Nie tylko ogórki i kapusta. Kiszone buraki wzmocnią serce, jelita i ochronią trzustkę
Kiszonki cieszą się coraz większą popularnością i to nie tylko w postaci kapusty czy ogórków do obiadu. Sięgamy po nie coraz częściej, ponieważ są skarbnicą wielu witamin oraz cennych probiotyków, które wspierają pracę jelit. Na szczególną uwagę zasługują buraki, które nadają się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale tworzą doskonały duet z serami, mięsem oraz innymi warzywami. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i jak wpływają one na zdrowie?
Buraki kiszone, podobnie jak inne kiszonki, są źródłem żywych kultur bakterii, które - podczas fermentacji - wytwarzają bakterie korzystnie działające na jelita.
Regularne spożywanie kiszonek poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej.
Buraki to warzywa, które są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich przede wszystkim:
- witaminę C,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- magnez i potas,
Proces fermentacji poprawia wchłanianie powyższych składników, co oznacza, że organizm o wiele lepiej je przyswaja.
Kiszone buraki to zdrowsze serce i naczynia krwionośne. Buraki są znane z wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Substancja ta rozszerza naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić krążenie, a dodatkowo zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Ponadto tlenek azotu odpowiada także za kurczliwość naczyń.
Buraki kiszone mają niewiele kalorii, a jednocześnie są bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Regularne jedzenie buraków kiszonych poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.
Dzięki zawartości betainy i antyoksydantów buraki kiszone wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wspomagają także pracę wątroby, ułatwiając usuwanie szkodliwych substancji. Dzięki temu organizm funkcjonuje sprawniej, zapewniając nam dobre samopoczucie.
Buraki kiszone mają niewiele kalorii, a jednocześnie są bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Spożywanie produktów bogatych w błonnik reguluje poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Kiszone buraki można kupić w sklepie, jednak ich przygotowanie samodzielnie w domu również jest niezwykle proste.
Do przygotowania kiszonek potrzebujemy:
- 2,5 kg buraków,
- 1,5 l wody,
- 3 liście laurowe,
- łyżkę soli,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Buraki należy obrać i pokroić w plastry, a następnie umieścić je w słoiku. Dodaj do nich wszystkie pozostałe składnik, oprócz wody.
Wodę przegotuj i poczekaj, aż wystygnie. Rozpuść w niej sól i zalej buraki w słoiku. Woda powinna w całości przykrywać buraki. Całość przykryj gazą i nakrętką, ale nie dokręcaj jej szczelnie. Buraki trzymaj w temperaturze pokojowej, jednak nie na bezpośrednim słońcu. Proces kiszenia trwa około 7 dni.
Po tym czasie buraki możesz wkroić do sałatki, jeść z serami lub mięsem, dodać do smoothie lub na kanapki. Soku powstałego po ukiszeniu nie wylewaj - pij w niewielkich ilościach, codziennie.
CZYTAJ TAKŻE:
Naukowcy: Jedz 30 g dziennie, a zmniejszysz ryzyko demencji. Takie zadziałają najlepiej
Wspiera pracę wątroby i nerek, opóźnia starzenie i odchudza. Tę herbatę pij codziennie
Zbijają cholesterol, regulują ciśnienie, są dobre dla kości. Stosuj też olej