Zdrowszy od zwykłego pieprzu. Podkręca metabolizm, dostarcza witaminy C
Pieprz cytrynowy to popularna mieszanka przypraw, często wykorzystywana do podbijania smaku ryb, sosów mięs i sałatek. Połączenie czarnego pieprzu i suszonej skórki z cytryny zawiera cenne składniki wykazujące prozdrowotne właściwości. Stosowany z umiarem może wesprzeć funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego oraz przyspieszyć metabolizm. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma pieprz cytrynowy i do czego można go używać?
Na rynku jest dostępnych wiele wariantów pieprzu cytrynowego. Niektóre mają w swoim składzie kwasek cytrynowy, czosnek, gorczycę lub zmieloną pikantną paprykę. Jednak najprostsza przyprawa zawiera jedynie czarny pieprz w formie zmielonej oraz startą skórkę cytryny. Szczegółowe informacje o składzie można znaleźć na opakowaniu.
Jakie wartości odżywcze zawiera pieprz cytrynowy? Rozpatrzymy produkt, który oprócz pieprzu i skórki cytrynowej zawiera także czosnek, cebulę, kwasek cytrynowy, cukier i kurkumę. W 100 g takiego produktu znajduje się około: 1,1 g tłuszczu, 7,2 g białka, 43 g węglowodanów (w tym 13 g cukrów) oraz 26,3 g soli.
Osoby dbające o linię zapewne zastanawiają się, ile kalorii ma pieprz cytrynowy. 100 g przyprawy dostarcza około 228 kcal. Jednakże przyprawy do doprawiania używa się w małych ilościach, przez co liczba dostarczanych kalorii jest niewielka.
Pieprz czarny, który jest nieodłącznym elementem rzeczonej mieszanki, zawiera wiele prozdrowotnych składników. Jednym z najważniejszych jest piperyna. To silny przeciwutleniacz, który redukuje liczbę wolnych rodników i dzięki temu zwalcza stres oksydacyjny. Antyoksydant może również zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów (np. raka okrężnicy). Ponadto piperyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, podkręca metabolizm i ma właściwości przeciwzapalne. To właśnie ten związek odpowiada za ostrość pieprzu.
Pieprz cytrynowy ma oczywiście w składzie również startą skórkę z cytryny. Zawiera ona witaminę C, która podobnie jak piperyna jest antyoksydantem. Ponadto związek ten wspiera układ odpornościowy i stymuluje syntezę kolagenu.
Pieprz cytrynowy to popularna przyprawa wykorzystywana do potraw, najczęściej przypawia sie nim ryby czy drób. Często używa się go również do sałatek i sosów - dosknale podbije smak m.in sosu jogurtowego, hummusu czy tzatzików. Również mięso i warzywa z grilla smakują rewelacyjnie po doprawieniu pieprzem cytrynowym. Niektórzy fani wyrazistych aromatów dodają przyprawę także do zup, np. barszczu.
Warto pamiętać, że powinno się stosować jedynie niewielkie ilości pieprzu cytrynowego do doprawiania potraw. Często mieszanki mogą zawierać niemałą ilość cukru czy soli. Dlatego warto wybierać te z jak najmniejszą zawartością tych składników lub zrobić przyprawę we własnym zakresie wykorzystując jedynie pieprz i skórkę z cytryny. Brak umiaru w spożyciu pieprzu cytrynowego może spowodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
CZAJ TAKŻE:
Kawa z "wkładką". Szczypta przyprawy podkręci metabolizm, rozprawi się z tłuszczem na brzuchu