Niedobór witaminy C - konsekwencje zdrowotne

Co łączy człowieka, małpę i świnkę morską? W przeciwieństwie do innych mieszkańców planety nie potrafią syntetyzować witaminy C i muszą dostarczać jej sobie w pożywieniu. Ludzie są teoretycznie w najlepszym położeniu, bo nie dość, że czerpią ją z naturalnych źródeł (a jest z czego!) to jeszcze mogą sięgać po suplementy. W dzisiejszych czasach awitaminoza witaminy C powinna być więc rzadkością, ale niestety nie jest.

Źródła witaminy C

Naturalne źródła witaminy C górą! Chociaż preparatów aptecznych nie brak, badaczom udało się ponad wszelką wątpliwość wykazać, że naturalna witamina C charakteryzuje się znacznie większą aktywnością niż jej wariant syntetyczny. W przypadku dużych niedoborów warto oczywiście wspomagać się suplementami, ale nie zapominając o cenniejszych źródłach prosto z natury. O te nietrudno. Witamina C, zwana też kwasem askorbinowym, występuje przede wszystkim w:

Reklama
  • owocach i soku z dzikiej róży,
  • owocach i soku z aronii,
  • kiszonej kapuście,
  • natce pietruszki,
  • brukselce,
  • brokułach,
  • burakach,
  • kapuście,
  • szpinaku,
  • kalafiorze,
  • czarnej porzeczce,
  • pomidorach,
  • ziemniakach,
  • kiwi i owocach cytrusowych.

Kto jest narażony na niedobór witaminy C?

Teoretycznie łatwo jest dostarczyć sobie odpowiednią ilość tej witaminy (dzienna dawka dla osoby dorosłej to ok. 100 mg, większe dawki przyjmuje się w okresie ciąży, choroby, rekonwalescencji, przy osłabieniu), a jej przedawkowanie, choć owszem, zdarza się, to jednak występuje stosunkowo rzadko, ponieważ nadmiar usuwany jest z organizmu z moczem.

Minusem jest fakt, że witamin ta jest dość nietrwała i źle znosi obróbkę termiczną potraw oraz kontakt ze światłem naturalnym (promieniowaniem UV), dlatego soki owocowe powinny być przechowywane w kartonach lub ciemnych buteleczkach, a wiadomo, że zwłaszcza to drugie należy do rzadkości.

Nieco lepiej jest w przypadku mrożenia, witamina C nieźle je znosi, straty szacowane są na ok. 20 proc.

Palacze i osoby spożywające większe ilości alkoholu muszą przyjmować znacznie większe ilości tej witaminy (dodatkowe 40 mg) ponieważ szybciej niż inni pozbywają się jej z organizmu. Większe zapotrzebowanie na nią mają też osoby żyjące w permanentnym stresie. Trzeba też uważać, z jakimi lekami się ją łączy, ponieważ niektóre z nich ją niszczą, przede wszystkim dotyczy to aspiryny, barbituranów i sulfonamidów. 

Niedobór witaminy C - objawy i konsekwencje

Niedobór witaminy C manifestuje się przede wszystkim poprzez krwawiące dziąsła (np. podczas szczotkowania) - w skrajnych wypadkach nawet szkorbut, siniaki na skórze pojawiające się bez wyraźnego powodu, osłabienie, bóle mięśni i stawów, długo i trudno gojące się rany (nawet te mniej poważne), nieszczelność nabłonków, podatność na infekcje i zapalenie błon śluzowych, zaburzenia wytwarzania kolagenu, obniżoną odporność, spowolnienie psychoruchowe, zwiększoną skłonność do depresji, zwiększone ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Zobacz także:

Dziennikarz przez 10 lat ukrywał nieuleczalną chorobę. Wiedziałeś o tym?

Refluks żołądkowo-przełykowy - choroba, która wyklucza z normalnego życia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: witamina C
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL