Zastanawiasz się: ketchup czy musztarda? Wiadomo, co zdrowsze i mniej tuczy

Ketchup i musztarda są jak sól i pieprz - to najpopularniejsze dodatki do potraw w kuchni zachodniej. Różnią się od siebie smakiem, kolorem i aromatem, więc na ogół stosowane są zamiennie. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie dobroczynne substancje zawierają i co jest zdrowszym wyborem do kiełbasy z grilla.

Ketchup - co kryje się w ulubionym dodatku do frytek?

Przepisy na ketchup zakładają różne proporcje i dodatki, ale bazą są zawsze pomidory, cukier, sól i ocet. Ile kalorii zawiera ketchup? Łyżka stołowa tego dodatku to 17 kcal. To więcej niż w musztardzie, ale zdecydowanie mniej niż w majonezie. Jedna łyżka majonezu to nawet 160 kcal. 

Nie bez powodu ketchup nazywany jest często dżemem z pomidorów. Łyżka stołowa ketchupu dostarcza 7 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na cukier. W ketchupie znajdują się śladowe ilości białka i błonnika pokarmowego, za to 4,5 g węglowodanów w łyżce (ok. 17 g produktu). 

Reklama

Może się zatem wydawać, że ketchup to puste kalorie. Badania sugerują jednak korzyści zdrowotne ketchupu wynikające z zawartego w przetworzonych pomidorach likopenu karotenoidowego. Likopen ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Ketchup spożywamy jako dodatek do potraw, więc trudno w pełni wykorzystać jego właściwości. Z drugiej strony istnieją inne źródła likopenu - sosy, przeciery czy soki pomidorowe, które nie zawierają takiej ilości cukru.

Jest jeszcze druga ważna kwestia - składy ketchupów bardzo różnią się od siebie. Jeśli chcesz, by ketchup był lepszej jakości, wybieraj taki, który zawiera najwięcej pomidorów oraz jak najmniej cukru i soli. 

Musztarda - sos o cennych właściwościach?

Z czego robi się musztardę? W składzie tego dodatku znajdują się całe lub mielone nasiona gorczycy, ocet, woda, sól i inne przyprawy. Klasyczna musztarda to niskokaloryczna przyprawa - łyżka stołowa dostarcza ok. 9 kcal. Oczywiście musztardy z dodatkami, np. miodowa, będą nieco bardziej kaloryczne.

Bardzo często musztarda nie zawiera w składzie cukru, a jeśli tak, to jest go bardzo niewiele - 1-2 g na łyżkę stołową, czyli 2-4 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca bogata w glukozynolany, izotiocyjaniany, karotenoidy i inne korzystne związki roślinne, które mogą pomóc zapobiegać uszkodzeniom komórek i chorobom przewlekłym. Wiele musztard, zwłaszcza musztardy żółte, ma w składzie również kurkumę. Ta jasnożółta przyprawa zawiera związek zwany kurkuminą, który według wielu badań naukowych może wykazywać działanie przeciwzapalne. Ponadto musztarda zawiera kilka niezbędnych minerałów takich jak żelazo, selen, wapń i fosfor.

Ketchup czy musztarda? Co jest zdrowsze?

Musztarda jest zdrowsza niż ketchup. Ma niższą kaloryczność i nie zawiera tak dużo cukru jak ketchup. Co więcej, jak wykazały badania, słony, gorzkawy posmak musztardy zapobiega spożywaniu zbyt dużych ilości sodu. Sama nie zawiera go zbyt wiele, więc jest bezpiecznym dodatkiem do potraw dla osób cierpiących na nadciśnienie.

W typowym ketchupie znajdziemy więcej cukru niż w musztardzie. Ponadto niektóre ketchupy mogą zawierać dodatkowe substancje słodzące lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS), co może zwiększać kaloryczność i ilość cukru.

Musztarda jest zazwyczaj niskokaloryczna i zawiera mniej cukru niż ketchup. Zwykle jest to bardziej naturalny produkt, ponieważ podstawowymi składnikami są ocet, nasiona gorczycy i przyprawy. Niektóre odmiany mogą zawierać minimalne ilości cukru lub w ogóle go nie zawierać.

Niektóre ketchupy mogą zawierać dodatki, konserwanty, barwniki oraz sztuczne aromaty w celu poprawy smaku i konsystencji. Te dodatki mogą nie być korzystne dla zdrowia w dłuższej perspektywie. W przypadku tradycyjnej musztardy skład jest zazwyczaj prostszy i zawiera mniej dodatków niż ketchup. Jednak także tutaj można spotkać odmiany zawierające sztuczne substancje, dlatego warto czytać etykiety. 

Podsumowując - zarówno ketchup, jak i musztarda mogą stanowić element zdrowej diety, jeśli są stosowane z umiarem i kupujemy je, zwracając uwagę na zawartość cukru i sodu w produkcie.

CZYTAJ TAKŻE:

Co się stanie, jeśli przez miesiąc, codziennie zjesz jedno jabłko? Efekt może zaskoczyć

Jedz zamiast skyru. Imponuje zawartością białka, ma niewiele kalorii, wspomaga odchudzanie

Codziennie jedzą tę zupę i dożywają 100 lat. Rosół nie może się z nią równać

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: grillowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL