Wystarczą trzy filiżanki w tygodniu. Keto-kawa odchudza i dodaje energii
Kawa działa pobudzająco, wspiera układ nerwowy, a w odpowiednich ilościach wykazuje także działanie ochronne na układ krwionośny i serce. Nie każdy lubi jednak smak czarnej, gorzkiej kawy, dlatego niektórzy wspierają się dodatkami w postaci mleka lub cukru. Na popularności zyskują także inne dodatki, które podkręcają metabolizm, takie jak masło czy olej, jednak nie wszystkim przypadają one do gustu. Dobrym dodatkiem do kawy może być zatem mleczko kokosowe. Jak działa taka egzotyczna keto-kawa i dlaczego warto ją pić?
Roślinne mleko kokosowe wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Bogate jest w białko i błonnik, a także dostarcza organizmowi cennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas. W tym roślinnym napoju znajdziemy także witaminy C, K oraz witaminy z grupy B.
Mleko kokosowe znajduje swoje uznanie wśród sportowców oraz osób, które są na diecie redukcyjnej. Zawartość białka i błonnika sprawia, że mleko kokosowe korzystnie wpływa na regenerację mięśni oraz "podkręcenie" przemiany materii. Jego spożycie daje uczucie sytości i zapobiega napadom głodu przez resztę dnia. Z uwagi na kaloryczność, nie należy spożywać więcej, niż pół szklanki takiego mleka dziennie.
Dlaczego jeszcze warto do diety włączyć mleczko kokosowe? Badania wskazują, że pozwala ono na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie, działa przeciwzapalnie i pobudza układ odpornościowy do pracy.
Połączenie kawy z tłuszczem zyskuje na popularności, a tak przygotowany napój nazywany jest "kuloodporną kawą". Skąd pomysł na takie połączenie? Keto-kawa wypita na początku dnia ma sprawić, że przez cały dzień pod kontrolą utrzymane zostanie uczucie głodu, zwiększy się poziom energii, poprawie ulegnie zdolność zapamiętywania oraz koncentracja.
Kofeina zawarta w napoju dodaje energii, przyspiesza przemianę materii, poprawia ukrwienie a tym samym dotlenienie komórek.
Aby kawa z mlekiem kokosowym miała odpowiedni smak i konsystencję, należy pamiętać, że mleko zawsze powinno być wcześniej podgrzane. Ma być ono ciepłe, ale nie należy doprowadzić do jego wrzenia. Przygotowując egzotyczny keto-napój, zawsze wlewamy kawę do mleczka kokosowego - nigdy odwrotnie.
Wlanie zimnego, tłustego mleka do gorącej kawy spowoduje, że tłuszcz z mleka wytrąci się i cały napój się zwarzy, dlatego zawsze należy stosować się do powyższej zasady.
Kawy kuloodpornej nie zaleca się pić codziennie, a jedynie 2-3 filiżanki w tygodniu.
Jak przygotować keto-kawę?
- Najpierw należy przygotować kawę. Jeśli przygotowujesz ją w ekspresie - potrzebujesz 150 ml espresso lub nieco łagodniejszej wersji kawy.
- Jeśli przygotowujesz kawę parzoną pamiętaj, by zawsze przecedzić napój, by pozbawić go fusów.
- Do rondelka wlej 100 ml mleczka kokosowego i podgrzej je na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia).
- Jeśli chcesz wypić kawę z pianką, podgrzane mleko możesz spienić.
- Do mleka powoli wlewaj wcześniej przygotowaną kawę.
- Tak przygotowany napój możesz przyprawić, wykorzystując do tego kardamon, cynamon albo wanilię.
CZYTAJ TAKŻE:
Zmniejsza ryzyko chorób serca, alzheimera i raka. W tych przypadkach ostrożnie
Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia