Piją rano, a to wieczorem działa lepiej. Reguluje cukier i cholesterol, zmniejsza apetyt

Ocet jabłkowy zyskał sławę szczególnie jako środek, który może w sposób naturalny wspomóc odchudzanie. Jego picie to nie tylko szansa na szybszą przemianę materii, ale także gwarancja niższego ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu. Zazwyczaj zalecane jest, by pić go o poranku. Są jednak zwolennicy picia octu jabłkowego przed snem, bo właśnie o tej porze dnia może przynieść kilka innych korzyści dla zdrowia.

Jak pić ocet jabłkowy i dlaczego warto przed snem?

Badania sugerują, że picie octu jabłkowego przed snem może spotęgować jego działanie w kontekście obniżenia poziomu lipidów we krwi czy poziomu cukru. Aby ocet jabłkowy nie przyniósł działań niepożądanych w postaci zgagi, należy pić go na trzy godziny przed snem. Jak przygotować miksturę? 

Należy rozcieńczyć dwie duże łyżki octu w szklance wody, a następnie wypić. Jeśli smak octu jest zbyt ostry, można rozcieńczyć go w szklance ciepłej wody i dodać do tego łyżeczkę miodu, który osłodzi napój. 

Przybliżmy teraz powody, dla których taki eliksir warto wypijać właśnie wieczorem. 

Reklama

Reguluje poziom cukru we krwi

Regularne picie octu jabłkowego przynosi najlepsze efekty w postaci regulacji poziomu cukru u osób ze stanem przedcukrzycowym, jednak u chorych z cukrzycą typu 2 również dochodzi do obniżenia glikemii. 

Niedawny przegląd badań przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Shiraz wykazał, że spożycie octu jabłkowego znacząco obniża poziom cukru we krwi na czczo i HbA1C (średni poziom cukru we krwi) u dorosłych z cukrzycą typu 2. Im więcej octu jabłkowego przyjmowali, tym lepsze uzyskiwali wyniki krwi. 

Obniża poziom cholesterolu we krwi

Badania pokazują, że ocet jabłkowy może pomóc obniżyć całkowity cholesterol we krwi. Naukowcy sugerują, że regularne przyjmowanie octu przez dłuższy czas może znacznie obniżyć cholesterol, tym samym zmniejszając ryzyko występowania miażdżycy. 

Okazuje się także, że ocet jabłkowy pomaga w lepszym wykorzystaniu cukru i tłuszczu przez organizm, a dodatkowo wykazuje działania przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Ułatwia kontrolę masy ciała

Aby wspomóc redukcję masy ciała, ocet jabłkowy lepiej przyjmować na czczo, dzięki czemu zmniejsza się dzienna podaż przyjmowanej energii poprzez zahamowanie uczucia głodu. 

Jeśli jednak kolację spożywamy o względnie wczesnej porze, badania wskazują, że picie octu jabłkowego przed snem (ale na pusty żołądek) także może wspomóc redukcję masy ciała. 

Zapobiega nocnemu podjadaniu

W badaniu przeprowadzonych na nastolatkach i młodych osobach otyłych wykazano, że regularne picie octu jabłkowego przed snem zmniejsza apetyt i zapobiega nocnemu podjadaniu, które przyczynia się do nadwyżki kalorycznej i tym samym - do nadwagi i otyłości.

W badaniu wzięło udział łącznie 120 osób (46 mężczyzn i 74 kobiety) ze wskaźnikiem BMI pomiędzy 27 a 34 kg/m2. Niektórym uczestnikom badania podawano 5, 10 lub 15 ml octu jabłkowego, a innym placebo. 

U osób, które spożywały ocet jabłkowy, wykazano znaczny spadek BMI w 4., 8. i 14. tygodniu badania. Najlepsze wyniki osiągnęli pacjenci, którzy znaleźli się w grupie pijących 15 ml octu jabłkowego dziennie. 

Dba o zdrowie żołądka i jelit

Ocet jabłkowy może zwiększyć kwasowość w żołądku, co z kolei może poprawić proces trawienia białek i wchłanianie minerałów do organizmu, zwłaszcza magnezu, wapnia i żelaza. 

Picie octu jabłkowego na noc zalecane jest także osobom, które odczuwają dyskomfort po spożyciu posiłków - pojawia się u nich uczucie ciężkości i wzdęcia. 

Ocet jabłkowy ma także delikatne właściwości przeczyszczające, co z kolei ułatwia wypróżnianie osobom, które cierpią z powodu zaparć. 

Likwiduje szkodliwe bakterie

Przeprowadzono także badania, w których sprawdzano, jak ocet jabłkowy wpływa na dwie szkodliwe bakterie: opornego na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA) i opornej Escherichia coli (E. coli). 

Badania wykazały, że ACV (ocet jabłkowy) przenika przez błony komórkowe i organelle bakteryjne, zmieniając ekspresję kluczowych białek, co z kolei powodowało ograniczenie działania zarówno jednej, jak i drugiej bakterii na ludzki organizm. Oznacza to, że badania w tym kierunku są obiecujące i sugerują, że ocet jabłkowy może przyczyniać się do leczenia opornych infekcji bakteryjnych. 

Źródła:

https://nutrition.bmj.com/content/7/1/61.

https://www.nature.com/articles/s41598-020-78407-x#citeas.

https://www.health.com/apple-cider-vinegar-before-bed-11701380#citation-6.

CZYTAJ TAKŻE:

Na trawienie, odporność i zmarszczki. Ten sok ma najlepsze właściwości wiosną

Polacy pokochali tę "herbatę". Dostarcza magnezu, obniża cukier i ciśnienie

Pij dla zdrowia wątroby, serca i jelit. Nie ma kofeiny, za to pełno w niej witamin i minerałów

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL