Ryżanka na mleku lepsza od owsianki? Sprawdź, komu posłuży takie śniadanie
Jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych źródeł pożywienia na świecie jest ryż. Ostatnimi czasy, wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia, na popularności zyskują ciepłe śniadania oparte o dobre zboża, takie jak owsianka czy jaglanka. Jeśli nie przepadasz za ich wyrazistą fakturą i smakiem, lub z jakichś powodów nie możesz ich jeść, alternatywą dla ciebie będzie ryżanka na mleku, wodzie lub "mleku" ryżowym. Kiedy ryżanka może być zdrowszym wyborem niż owsianka, oraz komu najbardziej posłuży jedzenie płatków ryżowych na śniadanie? Wyjaśniamy.
Choć owsianka pozostaje niekwestionowaną królową śniadań, trzeba przyznać, że nie jest dobra dla każdego. Płatki ryżowe mogą być doskonałą alternatywą dla owsianych. Zasługują na uwagę zwłaszcza osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Ryżanka stanowi nie tylko smaczne i pożywne śniadanie, ale także gwarantuje dawkę wartości odżywczych i mikroelementów, oraz jest ukojeniem dla jelit - bo ryż jest wyjątkowo lekkostrawny. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami do płatków ryżowych, aby urozmaicić smak i sprawić, że śniadaniowa ryżanka będzie jeszcze zdrowsza.
Ryżanka, czyli ugotowane na gęsto na mleku wodzie lub napoju roślinnym płatki ryżowe, stanowi doskonałą alternatywę dla owsianki, zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu. Płatki ryżowe są naturalnie bezglutenowe, co czyni je idealnym wyborem dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. W przeciwieństwie do owsianki ryżanka nie powoduje reakcji alergicznych u osób nietolerujących glutenu, umożliwiając im cieszenie się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Płatki ryżowe są bogatym źródłem składników odżywczych, które wspierają zdrowie. Są doskonałym źródłem węglowodanów, białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo i magnez.
Płatki ryżowe to w większości węglowodany (77 g w 100) g, a w niewielkim stopniu także białko (7 g). Praktycznie brak w nich tłuszczu, a płatki różowe z ryżu białego pozbawione są też błonnika. Zalecane są więc w diecie niskobłonnikowej, u osób ze stanami zapalnymi jelit, SIBO i IBS. Ponadto ich łagodne działanie na układ trawienny sprawia, że są one często zalecane dla osób z problemami żołądkowymi.
Badania sugerują, że regularne spożywanie płatków ryżowych może wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei korzystnie wpływa na zdrowie serca.
Kaloryczność owsianki i ryżanki może się różnić w zależności od dodatków, ilości użytych składników oraz przygotowania. Im więcej dodatków, takich jak owoce czy orzechy, im więcej dodanego cukru, także pod postacią miodu czy syropu klonowego - tym więcej kalorii. Jednak co do zasady - ryżanka jest bardziej kaloryczna od owsianki.
Płatki ryżowe to mają 350 kcal w 100 g produktu. Choć taka wartość energetyczna może się wydawać dość duża, jednak pamiętajmy, że do przygotowania śniadania na bazie płatków ryżowych wystarczą zaledwie 3-4 łyżki płatków.
Ryżanka nie jest jednak produktem sprzyjającym odchudzaniu. Indeks glikemiczny płatków ryżowych jest wysoki i wynosi około 80, co oznacza, że ich spożycie powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą. Podobny indeks glikemiczny ma owsianka z płatków błyskawicznych. Z tego samego powodu płatki ryżowe czy owsiane nie są wskazane w dużych ilościach u osób na diecie niskowęglowodanowej lub pragnących zgubić nadprogramowe kilogramy.
Owsianka jest bogatsza w tłuszcze, błonnik i białko w porównaniu do płatków ryżowych. Owsianka zrobiona z płatków górskich (pełnoziarnistych) ma niższy indeks glikemiczny, i może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej, co może wpływać na ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia i sprzyjać niższej glikemii.
Kto powinien zamienić płatki owsiane na płatki ryżowe?
- Płatki ryżowe są doskonałe dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, a także wszystkich pragnących zredukować ilość spożywanego glutenu w diecie
- Ryżowe płatki są lekkostrawne, co sprawia, że są odpowiednie dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, cierpiących na niestrawność, stany zapalne jelit, wrzody, refluks czy zgagę, mające skłonność do biegunek.
- Rekonwalescenci, osoby po operacjach, osoby z niewydolnością wątroby.
- Śniadaniowa ryżanka jest doskonałym źródłem węglowodanów, dostarczając energii na cały dzień. Powinny po nią sięgać osoby aktywne fizycznie, pracujące i żyjące w stresie, a także dzieci i młodzież w czasie gdy rosną.
- Dzięki swojej neutralnej naturze smakowej i delikatniejszej od owsianki strukturze, ryżanki są bardzo lubiane przez dzieci i osoby starsze.
Kto powinien pozostać przy płatkach owsianych (najlepiej pełnoziarnistych)?
- osoby na diecie niskowęglowodanowej, osoby na dietach redukcyjnych;
- osoby ciepiące na zaparcia, które powinny wybierać produkty zawierające błonnik;
- chorzy na cukrzycę;
- osoby z nadwagą i insulinoopornością.
Nie samym ryżem jednak człowiek żyje. Płatki ryżowe ugotowane na mleku, wodzie lub napoju roślinnym zastępującym mleko, to nie jest pełnowartościowy posiłek. Kluczowe jest więc to, co dodajesz do ryżanki. Jakie dodatki powinny uzupełnić gotowane płatki ryżowe?
- Źródło białka i tłuszczu: postaw na zdrowe nasiona chia, słonecznik, migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, masło orzechowe albo pastę z sezamu tahinę, wiórki kokosa, jogurt (typu skyr), tofu lub twarożek.
- Dla słodyczy i dodatkowych witamin dodaj odrobinę syropu z agawy lub miód i owoce - np. borówki, maliny, banany, winogrona, starte jabłko lub gruszkę.
- Całość dopraw przyprawami, które nie tylko wzbogacą smak śniadania, ale też wesprą metabolizm. Do ryżu pasuje m.in. cynamon, kardamon lub gorzkie kakao.
Jeśli zależy ci na kontrolowaniu kalorii, zalecamy mierzenie składników i jeśli to możliwe korzystanie z informacji o wartościach odżywczych na opakowaniu.
CZYTAJ TAKŻE:
Ten miód stosuj dla serca, wątroby i żołądka
Kto nie powinien jeść chleba razowego, pić soków i kawy?
Owies to najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć