W białych kulkach znajdziesz kompleks witamin. Białą porzeczkę jedz prosto z krzaka
Chociaż jej czerwona siostra jest bardziej popularna, to z takim samym powodzeniem można, a nawet warto, uprawiać w ogrodzie porzeczkę białą. Te popularne owoce zawierają w sobie duże ilości witamin, są smaczne i bezpieczne nawet dla dzieci z alergią pokarmową. Jak wpływa na zdrowie biała porzeczka i w jakiej postaci można ją jeść?
Biała porzeczka nie cieszy się dużą popularnością, a na pewno mniejszą, niż jej czarna czy czerwona odmiana. Brak barwnika w owocach sprawia, że są bezpieczne dla osób z alergiami, a przy tym zawierają duże ilości witamin. Owoce porzeczki białej bogate są w witaminę A, B i C, żelazo, potas, sód, magnez, fosfor oraz błonnik i pektyny. Dzięki temu porzeczka uznawana jest za niezwykle zdrowy owoc, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Duże ilości witaminy C sprawiają, że biała porzeczka korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego oraz układu krążenia. Osoby, które regularnie sięgają po te owoce, mają mniejsze ryzyko infekcji zarówno wirusowych jak i bakteryjnych. Potas, jaki znajduje się w porzeczce, odgrywa kluczową rolę w pracy mięśni, w tym także mięśnia sercowego.
Są wskazane dla osób, które cierpią z powodu zaburzeń rytmu serca, nadciśnienia tętniczego czy choroby wieńcowej.
Duże ilości witamin z grupy B usprawniają pracę mózgu i całego układu nerwowego. Odgrywa też kluczową rolę w kwestii snu i regeneracji organizmu. Spożywanie białej porzeczki poprawia pamięć, koncentrację, wspiera proces nauki, dlatego warto sięgać po te owoce w sezonie.
Biała porzeczka zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Owoce bez obaw mogą być spożywane przez osoby, które przybywają na diecie ale jest też dobra wiadomość dla cukrzyków - biała porzeczka ma indeks glikemiczny na poziomie 25, co klasyfikuje owoce jako produkt o niskim IG.
Biała porzeczka najlepsza jest na surowo, bez obróbki termicznej. Doskonale nadaje się jako dodatek do owsianki, lodów, naleśników czy domowych deserów. Z białej porzeczki można przygotować także kompot na wzmocnienie odporności, a także dżemy. Warto jednak pamiętać, by zrezygnować z dodatku cukru, który podwyższa kaloryczność tych owoców.
CZYTAJ TAKŻE:
Naturalny spalacz tłuszczu, remedium na obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj z puszki
Jedz zamiast czerwonych malin. Mają więcej przeciwutleniaczy, wspierają serce
Dostarczy białka, wesprze odchudzanie, jelita i kości. Ale czy każdy może jeść fasolkę szparagową?