Herbata Inków zaskakuje właściwościami. Wspomaga wątrobę, neutralizuje wirusy
Wsparcie układu odpornościowego to tylko jedna z wielu korzyści płynących z korzystania z Pau d’Arco. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego to kolejne właściwości, których nie można pominąć. Na tym jednak nie koniec. Sprawdź, czym jest herbata Inków i kiedy warto po nią sięgać.
Pau d'Arco, znane także jako lapacho lub herbata Inków, to nazwa odnosząca się do drzewa Tabebuia impetiginosa, które rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Suszona kora drzewa jest wykorzystywana od wielu lat m.in. w medycynie ludowej. Zwolennicy uważają, że regularne stosowanie preparatów z Pau d’Arco może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych, łagodzenia infekcji oraz ochrony przed chorobami układu krążenia.
Pau d'Arco jest tradycyjnie stosowane w leczeniu gorączki, malarii, infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz chorób skóry. Wspomina się również, że społeczności latynoskie używały tej rośliny do zwalczania chorób zakaźnych. Brazylijczycy tradycyjnie korzystają z tej rośliny ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwjadowe, szczególnie w kontekście ukąszeń węży.
Aktualnie na całym świecie trwają badania nad właściwościami Pau d’Arco, które skupiają się zwłaszcza na jego potencjalnym działaniu antynowotworowym.
Kora Pau d'Arco zawiera różne związki chemiczne, w tym m.in. lapachol, lapachone i kwasy fenolowe. Dlatego przypisuje się mu właściwości:
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne.
Lapacho czerwone może być także skuteczne w łagodzeniu stanów zapalnych układu oddechowego, wspomagać wątrobę, a nawet pomóc przy niedokrwistości. Dodatkowo Pau d'Arco może minimalizować wydzielanie kwasu żółciowego i stymulować produkcję śluzu, co może być korzystne w łagodzeniu objawów choroby wrzodowej. Badania potwierdziły również korzystny wpływ lapacho na pacjentów z zapaleniem stawów, wykazując zmniejszanie obrzęku stawów.
Antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Kora Pau d'Arco zawiera związki, takie jak lapachol i lapachone, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Immunostymulacyjne. Niektóre badania sugerują, że Pau d'Arco może wspomagać układ immunologiczny, chroniąc organizm przed różnymi patogenami.
Przeciwnowotworowe. Badania laboratoryjne wskazują, że niektóre substancje zawarte w Pau d'Arco mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Przeciwwirusowe. Istnieją badania wskazujące na to, że Pau d'Arco wykazuje pewne właściwości przeciwwirusowe, co może być istotne w zwalczaniu niektórych infekcji wirusowych.
Regulacja glukozy. Badania wskazują, że Pau d'Arco może mieć korzystny wpływ na kontrolę poziomu glukozy we krwi.
Antyoksydacyjne. Związki zawarte w Pau d'Arco mogą wykazywać właściwości antyoksydacyjne, co może pomagać w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Wsparcie układu pokarmowego. Pau d'Arco może wpływać na układ pokarmowy, zmniejszając wydzielanie kwasu żołądkowego i wspomagając produkcję śluzu, co może być korzystne dla zdrowia przewodu pokarmowego.
Możliwe zastosowania:
- utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi,
- posiada właściwości antywirusowe,
- zapobiega występowaniu opryszczki,
- zwiększa utlenianie komórek,
- wspiera w procesie leczenia grzybicy,
- wzmocnienie odporności organizmu,
- poprawa procesów trawienia.
Pau d'Arco jest dostępne jako suplement diety w różnych formach, takich jak kapsułki, herbaty, płyny i proszki. Ważne jest, aby stosować Pau d'Arco zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ różne preparaty mogą mieć różne stężenia substancji czynnych. Przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania jest kluczowe dla uzyskania pożądanych efektów terapeutycznych oraz minimalizacji potencjalnych skutków ubocznych.
Stosowanie naparu z Pau d’Arco nie jest zalecane w czasie ciąży i karmienia piersią. Ponadto, przyjmowanie Pau d’Arco może zwiększać ryzyko krwawienia zarówno w trakcie, jak i po operacji, ponieważ ma ono właściwości rozrzedzające krew. Nie należy go stosować również w trakcie terapii środkami przeciwzakrzepowymi.
Zawsze zaleca się skonsultowanie z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, szczególnie jeśli istnieją jakiekolwiek problemy zdrowotne czy przyjmowane są inne leki.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571111/
CZYTAJ TAKZE:
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Chroni wątrobę, wspiera serce i zwalcza bakterie
Najzdrowsze dodatki do kawy. Zamienniki mleka i cukru, które pomogą schudnąć
Zbije cholesterol i cukier, poprawi sen. Jak jeszcze działa herbata jaśminowa?