Pięć powodów, by zacząć pić sok pomidorowy. Dobra już jedna szklanka
Sok pomidorowy to jeden z najlepszych soków, po jakie możemy sięgnąć. Niestety nie ma zbyt wielu zwolenników. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, być może zmienisz zdanie, gdy poznasz jego właściwości. Spożywanie soku pomidorowego powiązano m.in. z mniejszym ryzykiem nowotworów i chorób układu krążenia. Co na to wpływa? Jak jeszcze sok pomidorowy działa na organizm? Podajemy pięć dobrych powodów, by włączyć go do codziennej diety.
Sok pomidorowy to prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Jest skoncentrowanym źródłem silnych przeciwutleniaczy i zapewnia szeroką gamę witamin i minerałów. Jednym z najważniejszych składników soku pomidorowego jest likopen - bardzo silny przeciwutleniacz. Jak zauważają naukowcy, może zapobiegać poważnym schorzeniom, m.in. chorobom serca i nowotworom. Organizm nie jest w stanie sam go wytwarzać, dlatego powinniśmy go regularnie dostarczać z zewnątrz. A najpowszechniejszym jego źródłem są właśnie pomidory i ich przetwory, poza tym występuje on w arbuzie, różowym grejpfrucie czy owocach dzikiej róży. Sok pomidorowy to także imponująca dawka witaminy C. Jedna szklanka zaspokaja ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Poza tym sok pomidorowy dostarczy witaminy A, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy wapnia.
W kilku badaniach wykazano, że sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Dostarcza organizmowi nawet trzy razy więcej antynowotworowych składników niż surowe warzywo. Przegląd kilkudziesięciu badań wykazał m.in., że wysokie spożycie pomidorów i przetworów pomidorowych wiąże się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Poza tym likopen ma zmniejszać ryzyko wystąpienia raka płuca, raka piersi, raka jajnika, raka wątroby czy raka jelita grubego.
Jak dowiedli naukowcy, picie niesolonego soku pomidorowego obniża ciśnienie krwi, a także poziom "złego" cholesterolu u dorosłych zagrożonych chorobami układu krążenia. Zwiększenie spożycia pomidorów i ich przetworów będzie miało więc pozytywny wpływ na stan gospodarki lipidowej organizmu, wartości ciśnienia, a także funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych (pomidory wykazują działanie przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe). Podkreśla się, że likopen pełni istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, zawału serca i udaru.
Pomidory oferują mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, które wspierają zdrowie oczu. Bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały odgrywają istotną rolę w ochronie przed schorzeniami, które mogą powodować głębokie upośledzenie widzenia. Regularne spożywanie pomidorów oraz ich przetworów wiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Zaobserwowano również związek między likopenem a mniejszym ryzykiem retinopatii cukrzycowej, czyli schorzenia spowodowanego uszkodzeniem naczyń krwionośnych siatkówki oka na skutek utrzymywania się podwyższonego stężenia glukozy we krwi.
100 g soku pomidorowego to zaledwie 17 kcal. Jak zwracają uwagę dietetycy, trudno o mniejszą zawartość kalorii w produktach z kategorii soki. To prosty sposób, by na diecie dostarczyć organizmowi wielu ważnych składników. Sok pomidorowy jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego - pomaga dłużej zachować uczucie sytości, zmniejszając prawdopodobieństwo przejadania się lub podjadania między posiłkami. Błonnik pomaga także w regulowaniu trawienia i zapobiega zaparciom. Spożywanie soku z pomidorów chroni też organizm przed skutkami wywołanymi stresem oksydacyjnym, do którego rozwoju przyczyniają się m.in. nadmierny wysiłek fizyczny (tu warto zaznaczyć, że wysiłek o umiarkowanej intensywności i długim czasie trwania wywołuje wzrost potencjału antyoksydacyjnego organizmu), a także błędy żywieniowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz, jeśli obawiasz się nowotworów. To najlepsze źródło antyoksydantów
Koniecznie włącz do diety po 50. roku życia. Skorzystają kości, serce i oczy