Dieta śródziemnomorska łagodzi objawy ciężkiej choroby. Nowe badania

Choroba atakuje ludzi młodych między 20–40 r. ż., głównie kobiety. Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą neurodegeneracyjną, której jedną z przyczyn może być stres oksydacyjny, dlatego tak ważne jest dostarczanie tkance nerwowej odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy. Ich najlepszym źródłem jest zdrowa i zbilansowana dieta. W poszukiwaniu nowych metod leczenia zwraca się uwagę na związek składników odżywczych, których niedobory lub nadmiary mogą inicjować lub przyśpieszać rozwój zmian patologicznych mózgu.

Stwardnienie rozsiane - co to za choroba?

Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną układu nerwowego. U jej podłoża leży stan zapalny oraz procesy utraty osłonki mielinowej, czyli zewnętrznej warstwy włókien nerwowych, która stanowi powłokę ochronną oraz przyspiesza przesyłanie przez nie sygnałów. Wymienione zaburzenia wiążą się z występowaniem neurodegeneracji, czyli uszkodzenia i obumierania komórek nerwowych.

Jakie objawy daje stwardnienie rozsiane?

Spektrum objawów w chorobie SM jest bardzo szerokie, a najczęstsze objawy to:

Reklama
  • zaburzenia widzenia, które pojawiają się nagle (np. zamglenia wzroku, podwójne widzenie, osłabienie ostrości widzenia, zaburzenia widzenia barw, ból gałek ocznych, mroczki, oczopląs),
  • zaburzenia czucia (mrowienie, drętwienie, kłujący ból, wrażenie przebiegającego prądu wzdłuż kręgosłupa i kończyn),
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia funkcji poznawczych (problemy ze skupieniem się, pamięcią),
  • zaburzenia równowagi (zawroty głowy, pogorszenie koordynacji),
  • zaburzenia funkcji pęcherza moczowego i jelit (nietrzymanie moczu),
  • zaburzenia ruchowe (niedowład),
  • zaburzenia mowy,
  • spastyczność mięśni,
  • zaburzenia w sferze seksualnej (obniżenie popędu płciowego, impotencja),
  • odczuwanie bólu neuropatycznego, psychogennego, zapalnego lub mieszanego.

Jaka dieta w stwardnieniu rozsianym?

Dieta zalecana w stwardnieniu rozsianym ma za zadanie ograniczyć występowanie w organizmie stanu zapalnego, który stanowi jeden z czynników nasilających procesy neurodegeneracyjne.

Dieta w stwardnieniu rozsianym powinna być bogata w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3 (EPA i DHA),
  • witaminy o działaniu antyoksydacyjnym (A, C, E). Witaminy C i E pomagają też w zwalczaniu stresu. Osoby chore na stwardnienie rozsiane powinny dostarczać organizmowi sporej dawki witaminy C (około 200 mg dziennie).
  • witaminę D,
  • antyoksydanty (zwłaszcza antocyjany),
  • witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Witaminy z grupy B sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego,
  • przeciwutleniacze - cynk, selen, miedź.

Popularna dieta w stwardnieniu rozsianym to dieta Swanka oraz dieta eliminacyjno-rotacyjna. Ponadto jednoznacznie stwierdzono, że korzystnie na stan zdrowia i zmniejszone ryzyko chorób, w tym neurodegeneracyjnych mają wpływ również: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta MIND.

Stwardnienie rozsiane a dieta śródziemnomorska

Zdaniem naukowców z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku, dla osób ze stwardnieniem rozsianym wskazana jest dieta śródziemnomorska. Swoje wnioski zaprezentowali podczas 75. spotkania Amerykańskiej Akademii Neurologii. Naukowcy wykazali, że u pacjentów, którzy ściśle przestrzegali zaleceń diety śródziemnomorskiej, stwierdzono o 20 proc. mniejsze ryzyko zaburzeń poznawczych, niż u grupy kontrolnej. Według dietetyczki Meghan Pendleton, dieta śródziemnomorska chroni przed stresem oksydacyjnym, który odgrywa główną rolę w SM, powodując uszkodzenie komórek i ich neurodegradację.

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Dawno, bo na początku lat sześćdziesiątych, szukano uniwersalnej diety, akceptowalnej przez większość społeczeństwa, a jednocześnie zmniejszającej ryzyko chorób cywilizacyjnych. Przebadano różnorodne grupy ludzi pod względem stylu życia i nawyków żywieniowych. Wykazano, że największą bronią w zapobieganiu chorobom serca jest dieta ograniczająca spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastępująca je tłuszczami roślinnymi. Taką dietę stosowali głównie mieszkańcy Grecji (Krety) i południowych Włoch. Od tej pory ich styl odżywiania nazywamy "dietą śródziemnomorską"

Co jeść w diecie śródziemnomorskiej?

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje dużą zawartością warzyw, w tym zielonych, liściastych, głównie świeżych. Szczególną pozycję w kuchni śródziemnomorskiej zajmują pomidory. Pełnią one rolę bazy dla sosów do makaronu, pizzy, ryb i owoców morza. Kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje pomidory w każdej postaci. Z innych warzyw, najczęściej wykorzystuje się karczochy, paprykę, brokuły, bakłażany, szparagi, cukinię, fasolę, jarmuż, por oraz czosnek.

Istotne jest, by dieta była bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, ale także świeże owoce.  W diecie śródziemnomorskiej zaleca się spożywanie 3 porcji owoców dziennie, przy czym porcja to np. pół jabłka lub 7 truskawek.

Kluczowe w diecie są owoce morza. Ostrygi, krewetki, małże i homary zawierają bardzo dużo białka, ale niewiele tłuszczu. Na dodatek w ich skład wchodzą takie minerały, jak potas fosfor, magnez i cynk oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na pracę serca.

Ważną role ogrywa oliwa z oliwek, bowiem do jej głównych cech należy stosunkowo niska kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Zawiera ona duże ilości witaminy E, która zwalczają wolne rodniki i przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Oliwa z oliwek jest zalecana do przyrządzenia zimnych dań. Nie należy jej absolutnie używać do długiego lub głębokiego smażenia, ze względu na niską temperaturę dymienia.

Inne produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej:

  • zioła - głownie bazylia, rozmaryn, koper włoski, estragon, oregano, liść laurowy,
  • fermentowane produkty mleczne - jogurty i różne gatunki serów produkowanych głównie z mleka owiec i kóz,
  • jajka,
  • mięso drobiowe,
  • czerwone wina -  kieliszek wina gronowego wypijany podczas obiadu chroni organizm przed rozwojem miażdżycy i choroby wieńcowej. Korzystny wpływ wina na zdrowie wynika głównie z zawartości polifenoli działających przeciwzakrzepowo. 

CZYTAJ TAKŻE:

Naukowcy: Jeden rodzaj dań napędza chorobę Alzheimera

Co jedzą stulatkowie z niebieskich stref? Na talerzu proste składniki

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL