Zaparz jak herbatę albo wrzuć do kąpieli. Chronią serce i odmładzają
Są symbolem piękna i miłości, ale z jakiegoś powodu znajdziemy je także w herbatach czy słoikach. Płatki róży wykorzystywane są od dawna m.in. w kuchni, bowiem kryją w sobie ogromny potencjał zdrowotny. Stosowane i w diecie, i w kosmetologii dostarczają cennych składników odżywczych i wpływają na urodę. Dlaczego warto jeść płatki róż, jak je jeść i jakie przynosi to efekty? Odpowiadamy.
Płatki róży znajdują się w wielu herbatach wspomagających pracę układu pokarmowego. Mogą pomagać przy niestrawności, wzdęciach i stanach zapalnych żołądka, a to wszystko dlatego, że zawierają w sobie triterpeny i garbniki, które wspierają błony śluzowe organizmu. Dzięki właściwościom rozkurczowym płatki róży mogą zmniejszać objawy kolki i osłabiać bolesne skurcze jelitowe.
Płatki róży są bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, antocyjany oraz witaminę C. Związki te najczęściej występują w dużych ilościach w płatkach o ciemnym zabarwieniu.
Ich spożywanie powoduje, że neutralizowane są wolne rodniki, co spowalnia procesy starzenia się komórek i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i nowotworów. Szczególnie cenna pod tym względem jest róża dzika (Rosa canina).
Sok z róży czy konfitura z płatków tej rośliny od dawna stosowane są w przypadku przeziębienia czy innych infekcji wirusowych. Wykazują one działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Stosowane od wewnątrz pomagają walczyć z drobnoustrojami, jednak od wielu lat, w medycynie naturalnej, płatki róży stosowane są też zewnętrznie - na otarcia, rany i skórne infekcje.
Płatki róży dodane do kąpieli łagodzą podrażnienia i dezynfekują skórę.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, w płatkach róży znajduje się sporo witaminy C, która wspiera działanie układu odpornościowego. Profilaktyczne picie soków z dzikiej róży czy jedzenie naturalnych konfitur (bez konserwantów) jest dobrym wsparciem dla całego organizmu i sprzymierzeńcem w walce z wirusami i bakteriami.
Kremy na bazie płatków róży, woda różana czy płukanki do włosów to kosmetyki, które wspierają kondycję ciała od zewnątrz. Tonik różany odświeża, dezynfekuje i nawilża wymagającą cerę, zmniejszając podrażnienia czy stany zapalne.
Płatki róży, z odmian jadalnych, doskonale nadają się do przygotowania herbatek i naparów, które odżywiają organizm od wewnątrz, dostarczając cennych składników.
Z płatków można także przygotować syrop lub konfiturę - będzie to wsparcie w sezonie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ich spożywanie jest zalecane także w okresach wzmożonego stresu, wysiłku fizycznego czy wyczerpania.
Z samodzielnie zebranych płatków można także przygotować wodę różaną jako tonik do oczyszczania twarzy. Można dodawać ją również do maseczek.
Dla wsparcia zdrowia psychicznego można także wykorzystać olejek różany. Będzie doskonały do masażu albo aromaterapii Olejek różany wykazuje działanie relaksujące i uspokajające. Wykazano, że zapach róży redukuje napięcie nerwowe, poprawia nastrój i poprawia jakość snu.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie żałuj do obiadu. Dostarcza przeciwutleniaczy, wpływa na zdrowie serca, wzmacnia
Przegrywa ze szpinakiem i rukolą, a jest dobra dla serca, mózgu i kości. Jedz garściami
Najlepsze naturalne źródła elektrolitów. Uzupełnisz niedobory, poprawisz nawodnienie