W białych kulkach znajdziesz kompleks witamin. Białą porzeczkę jedz prosto z krzaka

Chociaż jej czerwona siostra jest bardziej popularna, to z takim samym powodzeniem można, a nawet warto, uprawiać w ogrodzie porzeczkę białą. Te popularne owoce zawierają w sobie duże ilości witamin, są smaczne i bezpieczne nawet dla dzieci z alergią pokarmową. Jak wpływa na zdrowie biała porzeczka i w jakiej postaci można ją jeść?

Biała porzeczka tak samo zdrowa, jak czerwona

Biała porzeczka nie cieszy się dużą popularnością, a na pewno mniejszą, niż jej czarna czy czerwona odmiana. Brak barwnika w owocach sprawia, że są bezpieczne dla osób z alergiami, a przy tym zawierają duże ilości witamin. Owoce porzeczki białej bogate są w witaminę A, B i C, żelazo, potas, sód, magnez, fosfor oraz błonnik i pektyny. Dzięki temu porzeczka uznawana jest za niezwykle zdrowy owoc, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. 

Właściwości zdrowotne białej porzeczki

Duże ilości witaminy C sprawiają, że biała porzeczka korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego oraz układu krążenia. Osoby, które regularnie sięgają po te owoce, mają mniejsze ryzyko infekcji zarówno wirusowych jak i bakteryjnych. Potas, jaki znajduje się w porzeczce, odgrywa kluczową rolę w pracy mięśni, w tym także mięśnia sercowego. 

Reklama

Są wskazane dla osób, które cierpią z powodu zaburzeń rytmu serca, nadciśnienia tętniczego czy choroby wieńcowej. 

Biała porzeczka z korzyścią dla mózgu

 Duże ilości witamin z grupy B usprawniają pracę mózgu i całego układu nerwowego. Odgrywa też kluczową rolę w kwestii snu i regeneracji organizmu. Spożywanie białej porzeczki poprawia pamięć, koncentrację, wspiera proces nauki, dlatego warto sięgać po te owoce w sezonie. 

Biała porzeczka wspiera pracę jelit

 Biała porzeczka zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Owoce bez obaw mogą być spożywane przez osoby, które przybywają na diecie ale jest też dobra wiadomość dla cukrzyków - biała porzeczka ma indeks glikemiczny na poziomie 25, co klasyfikuje owoce jako produkt o niskim IG. 

Jak jeść białą porzeczkę?

Biała porzeczka najlepsza jest na surowo, bez obróbki termicznej. Doskonale nadaje się jako dodatek do owsianki, lodów, naleśników czy domowych deserów. Z białej porzeczki można przygotować także kompot na wzmocnienie odporności, a także dżemy. Warto jednak pamiętać, by zrezygnować z dodatku cukru, który podwyższa kaloryczność tych owoców.


CZYTAJ TAKŻE:

Naturalny spalacz tłuszczu, remedium na obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj z puszki

Jedz zamiast czerwonych malin. Mają więcej przeciwutleniaczy, wspierają serce

Dostarczy białka, wesprze odchudzanie, jelita i kości. Ale czy każdy może jeść fasolkę szparagową?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: porzeczki | owoce | najzdrowsze owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL