Dodawaj do mleka. Złagodzisz stany zapalne i zapewnisz sobie lepszy sen
Wiele się mówi o tym, co warto dodawać do kawy, herbaty czy po prostu szklanki wody, a niewiele o tym, co warto dodawać do mleka, żeby uzyskać jeszcze wartościowszy napój. Czosnek i miód to niejedyne dodatki, którymi można podkręcić smak i właściwości mleka. Sprawdź, co jeszcze można dodać do mleka i jak działają takie połączenia.
Mleko z miodem i czosnkiem to połączenie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Mamy lub babcie przygotowywały tę miksturę m.in. dzieciom zmagającym się z infekcją. Dlaczego?
Czosnek od dawna jest uważany za jeden z lepszych naturalnych antybiotyków. Wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego, działa napotnie, obniża gorączkę i udrażnia drogi oddechowe, poza tym jest źródłem składników istotnych dla układu odpornościowego. Podobnie miód. Działa on przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, pomaga przy bólu gardła, wspomaga leczenie kaszlu, działa przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność. Mleko z miodem i czosnkiem warto spożywać przy przeziębieniu, grypie, a także w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań. Wypite wieczorem może pozytywnie wpłynąć na sen. Przygotowuje się je bardzo szybko. Należy podgrzać 250 ml mleka, następnie dodać łyżkę miodu (mleko nie może być za gorące, bo miód straci swoje właściwości), a także dwa posiekane ząbki czosnku. Można też dodać odrobinę masła, ale jeśli korzystamy z mleka pełnotłustego, nie ma takiej potrzeby.
Innym dobrze znanym połączeniem jest mleko i kurkuma, czyli złote mleko. To tradycyjny ajurwedyjski napój, którego głównym składnikiem jest kurkuma (to za jej sprawą staje się złote). Do złotego mleka dodaje się też inne przyprawy, jak np. pieprz, imbir, kardamon czy cynamon, według upodobań.
Picie złotego mleka może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie (kurkuma zawiera aktywny składnik o nazwie kurkumina, który posiada silne właściwości przeciwzapalne). Poza tym kurkuma wspomaga układ odpornościowy, pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji (kurkumina może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu), przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, wspomaga zdrowy sen i poprawia zdrowie skóry. Osoby, które piją złote mleko, zauważają też, że złote mleko świetnie rozgrzewa, a poza tym działa uspokajająco i wyciszająco, co znacząco przyspiesza zasypianie.
Do przygotowania złotego mleka potrzebujesz: szklanki mleka lub napoju roślinnego, pół łyżeczki kurkumy, szczypty czarnego pieprzu (poprawia przyswajalność kurkuminy), innych przypraw (np. cynamonu, imbiru czy kardamonu), a także miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie).
Do rondelka wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu. Nie doprowadź do wrzenia. Dodaj kurkumę i pieprz, a następnie mieszaj przez kilka minut, aż mieszanka nabierze złocistej barwy. Na koniec dodaj miód (nie jest to konieczne, ale wiele osób się na niego decyduje dla lepszego smaku), a także inne przyprawy (jeśli ich używasz).
Mleko warto pić także z gałką muszkatołową. To wyrazista przyprawa, niezwykle aromatyczna i niepowtarzalna w smaku, więc taki napój będzie też dobrze smakował. Gałka muszkatołowa ma działanie przeciwutleniające, silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomaga trawienie i rozprawia się ze wzdęciami, jest pomocna przy przejedzeniu. Pomaga regulować ciśnienie, obniża poziom "złego" cholesterolu, a także poziom cukru we krwi.
Mleko z gałką muszkatołową jest spożywane głównie wtedy, gdy występują problemy ze snem. Zaobserwowano bowiem, że gałka ma pozytywny wpływ zarówno na problemy z zasypianiem (pomoże się wyciszyć), jak i na okres trwania głębokiego snu. Dodaje się ją do ciepłego mleka.
Podgrzej szklankę mleka (może być też oczywiście napój roślinny), dosyp niewielką ilość gałki (nie więcej niż 1/4 łyżeczki) i chwilę razem podgotuj. Taki napój wypij pół godziny przed położeniem się spać.
Dobrą przyprawą zarówno do kawy, jak i mleka jest cynamon. Cynamon jest pełen silnych przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, poza tym ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, a także poziom cukru we krwi i ciśnienie. Wspomaga pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na redukcję masy ciała.
Mleko z cynamonem spożywane jest dla wzmocnienia odporności, a także, żeby się rozgrzać i zrelaksować przed snem. Szklankę mleka lub napoju roślinnego podgrzej na średnim ogniu, następnie dodaj miód, dokładnie wymieszaj, dodaj pół łyżeczki cynamonu i znów zamieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
CZYTAJ TAKŻE:
Wyciszy, ułatwi zasypianie, pozwoli spokojnie przespać noc. Księżycowe mleko pij wieczorem
Zastąp nim śmietankę lub mleko do kawy. Pomoże spalić tłuszcz i uzupełni wapń
Pij, by poprawić poziom żelaza. Objawy anemii zaczną ustępować