Zupełnie zapomnieliśmy o tym oleju. Łyżeczka dziennie zadziała na cholesterol, ciśnienie i zaparcia
To produkt z kategorii zapomnianych, które wracają do łask. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasu linolowego i witaminy E. Może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu i promować zdrowie skóry. Jakie jeszcze właściwości ma olej z krokosza? Jak go stosować? Łyżeczka dziennie wystarczy.
Olej krokoszowy (nazywany też olejem szafranowym) to olej pozyskiwany z nasion krokosza barwierskiego - jednorocznej rośliny należącej do rodziny astrowatych, spokrewnionej z ostem, która, choć pochodzi z Azji, uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Ma ona piękne, żółto-czerwone kwiaty, których płatki zawierają kartaminę - to substancja z grupy flawonoidów, naturalny barwnik.
Już w starożytności krokosz barwierski był uprawiany z myślą o barwieniu tkanin (z czasem barwieniu produktów spożywczych) i jako roślina oleista. Niedawno ponownie został odkryty i wrócił do naszych kuchni, a także domowych apteczek i kosmetyczek. Jakie ma właściwości?
Na tle innych olejów roślinnych olej z krokosza wyróżnia się wysoką zawartością kwasu linolowego. To wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-6. Należy do związków egzogennych, co oznacza, że organizm nie wytworzy go sam i musi być dostarczany wraz z dietą. Odpowiednia podaż kwasu linolowego jest bardzo istotna, ważny jest także stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Jak zaobserwowano, kwas linolowy zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, głównie za sprawą pozytywnego wpływu na spadek poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, wykazuje korzystny wpływ na skórę i gospodarkę węglowodanową organizmu.
Olej z krokosza dostarcza też dużo witaminy E i jest cennym źródłem fitosteroli. Można w nim znaleźć również witaminę A.
Olej krokoszowy pozyskiwany jest najczęściej z nasion tłoczonych na zimno (tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych). Posiada słomkowy kolor i niedominujący, delikatny smak (choć wiele zależy od partii ziaren). A jakie właściwości się mu przypisuje?
Stosowanie oleju z nasion krokosza barwierskiego może pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu. Ma też pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i obniżać poziom glukozy, a poza tym wspierać odporność. Olejowi z krokosza przypisuje się także działanie przeciwzaparciowe. W badaniach zaobserwowano również pozytywny wpływ suplementacji olejem krokoszowym na masę ciała.
Olej krokoszowy jest powszechnym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Wynika to z obecności m.in. witaminy E nazywanej "witaminą młodości". Olej z krokosza zmiękcza skórę, zapobiega jej wysuszaniu, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, opóźnia starzenie. Może być również stosowany w pielęgnacji włosów.
Niegdyś chętniej sięgano po napar z krokosza. Miał on stabilizować ciśnienie krwi i obniżać poziom cukru, a poza tym działać oczyszczająco, przeciwbólowo i rozkurczowo.
Istnieje ryzyko, że olej szafranowy, a także inne produkty z krokosza barwierskiego mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem stosowania warto zapytać o opinię lekarza lub farmaceutę.
Przyjmuje się, że dziennie powinno się spożywać od jednej do trzech łyżeczek oleju z krokosza. Można go dodawać do różnych potraw. Używaj na zimno - do sałatek, surówek, twarogu, jogurtów, owsianki czy do zrobienia domowego majonezu. Sprawdzi się też na kanapki, zamiast masła i margaryny, a także do maczania pieczywa.
Olej można również stosować zewnętrznie - do nacierania skóry czy olejowania włosów. Nakładaj olej na oczyszczoną skórę twarzy, wmasowując go kolistymi ruchami. Unikaj, jeśli twoja skóra jest tłusta lub masz problem z trądzikiem.
CZYTAJ TAKŻE:
Wzmacnia serce i odporność, ułatwia zasypianie. Pij pół godziny przed jedzeniem
Albo kochasz, albo nienawidzisz. W każdym kęsie porcja magnezu i potasu
Działa kojąco na jelita, ma sporo witamin i mało kalorii. Zdrowy kisiel zrobisz sam w domu