosnku. Pod wężopodobną skórką znajdują się płaty żółtego lub białego miąższu, w którym kryją się niejadalne pestki.
Konsystencja owocu przypomina jabłko, ale jabłkopodobna struktura może być zarówno bardzo sucha i krucha, jak i wilgotna oraz chrupiąca. Smak opisywany jest jako słodko-kwaskowaty. Przyrównuje się go do połączenia jabłka, banana i ananasa.
Salak to doskonałe źródło składników odżywczych. Jadalne części owocu są źródłem m.in. flawonoidów, białka, błonnika (ok. 1,1 g/100 g), witaminy C, beta-karotenu, a także potasu, wapnia, żelaza i fosforu, ale warto zaznaczyć, że zawartość korzystnych dla zdrowia składników jest zmienna i zależy od gatunku oraz stopnia dojrzałości owocu. Salak ma niewiele kalorii (100 g to ok. 80 kcal).
Salak to owoc o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Jest źródłem wielu istotnych składników, w tym silnych antyoksydantów. Zawiera flawonoidy i kwas galusowy (z grupy kwasów fenolowych). Ma jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych, wyższą niż np. awokado, kiwi, pomelo, cytryna czy melon. Antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić m.in. do szybszego starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory.
Jako źródło potasu salak jest dobry dla układu sercowo-naczyniowego (to ważny pierwiastek odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi). Zawiera składniki dobre dla układu pokarmowego (w tym błonnik, który zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie), a także układu kostnego (wapń) i dla odporności (choćby witamina C).
Badania pokazują, że w składzie owoców obecny jest również pterostylben, który jest wsparciem w obniżaniu poziomu glukozy we krwi oraz w prewencji cukrzycy. Ma także działanie przeciwzapalne, chroni mózg i naczynia krwionośne. Salak może mieć dobry wpływ na funkcjonowanie poznawcze.
Beta-karoten korzystnie wpływa na stan wzroku, jak i skóry. Spożywanie owocu może zapewnić dobry zastrzyk energii (ze względu na wysoką zawartość węglowodanów).
Poza Azją owoc jest dość trudno dostępny. Zdarza się jednak, że w niektórych supermarketach w Polsce pojawia się jako ciekawostka, w ramach czasowej oferty.
Ci, którzy mają dostęp do świeżych owoców, jedzą go na surowo. Salak bywa też marynowany, smażony, gotowany, podawany w formie soku, dodawany do ciast, deserów i sałatek. Z owoców pozyskuje się też herbatę, ocet czy miód. Co ciekawe, wykorzystuje się również pestki. Praży się je i mieli na proszek, który po zaparzeniu daje napój podobny w smaku do kawy.
CZYTAJ TAKŻE:
Na odporność pij domowy napar z trzech składników. Wyciszy stany zapalne
Niedoceniany skarb z polskich lasów. Dobry dla serca, jelit i nerek
Zapobiega zakrzepom, reguluje poziom cukru. Owoc yuzu ma mnóstwo witaminy C