Niezbędne, jeśli masz niedoczynność tarczycy. Nie wystarczą produkty bogate w jod
Niedoczynność tarczycy to diagnoza, którą słyszy coraz więcej ludzi, bowiem już co czwarty Polak ma zdiagnozowane problemy związane z pracą tego gruczołu. Odpowiednie leczenie i opieka endokrynologiczna umożliwiają wyregulowanie pracy tarczycy, której główną rolą jest produkcja hormonów istotnych dla procesów metabolicznych i termoregulacji. Kluczowa jest także dieta - niektóre produkty należy ograniczać, a niektóre wręcz przeciwnie, wprowadzać do codziennego jadłospisu jak najczęściej. Co warto jeść, by wspomóc pracę tarczycy?
O niedoczynności tarczycy mówimy wtedy, gdy gruczoł ten nie produkuje wystarczającej ilości hormonów tarczycowych, czyli tyroksyny - T4 i trójjodotyroniny - T3. Do jej niedoczynności najczęściej dochodzi na skutek autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (choroba Hashimoto), ale może być także spowodowana niedoborem jodu, przyjmowanymi lekami czy na skutek usunięcia samego gruczołu.
Objawy dla niedoczynności są charakterystyczne, pacjenci najczęściej skarżą się na:
- zmęczenie, osłabienie
- przyrost masy ciała mimo braku zmian w diecie
- suchą skórę,
- łamliwe włosy,
- poczucie zimna,
- obrzęki twarzy,
- kłopoty z koncentracją,
- zaburzenia miesiączkowania u kobiet.
Przede wszystkim należy podkreślić, że zmiana diety nie prowadzi do wyleczenia niedoczynności tarczycy, ale może w znacznym stopniu wpływać na samopoczucie chorego. Odpowiednie produkty mogą zmniejszyć lub wyeliminować niektóre objawy, jakie występują przy problemach z tarczycą. Co zatem należy jeść, by wspomóc chorujący narząd?
Produkty bogate w jod
Niedoczynność z powodu niedoboru jodu jest rzadka, bowiem dostępna sól jest jodowana. Nie oznacza to jednak, że nie należy dbać o produkty w diecie bogate w ten pierwiastek. Warto wiedzieć, że zalecane dzienne spożycie jodu dla większości dorosłych wynosi 150 mikrogramów. Zalecenie to wzrasta do 220 mikrogramów dla kobiet w ciąży i aż 290 mikrogramów dla kobiet karmiących piersią. Oprócz soli kuchennej, jod znajdziemy w takich produktach, jak
- owoce morza,
- wątróbka wołowa,
- jajka,
- produkty mleczne (jogurt grecki, jogurt odtłuszczony, ser, masło czy śmietana).
Produkty bogate w selen
Na podstawie badań wskazuje się, że selen może znacznie przyczynić się do poprawy funkcji tarczycy dzięki temu, że pierwiastek ten redukuje przeciwciała, które atakują tarczycę. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na to, ile selenu znajduje się w codziennej diecie. Zalecane dzienne spożycie selenu wynosi 55 mikrogramów dla przeciętnej osoby dorosłej, 60 mikrogramów dla kobiet w ciąży i 70 mikrogramów dla kobiet karmiących piersią.
Selen znajdziemy w takich produktach, jak:
- orzechy brazylijskie,
- jajka,
- soczewica,
- produkty mleczne,
- mięso,
- ryby (sardynki, tuńczyk czy dorsz).
Produkty bogate w witaminę D3 i B12
Chociaż witaminy te nie mają bezpośredniego wpływu na pracę tarczycy, to pozwalają one uniknąć powikłań związanych z gorszą pracą gruczołu. Przede wszystkim są niezbędne dla metabolizmu energetycznego, zdrowia układu nerwowego i zdrowia kości, które mogą ucierpieć na skutek niedoborów hormonów tarczycy.
Aby uzupełnić zapotrzebowanie na powyższe witaminy, na talerzu powinny znaleźć się takie produkty, jak:
- owoce morza,
- ryby,
- indyk,
- jaja,
- produkty mleczne,
- grzyby.
Aby wspierać pracę tarczycy, warto pamiętać o dużej roli przeciwutleniaczy w diecie. Antyoksydanty mogą zapobiegać lub opóźniać uszkodzenia komórek, a te, które są zawarte w produktach spożywczych, mogą przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego gruczołu.
Istnieje wiele cząsteczek antyoksydacyjnych,w tym witaminy i minerały. Należą do nich m.in. witaminy A, C i E oraz cynk i to właśnie produkty bogate w te substancje, powinny częściej gościć na talerzu osób z niedoczynnością tarczycy.
Produkty bogate w witaminę A to m.in. wątroba wołowa, słodkie ziemniaki, marchew, szpinak, papryka, produkty mleczne i jaja.
Aby zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, należy zwiększyć ilość spożywanej papryki, pomidorów, brukselki, szpinaku ale też owoców cytrusowych czy kiwi.
Dobrym źródłem witaminy E będą takie produkty, jak: nasiona słonecznika, olej słonecznikowy, migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, szpinak i brokuł.
Nie należy zapominać o cynku, który także wspiera pracę tarczycy. Znajdziemy go w owocach morza, soczewicy, pestkach dyni oraz orzechach.
Źródła:
- Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, aut. Katarzyna Pastusiak, Joanna Michałowska, Paweł Bogdański, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/56317/42676
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Dieta w niedoczynności tarczycy https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/05/zalecenia_dietetycy_niedoczynnosc-tarczycy.pdf
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194575,dieta-i-suplementacja-w-chorobie-hashimoto
CZYTAJ TAKŻE:
Po skórze poznasz, że tarczyca choruje. Wyraźną zmianę widać w lustrze
TSH to za mało. Jedno badanie powie wszystko o stanie tarczycy
Warzywa krzyżowe - czy można je jeść, mając problemy z tarczycą?